Închide meniul
Video

Cosmin Nedelea, românul care câştigă medalii la Cupa Mondială de patinaj viteză. Campionatul Naţional al României se desfăşoară în Germania

Reclamă

Dan Roșu Publicat: 16 februarie 2023, 13:41

Cosmin Nedelea, românul care câştigă medalii la Campioanatele Mondiale de patinaj viteză

Cosmin Nedelea, românul care câştigă medalii la Campioanatele Mondiale de patinaj viteză

Cosmin Nedelea este românul care ţine steagul României sus la Cupa Mondială U23 de patinaj viteză. Ultimele două realizări au venit în Germania, la Inzell, la urmărirea pe echipe (argint) şi la mass-start (bronz). Performanţele sunt uimitoare, ţinând cont de condiţiile precare din şţara noastră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Povestea lui Cosmin este cu atât mai specială, dacă ţinem cont că patinatorii viteză din România se antrenează în Germania, acolo unde este susţinut şi campionatul naţional al ţării noastre, ce va debuta pe 25 februarie. Mai mult de 50 de copii din România au ajuns deja.

Cosmin Nedelea, românul care câştigă medalii la Cupa Mondială de patinaj viteză

Cosmin s-a apucat de patinaj viteză la 8 ani, atunci când a decis să renunţe la fotbal. El a ajuns, între timp, campion naţional la juniori şi seniori, la sprint şi poliatlon, deţinând 5 recorduri naţionale. Visul lui e unul singur: să participe la Jocurile Olimpice de iarnă.

„Sunt cel mai rapid patinator viteză din ţară. M-am aflat în Germania pentru Cupa Mondială U23 şi urmează acum campionatul naţional. Sunt oarecum în cantonament. M-am apucat practicând fotbalul. M-am apucat în august. Am văzut nişte copii şi am zis că trebuie să încerc şi eu. Am vrut să fac ceva diferit, nu ce fac toţi băieţii de vârsta mea. Când m-am urcat pe gheaţă, sentimentul era unic şi am decis că rămân la patinaj. Am avut gândul de a mă retrage. Am progresat destul de greu”, a spus Cosmin.

Reclamă

Corona Braşov, ajutor uriaş pentru Cosmin Nedelea

Pentru Nedelea, lucrurile sunt clare: clubul Corona Braşov îi acoperă toate cheltuielile pentru a putea să se antreneze în Germania, cel puţin două luni şi jumătate pe an. Asta pentru că o Federație de Patinaj nu există în România, decât în acte. MTS a o oprit finanţarea din cauza unor nereguli financiar, susţine eurosport.ro.

„În sezon, clubul corona Braşov ne susţine. Ne antrenăm pe gheaţă ca să pornim de la egal la egal cu ceilalţi, la concursuri. Ambiţia este totul, stăm aici departe de familie şi prieteni. Tragi la toate antrenamentele la maximum, asta ne ajută să fim cei mai buni. Pe podium, am fost mai fericit decât ceilalţi. Locul 2 a fost ca un loc 1. E un sentiment de nedescris. M-am simţit extraordinar când am urcat pe podium. Am avut şi nişte accidentări, de aceea bucuria a fost şi mai mare. Noi am făcut record naţional, dar am pierdut locul 1 pentru o singură secundă.

Fără Corona Braşov ar fi fost foarte greu. Fără susţinerea clubului nu ajungeam aici şi m-aş fi pierdut pe drum ca mulţi alţi sportivi români, până la vârsta asta. Mulţi se lasă din cauza lipsei infrastructurii şi a bugetului. În România, patinajul viteză este spijinit doar de cluburi, din păcate. Au fost ceva scandaluri, au existat nişte procese. Este oprită finanţarea. Tot ce facem e suportat de clubul de care ţinem. Este foarte greu. Suntem susţinuţi doar de cei apropiaţi, pe mine mă ajută enorm clubul, căruia îi şi mulţumesc. Mi-ar plăcea să fie cu inima mai mult. Trăim în România, unde trăiesc şi ei, şi avem nevoie de multe, avem multe lipsuri”, a mai spus Nedelea.

