Închide meniul

Mii de şoferi primesc o veste proastă: Maşinile care nu ar putea să mai fie înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021

Antena Sport Publicat: 14 iulie 2020, 12:24 / Actualizat: 11 mai 2021, 19:43

Reclamă
Mii de şoferi primesc o veste proastă: Maşinile care nu ar putea să mai fie înmatriculate în România de la 1 ianuarie 2021

Pietoni traverseaza o intersectie aglomerata, in prima zi dupa instituirea starii de alerta la nivel national, pentru o perioada de 30 de zile, cauzata de pandemia cu noul coronavirus, COVID-19, in Bucuresti, vineri, 15 mai 2020. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

"Dat fiind interesul public ridicat pentru situaţia autovehiculelor care provin din UK, în contextul Brexit, precizăm şi cu această ocazie că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranziţie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecinţă, până la 31.12.2020 se acceptă, în aceleaşi condiţii, omologările UE emise de UK, adică şi autovehiculele cu volan pe partea dreaptă care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiţii aplicabile.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziţie dintre UK şi Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta provenite din UK vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terţ din afara UE şi nu vor mai primi CIV, deci nu vor mai putea fi înmatriculate în România. În ceea ce priveşte autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă şi care sunt deja înmatriculate în România, menţionăm că nu există în acest moment nicio altă prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziţiei postului de conducere pe partea stângă", precizează sursa citată, conform Agerpres.

Modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreaptă introduse individual în România pot primi CIV este precizat în Reglementările RNTR 7, aprobate prin OMTCT nr. 2.132/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, în secţiunea "Sistemul de direcţie" din Capitolul IV, se stipulează că: "Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială. Pentru acestea din urmă, în cazul autovehiculelor din categoriile M2 şi M3, uşile de serviciu vor fi amplasate pe partea dreaptă, în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului".

Pe de altă parte, RNTR 7 impune obligativitatea înlocuirii farurilor originale cu unele care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a drumului.

O altă prevedere legală face referire la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au suferit modificări constructive: "Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului".

Reclamă
Reclamă

În acest sens, RAR menţionează că, în mod concret, dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la inspecţie după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă şi postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.

Registrul evidenţiază faptul că acţionează doar în cadrul legal disponibil în acest moment, fără a aplica măsuri care nu respectă prevederile interne sau ale UE în domeniu.

În consecinţă, instituţia subliniază că, la momentul actual, introducerea unei restricţii privind omologarea şi/sau eliberarea cărţii de identitate pentru autovehiculele echipate cu volan pe partea dreaptă nu poate fi avută în vedere, deoarece aceasta ar duce la introducerea unei proceduri de "infringement" din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justiţie a UE s-a pronunţat deja în defavoarea statelor membre care aveau astfel de restricţii.

Reclamă
Reclamă

Ce rezultat va fi la FCSB - Olympiacos?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
15:29

„Poți paria pe asta!”. Max Verstappen, convins că ar fi câștigat titlul mondial și dacă ar fi fost pilot Ferrari sau McLaren

15:28

Anunţul făcut de Mo Salah după dubla marcată în Southampton – Liverpool 2-3

15:27

Foto„A fost Ilie Năstase cel mai talentat din istorie?” Răspunsul tranşant al bunului său prieten, Ion Ţiriac

14:54

Prezentare senzaţională a meciului Al-Gharafa – Al Nassr. Imagine virală cu Florinel Coman, înaintea de duelul stelar cu Cristiano Ronaldo

14:47

Vinicius s-a „rupt”! Cât va lipsi de pe teren starul brazilian al lui Real Madrid

14:37

Obiectivul setat de Dinamo, după victoria cu Petrolul 1-0. Răzvan Zăvăleanu a dezvăluit secretul „câinilor”: „Trebuie să fie campioană”

1 UPDATEAlegeri prezidenţiale şi parlamentare 2024 în România. Rezultate, prezenţă la vot, exit-poll-uri. Primele rezultate 2 VIDEOCe a făcut Heung-Min Son când l-a văzut pe Radu Drăguşin la finalul meciului în care Tottenham a umilit-o pe Manchester City 3 VideoCum a reacţionat Lando Norris, după ce Max Verstappen a câştigat un nou titlu în Formula 1: „Nu a avut cel mai rapid monopost!” 4 FotoSoţia kosovarului Vedat Muriqi arată fabulos! Edibe este femeia care îl calmează după gesturile golăneşti de pe terenurile de fotbal 5 VIDEOGeorge Russell a câştigat cursa din Marele Premiu din Las Vegas! Max Verstappen a câştigat titlul mondial 6 Max Verstappen a câştigat titlul mondial de Formula 1, după Marele Premiu de la Las Vegas! E la un pas de recordul istoric al lui Michael Schumacher
Citește și