Din ce în ce mai mulți oameni consideră că pokerul nu este un simplu joc de noroc, ci un sport în adevăratul sens al cuvântului. Lucrurile nu au rămas însă doar la stadiu de discuții, în condițiile în care în ultimii 15 ani se vorbește intens despre posibilitatea ca pokerul să devină un sport olimpic, iar argumentele nu sunt puține.
Rutina unui sportiv de performanță constă în antrenamente, jocuri, refacere. Acest lucru este însă valabil și când vine vorba despre pokerul profesionist. Jucătorii de top se antrenează intens, studiază, iar apoi își iau un timp pentru refacere, deoarece și odihna este foarte importantă. Mai mult, cei care consideră că pokerul este un sport argumentează spunând că jocul este practicat pentru divertisment, este competitiv și aproape întotdeauna necesită pricepere fizică și mentală pentru a fi la cel mai înalt nivel.
3 argumente care susțin ideea că pokerul este un sport
Conform dicționarului Oxford, un sport este „o activitate care implică efort fizic și abilități în care un individ sau o echipă concurează împotriva unor adversari pentru divertisment”. Se poate aplica acest lucru și când vine vorba de poker? Cu siguranță da!
În poker ai nevoie de abilități
Deși este considerat un joc de noroc, dacă ne uităm pe rezultatele de la cele mai bune turnee vom vedea că în mare măsură la mesele finale de poker ajung cam aceeași jucători. Sunt ei oare cei mai norocoși jucători de poker? De ce nu li se termină norocul niciodată? Răspunsul este însă diferit. În poker, abilitățile contează mai mult decât norocul.
Dacă ai o strategie bună și abilitățile tale sunt peste ale adversarilor ai șanse bune să termini printre primii. În poker, fiecare acțiune este precedată de o decizie care trebuie cântărită atent. Alegerea potrivită face diferența între succes și eșec. Sigur, norocul poate apărea pe termen scurt în poker, însă pe termen lung când se va trage linie pe plus vor fi cei care au abilitățile cele mai bune.
Ca o comparație, în fotbal sau baschet, experiența și cunoștințele dobândite prin antrenamente și meciuri îi ajută pe sportivi să ia cele mai bune decizii. Un jucător de fotbal poate executa mai bine o lovitură de la 11 metri după ce a exersat de mii de ori acest lucru. Ca o analogie, la fel se întâmplă și în cazul unui jucător de poker care are deja câteva mii de mâini în istoricul său. În plus, și în poker cu cât ești mai antrenat cu atât mai mari sunt și șansele de reușită, deși nici în sport dar nici în poker nimeni nu îți poate garanta succesul indiferent ce ai face. Câteodată nu este ziua ta, uneori poți face alegeri greșite.
Și pokerul este practicat pentru divertisment
Aproape toți oamenii care încep să joace poker nu o fac la început cu gândul la bani. Distracția primează, căci acest sport reușește să aducă multă adrenalină și sentimente pozitive într-un timp scurt, având în vedere că viteza de joc este destul de mare și pot apărea tot timpul situații la care nu te aștepți, prilej cu care trebuie să gândești repede și să iei deciziile potrivite. Tot timpul trebuie să te gândești ce mâini pot avea adversarii, dacă blufează ori dacă îi poți prinde descoperiți.
În plus, interesul pentru poker este mare și când nu ești la masă. Drept dovadă, cele mai importante turnee din lume sunt televizate. În SUA, două dintre cele mai cunoscute posturi, ESPN și CBS, au transmis sau transmit turnee de poker. Inclusiv în țara noastră oamenii au ocazia să se uite la poker live la TV, un exemplu fiind show-ul Midnight Poker TV Show, difuzat de B1TV.
Acesta este organizat de operatorul 888poker, iar la el iau parte 6 jucători care obțin calificarea în mediul online alături de o vedetă invitată de organizatori. Sateliții de calificare la Midnight Poker sunt disponibili pe platforma online 888poker România, alături de diferite tipuri de turnee și jocuri de poker cash. În plus, blogul de poker 888 îți oferă acces la o mulțime de informații despre Texas Hold’em și alte variante ale jocului.
Pokerul este competitiv, la fel ca oricare alt sport
Când joci fotbal, îți dorești ca echipa din care faci parte să câștige. La fel se întâmplă cu oricare alt sport, fie că e individual, fie că e pe echipă. Același lucru este valabil și în cazul pokerului. Când te așezi la masă în mintea ta este să arați că ești mai bun decât adversarii tăi. Ai ocazia să faci acest lucru mână de mână, în speranța că vei reuși să termini printre primii.
Competitivitatea este un factor care face pokerul atât de apreciat. La nivel de top sunt chiar rivalități între marii jucători de poker așa cum se întâmplă și în cazul unor echipe ca FC Barcelona ori Real Madrid. Iar spiritul competitiv este o calitate foarte apreciată printre jucătorii de poker, fără de care e greu să ai succes.