Simona Halep s-a retras recent din tenis, după ce a disputat ultima partidă la Transylvania Open. Fost număr 1 WTA şi dublă câştigătoare de Grand Slam, Simona Halep nu a avut parte de un final de carieră aşa cum şi-ar fi dorit.
În toamna anului 2022, Halep a fost suspendată provizoriu pentru dopaj. La aproape un an distanţă, ea a primit 4 ani de suspendare din partea ITIA, reuşind abia la TAS, în martie 2024, să reducă suspendarea la 9 luni.
ITIA a cheltuit peste un milion de lire sterline în cazul Simona Halep: „Au un aparat juridic destul de vast și de costisitor”
Situaţia în care a fost implicată Simona Halep şi modul în care a fost judecat cazul ei a ridicat mai multe semne de întrebare, mai ales în contextul în care Jannik Sinner şi Iga Swiatek au fost şi ei depistaţi pozitiv, dar modul în care cei doi au fost judecaţi a fost total diferit.
Avocatul Cristian Cernodolea, cel care l-a reprezentat şi pe tenismenul de origine română Dragoş Nicolae Mădăraş, care a fost suspendat 4 ani şi jumătate pentru încălcare a Programului Anticorupţie din Tenis, dar care a obţinut o reducere de 2 ani şi jumătate a pedepsei, a vorbit despre modul în care o instituţie precum ITIA procedează.
Cernodolea susţine că ITIA a cheltuit peste un milion de lire sterline în „războiul” cu Simona Halep:
„Eu cred că la cazul Halep s-a cheltuit peste un milion de lire doar cu avocații ITIA. Bine, sunt niște presupuneri. Dar cei de la ITIA au un aparat juridic destul de vast și de costisitor. La cazul Mădăraș au avut patru sau cinci avocați costisitori”, a declarat Cernodolea, pentru sport.ro.
Discriminarea pe baza naţionalităţii, exclusă de Cernodolea: „Pentru mine nu există”
Avocatul român a vorbit şi despre modul diferit în care a fost tratată Simona Halep, în comparaţie cu Jannik Sinner şi Iga Swiatek. Cernodolea este însă de părere că nu se pune problema discriminării pe baza naţionalităţii, chiar dacă se pot pune mai multe semne de întrebare după ce cazurile au fost tratate diferit:
„N-aș vrea să fac un comentariu în care să las de înțeles că noi, românii, suntem discriminați. N-aș vrea să contest, în niciun fel, imparțialitatea ITIA, atunci când evaluăm dacă aplică aceeași diligență, când tratează cazuri în funcție de naționalitate sau în funcție de un alt tip de background al sportivului. Pentru mine, nu există această discriminare de care vorbești.
Dar poate ridica semne de întrebare că un sportiv, fără să luăm în considerare naționalitatea, e tratat diferit într-un caz similar cu altul. Aici, da, putem pune un semn de întrebare. Dar n-aș vrea să asociez aceste semne de întrebare cu elemente de naționalitate sau de altă natură. Eu refuz să cred că Halep și Mădăraș au fost discriminați pentru că au un anumit pașaport”, a mai spus Cernodolea.