Ceaușescu și sportul: ”Săritura în lungime a tovarășei Anișoara Cușmir a fost prea scurtă! Nu se poate așa!”

De Cătălin Oprişan. Publicat pe 25.01.2021 la 22:26 Actualizat pe 25.01.2021 la 23:19

După ”Universiada” de la Edmonton, din vara lui 1983, de unde delegația României s-a întors cu 27 de medalii, tovarășul Nicolae Ceaușescu a făcut o adevărată ședință de analiză sportivă în CC al PCR. Anișoara Cușmir sărise prea puțin, trupa noastră fusese prea numeroasă, trebuia să se meargă pe alte discipline, cu câțiva sportivi...

”Ceaușescu nu se pricepea la sport. Credea că dacă-i place să se joace, îl și înțelege”, spunea Dragnea

 • ”În competiții internaționale pierdem și nu știu ce se întâmplă!”
 • ”Nu mai vreau CONRUPEREA jucătorilor!”

Între 1 și 11 iulie, la Edmonton, în Canada, s-a desfășurat cea de-a XII-a ediție a Jocurilor Mondiale Universitare de Vară, cu peste 4.000 de sportivi ”studenți”, din 73 de țări. România a participat cu 63 de atleți, la opt din cele 10 discipline sportive. Ne-am întors cu 27 de medalii (șase de aur, 12 de argint și nouă de bronz), o ”zestre” frumușică, de locul cinci la general, dar întâiul sportiv al țării, Nicolae Ceaușescu, nu s-a arătat prea încântat. Din contră, a convocat o șediță de analiză sportivă în CC al PCR, unde l-a adus pe generalul Marin Dragnea, președintele Comitetului Olimpic Român din acea perioadă și șeful Consiliului Național pentru Educație Fizică și Sport, căruia i-a reproșat rezultatele slabe, includerea ”oamenilor mulți” în delagație, în special a tehnicienilor, dând ordin ca sportul românesc să se axeze, de acum încolo, pe ”disciplinele cu oameni puțini”. Stenograma păstrată din ședința de atunci, îmbină scrierile lui Caragiale cu glumele se aur ale celor de la ”Divertis”.

”Ce se întâmplă că tovarășa Anișoara Cușmir a sărit atât de slab la această Universiadă?”, întreabă Nicolae Ceaușescu (n.r. - sportiva noastră, recordmană mondială la acel moment, obținuse medalia de aur, cu 7.06 m, pe o vreme cu ploaie și vânt în rafale, dar departe de Everestul ei, 7.43 m.). I se răspunde că perioada de pregătire a fost extrem de scurtă, de doar 22 de zile. ”Nu știu ce se întâmplă, dar întotdeauna, în afară, rezultatele sunt mai slabe. Nu suntem în stare să păstrăm nivelul care s-a atins la un moment dat, în competițiile internaționale. Nu se poate așa!”.

Elena Ceaușescu: ”Da, dar cam mulți bani, Nicule, ai dat la sport!”​

Dictatorul îl zărește, apoi, pe Emil Bobu (n.r. - strungar, fost Ministrul de Interne, secretar al CC al PCR), căruia îi reproșează faptul că ”am trimis mult personal nesportiv decât cel sportiv. Nu mai trebuie să mergem cu echipe mari, cum am mers la baschet, de exemplu, la polo, cu atâția oameni. Trebuie să tragem niște concluzii! Americanii, spre exemplu, au câștigat, cu câțiva oameni, medalii la atletism și înot. Deci la disciplinele cu oameni mai puțini, nu cu oameni mulți. Nu se poate așa! Putem deci să mergem la înot, unde am luat două medalii cu doi oameni, la atletism, unde am luat șapte medalii. Să punem accentul pe aceste sectoare, și nu pe acelea cu oameni mulți. Am impresia că prea mulți vor să se plimbe pe seama echipelor”, a mai spus Ceaușescu. ”Poate că sunt niște date nereale, pentru că în competiții internaționale nu obșinem aceleași rezultate pe care le avem în țară!”

Fără legătură cu Edmonton, se trece la fotbal. Transferurile de jucători între primele echipe din România comunistă ar fi fost un sistem de ”racolaj”, de ”CONRUPERE”. ”Nu sunteți puși să încălcați normele și să dați cale liberă anarhiei și indisciplinei. Dimpotrivă, trebuie să luăm măsuri serioase să terminăm cu sistemul acesta de racolaj, de CONRUPERE a jucătorilor”.