Reclamă 4 / 0/3

La patinaj viteză, sportivii pot atinge 55 de km/h. Astfel că lipsa patinoarelor din România este un mare dezavantaj, existând riscul unor accidentări dure. Cosmin nu se antrenează încă prin mall-uri, aşa cum o fac alţi sportivi de performanţă din ţară.

„Nu ne-am antrenat în malluri, pentru că nu avem patinoar în malluri. Din păcate, am prieteni care au făcut carieră, cu ajutorul patinoarelor din malluri. Din păcate, România nu dispune de un patinoar de patinaj viteză de 400 de metri. De aceea ne antrenăm în Germania. A fost una la Miercurea-Ciuc. Pista este încă acolo. Nu te poţi antrena pe gheaţă naturală, e cald. Avem nevoie de o instalaţie. Ne antrenăm în Germania, unde stăm câte două luni şi jumătate.

În restul anotimpului, suntem pe gheaţa la Braşov, unde facem antrenamente pe partea tehnică. În rest, folosim şi rolele. În patinaj viteză, e important să faci ciclism şi forţă. Visul meu e să ajung la Jocurile Olimpice de iarnă”, a continuat Nedelea.

Mesaj pentru Eduard Novak

În final, Cosmin Nedelea a avut un mesaj şi pentru Ministrul Sportului, Eduard Novak.

„I-aş prezenta tot ce înseamnă patinajul. De foarte mulţi ani, patinajul îşi doreşte un nume şi au apărut rezultate, schimbări sunt foarte puţine, din păcate. Eu mă bucur că am un patinoar la Braşov. Fără acest patinoar, nu ajungeam aici.

Mi-ar plăcea ca lumea să sprijine mai mult sportul din România. Lumea cunoaşte doar fotbalul, tenisul şi nataţia, mai nou. Restul sporturilor sunt lăsate deoparte, chiar dacă avem rezultate mari în lume, dar nu sunt la fel de apreciate. Prin sportivi e foarte simplu să faci un renume ţării. Sportul este primele trei lucruri care pot pune România pe hartă. Nu m-am gândit niciodată să particip pentru o altă ţară”, a încheiat Nedelea.

Reclamă
Recomandări
  • Cosmin Nedelea, două medalii la CM U23 de patinaj viteză
  • Nedelea are 22 de ani

Cine va golgheterul Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
22
apr.
23:55
VIDEOMiddlesbrough – Leeds 3-4, în AntenaPLAY. Nebunie de meci în Championship. A „plouat” cu goluri spectaculoase!
22
apr.
23:55
VIDEOFarense – Benfica 1-3, în AntenaPLAY. „Vulturii” continuă să spere la titlul din Liga Portugal
22
apr.
23:54
FotoBucurie nebună după ce Inter a câștigat titlul în Serie A! Nerazzurri au depășit-o pe AC Milan la campionate câștigate
22
apr.
23:41
AC Milan – Inter 1-2! Inter a câștigat titlul în Serie A după ce și-a răpus marea rivală în „Derby della Madonnina”
22
apr.
23:27
EXCLUSIV„Trenul ar trebui să se mai oprească!” Ciprian Marica, avertisment pentru Edi Iordănescu. Jucătorul pe care îl cere la EURO 2024!
22
apr.
23:10
„Normal că m-aș întoarce!” Dan Petrescu a cerut o revenire de senzație la CFR Cluj, iar jucătorul a reacționat imediat!
22
apr.
22:52
Florin Prunea, reproș pentru Victor Angelescu pe „tema Marius Șumudică”! Ce i-a spus acționarului minoritar de la Rapid
22
apr.
22:44
Visul de Champions League al lui Gigi Becali, spulberat deja de Iosif Rotariu: „Lotul FCSB-ului este subţire valoric şi numeric!”
22
apr.
22:29
„Și calul aleargă!” Mircea Rednic sare cu prime și are un plan „diabolic”, pentru a-i păstra pe jucătorii împrumutați de la Rapid
22
apr.
22:16
Bernadette Szocs luptă cu cele mai bune jucătoare de tenis de masă la Saudi Smash 2024 (1-11 mai, AntenaPLAY)
Vezi toate știrile
Citește și