Close

Primul trișor din istoria maratonului. A ”alergat” 15 km. în mașină. ”Am glumit puțin!”

Avatar photo

De Cătălin Oprișan
Publicat: 16 noiembrie 2021, 15:23

La Maratonul de la JO St. Louis 1904, ”Fred” Lorz termină primul, dar se descoperă că a ”ars” 15 kilometri în mașină. E suspendat pe viață și reabilitat anul următor. Se stinge, de pneumonie, la doar 30 de ani

Reclamă

Pe 6 august 1904, o coloană din ”The New York Times” notează că peste o săptămână, în Celtic Park, se va organiza o cursă la finele căreia cei mai buni opt atleți se vor califica pentru Maratonul de la Jocurile Olimpice de la St. Louis, 1904. Fred Lorz e printre cei 19 ”probabil competitori”, dar nimeni nu știe, cu precizie, ce performanță a înregistrat atunci…

Reclamă

Cert e că personajul nostru e gata pentru faimoasa cursă din 30 august 1904. Cine e el? 20 de ani, zidar. Pentru că are această meserie, se poate antrena doar noaptea. Sunt 40 de kilometri, deoarece distanța oficială n-a fost, încă, standardizată. 32 de atleți din patru țări, o cursă nebună dacă ținem seama că startul a fost programat la ora 15.00. pe o căldură infernală.

Cubanezul Felix Carvajal a venit cu pantaloni de costum, e cu pantofi de stradă și bască pe cap. Cei doi africani, Mashiani și Tau, primii atleți de culoare prezenți la Jocurile Olimpice, sunt fugăriți de niște câini turbați. Șiii, start!

Decedat de pneumonie la 30 de ani

Lorz termină primul. E ovaționat, se trage în poze cu Alice Roosvelt, fiica președintelui Statelor Unite ale Americii. Apoi vine bomba: atletul a trișat! Concret, la kilometrul 14.25, cu crampe, trage pe dreapta. Cere ajutor – antrenorul sau unul dintre spectatori – îl suie într-o mașină. Merg, așa, cam 15 km. Brusc, turismul se strică. Lorz, odihnit, refăcut oarecum, gândește că e ok să reintre pe circuit. O face și termină primul, dar este descoperit!

Reclamă

Adevăratul câștigător e americanul Thomas Hicks. Omul e la un pas de moarte, la propriu. O rudă, Alexander, e alături de el pe durata cursei. Când îl vede că e olecuță amețit, îi dă alergătorului sulfat de stricnină, un stimulent, precum și câteva albușuri. A continuat cu stricnină, conicac și l-a răcorit cu apă din radiator. După ce a trecut lina de sosire, a intrat în comă. Când și-a revenit, a spus doar atât: ”E mult mai greu să câștigi o cursă ca aceasta decât președinția Statelor Unite”. Timpul său? 3:28:53. Pe 2 a venit Albert Corey, francez, iar pe 3 e Arthur Newton.

Lorz e suspendat pe viață de către Uniunea Atleților Amatori, chiar dacă spune că a glumit… ”Pe viață” înseamnă un an. E iertat în 1905, când participă și câștigă Maratonul de la Boston (2:38:25). Se bagă la niște întreceri neuatorizate și este, din nou, suspendat. Apoi, logic, reabilitat: 1906, Maratonul de la Chicago, locul 4. Maratonul de la Boston, 1907, locul al șaptelea. Din nou Boston, doi ani mai târziu, locul secund.

În 1910 se căsătorește cu Dorothhy Reilly, cu care va avea trei copilași. Decedează în 1914, de pneumonie. Frederick ”Fred” Lorz avea doar 30 de ani.

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
EMISIUNI
Constantin Din, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
20:10 CM 2022 | Reacția presei din Brazilia după eliminarea dramatică de la Cupa Mondială! „Visul este amânat!” 19:48 NEWS ALERTCM 2022 | Croația – Brazilia 1-1 (4-2 d.l.d.). IN-CRE-DI-BIL! Croația s-a calificat miraculos în semifinale, după penalty-uri! Selecao, OUT de la Campionatul Mondial 19:25 Ilie Dumitrescu nu mai merge în Austria, după refuzul aderării României în Schengen: „Aveam câte o nebunie, făceam escală acolo special pentru asta!” 19:23 CM 2022 | Neymar l-a egalat pe Pele în topul celor mai buni marcatori din istoria Braziliei! Performanță colosală a starului lui PSG 19:04 Gică Hagi trage un semnal uriaș de alarmă: „Am ajuns într-o postură lamentabilă! De ce nu mai iubesc oamenii fotbalul?” 18:58 FotoCâți bani a plătit Laurențiu Reghecampf până acum pentru pensia alimentară a lui Bebeto. Suma uriașă încasată de Anamaria Prodan 18:38 Sorin Cârțu a cedat nervos, după scandalul cu Mirel Rădoi: „A plâns, a fost extrem de afectat!” 18:36 Mihai Stoica, reacție ironică după ce Austria a refuzat intrarea în Schengen a României: „Mă filmez și mă pun pe Instagram!” 18:12 FotoCM 2022 | „Cea mai frumoasă femeie de la Cupa Mondială” a câștigat „duelul” cu braziliencele din tribune! Apariție electrizantă 18:02 Mihai Stoica, convins că Mirel Rădoi a fost „lucrat” de jucători: „I-ai ostracizat și tu apelezi la ei!”
Pe același subiect
Extra • 14 apr., 15:15
Sărut mana pentru tot! S-a retras ”Picioare de pui”, Allyson Felix, cea mai mare atletă!
Fotbal extern • 13 apr., 16:07
Robben, ”Genunchi de cristal”, a terminat primul său maraton: Rotterdam, 3:31!!!
Valentyna Veretska
Diverse • 27 mart., 18:57
FOTO
Drama tinerei care reuşit să fugă din Ucraina cu fiica ei de 11 ani: „Am văzut oameni murind la graniţă”. Prin ce a trecut Valentyna Veretska
Știri
Hello Chef sezonul 4, 30 octombrie 2022: Roxana Blenche şi Irina Fodor
Close