Revenindu-se la Universiadă, Ceaușescu e nemulțumit de locul 5. ”De ce la București (n.r. - în 1981, Jocurile s-au ținut în România) am terminat pe primul loc și acum nu s-a putut?” Elena Ceaușescu intrevine în forță și-l întreabă pe dictator: ”De ce să dai bani la sport?” Dragnea, faimos pentru replica sa spusă atleților: ”Pune mâna și aleargă!”, ripostează: ”Alături de uzinele care s-au făcut și se fac, se pare că mișcarea sportivă la care m-ați adus să pun ordine și disciplină și să aduc rezultate, fără o bază materială și spirituală, fără o bază de selecție, școli, licee, tot, nu se poate! De ce RDG-ul bate și SUA și tot? Pentru că sunt bani!” ”Da, dar cam mulți bani, Nicule, ai dat la sport!”

Nici Dragnea, nici sportivii, nu-l ascultă. Anul următor, la Jocuril Olimpice de la Los Angeles, unde trimitem 124 de sportivi, o delegație imensă, terminăm pe locul secund în clasamentul medaliilor, după SUA, cu 53 de bucăți.

Nicolae Ceaușescu era născut pe 26 ianuarie 1918.

În articolul
Ceaușescu și sportul: ”Săritura în lungime a tovarășei Anișoara Cușmir a fost prea scurtă! Nu se poate așa!”
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Jerry Gane
Fotbal intern • 
la 23:15

EXCLUSIV | Jerry Gane l-a desființat pe Ion Marin: "Să aibă mai mult respect față de mine şi să nu mai vină cu alte prostii!". Mesajul dur transmis contestatarilor

 • Jerry Gane, cuvinte dure pentru Ion Marin
 • Antrenorul lui Dinamo, dezlănțuit
Recomandări
Observatornews.ro
Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
Eurosport
Dramă teribilă! "Uriașul blând" a murit la doar 32 de ani. Era printre cei mai buni din lume pe postul său
Antena 1
Cum arată fiica Adrianei Trandafir. Tânăra studiază în Olanda și este incredibil de frumoasă
Spynews
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
GSP
Gigi jubilează! FRF face o schimbare esențială din sezonul următor » Craiova și CFR rămân în urmă!
CaTine
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Cele mai noi știri Antena Sport
Marinos Ouzounidis
Fotbal • 
la 22:36
Chindia Târgovişte - Universitatea Craiova 1-0 | Marinos Ouzounidis, atac cu talpa la Istvan Kovacs. "Nu cred că nu a văzut penalty-ul la Ivan!"
 • Chindia - Craiova 1-0
 • Istvan Kovacs, atacat de olteni
Cristiano Ronaldo
Fotbal extern • 
la 23:26
Cristiano Ronaldo i-a dat replica lui Lionel Messi! Portughezul a scris o nouă pagină de istorie în Verona - Juventus 1-1
 • Cristiano Ronaldo, încă o reușită pentru Juventus
 • Portughezul i-a dat replica lui Lionel Messi
Emil Săndoi
Fotbal intern • 
la 22:42
Emil Săndoi, "călăul" Universității Craiova! "Îmi pare rău pentru ei". A reușit "dubla" cu Chindia împotriva echipei de suflet!
 • Chindia - Craiova 1-0
 • Emil Săndoi a făcut "dubla" cu echipa lui de suflet
Dorit la Universitatea Craiova, ”Urecheatul” i-a salvat viața unui jucător de golf. ”Era mort!”
Fotbal • 
pe 25.02 la 15:00
Dorit la Universitatea Craiova, ”Urecheatul” i-a salvat viața unui jucător de golf. ”Era mort!”
 • Paco Jemez a antrenat, printre altele, pe Cordoba, Las Palmas sau Rayo Vallecano
 • În iarnă a fost la un pas de a prelua Universitatea Craiova
Paul Papp
Fotbal intern • 
la 22:19
Chindia - Universitatea Craiova 1-0 | Paul Papp nu îşi pierde speranţa şi continuă să se gândească la titlu. "Suntem foarte supăraţi, dar încă nu s-a pierdut nimic!"
 • Chindia - Universitatea Craiova 1-0
 • Primul eşec al oltenilor în 2021
Un nou pas greșit pentru echipa lui Man și Mihăilă! Drăguşin, rezervă în Verona - Juventus 1-1. Victorii pentru Bayern şi Borussia Dortmund
Fotbal extern • 
la 23:47
Un nou pas greșit pentru echipa lui Man și Mihăilă! Drăguşin, rezervă în Verona - Juventus 1-1. Victorii pentru Bayern şi Borussia Dortmund
 • Mihăilă, titular în Spezia - Parma 2-2
 • Sevilla - Barcelona 0-2
Știrile Antena Sport