Rezistența și forța sunt două atribute cheie ale capacității fizice. Ele nu numai că favorizează performanța atletică, ci sunt indicatori de referință pentru starea generală de sănătate.
Ca orice calitate fizică, atât rezistența, cât și forța pot fi dezvoltate prin practicarea sporturilor, cele mai potrivite discipline fiind următoarele:
1. Înotul
Înotul pune în funcțiune toți mușchii. Este cel mai complet sport din acest punct de vedere. În plus, este un exercițiu cardiovascular extraordinar. Înotul este o activitate potrivită pentru toate vârstele și nivelurile de fitness, reducând stresul asupra articulațiilor. De asemenea, crește încrederea în sine în mediul acvatic, în care nu toată lumea se simte foarte confortabil.
2. Ciclismul
Ciclismul este un sport excelent pentru mușchii din partea inferioară a corpului. Oricine se poate urca pe bicicletă pentru a pedala o distanță mai scurtă sau mai lungă, în ritm lent sau mai alert. Nivelul de fitness crește direct proporțional cu timpul acordat. Practicat o intensitate ridicată, mersul cu bicicleta ajută la scăderea nivelului de grăsime corporală, stimulând metabolismul.
3. Vâslitul
Vâslitul antrenează mușchii din partea superioară a corpului. Dezvoltă atât forța în mâini, cât și rezistența la efort. Vâslitul oferă și un antrenament cardio foarte eficient, contribuind la ameliorarea capacităților cardio-vasculare și cardio-respiratorii, totul cu un consum caloric însemnat. Mișcarea mâinilor dezvoltă capacitatea plămânilor.
4. Fotbalul
Fotbalul este un sport care combină forța cu rezistența. Implică în principal sprinturi și sărituri, solicitând majoritatea grupelor de mușchi din corpul uman. Vorbim despre sportul rege, cel mai popular de pe toată planeta și, bineînțeles, din țara noastră. În ceea ce privește fenomenul de pariuri online România, fotbalul ocupă un loc fruntaș.
5. Boxul
Boxul este un sport foarte intens. Pe lângă forță și rezistență, dezvoltă agilitatea, viteza și coordonarea. Nu este obligatoriu ca această disciplină să fie practicată la nivel competitiv. Antrenamentul la sacul de box stimulează atât sistemul aerobic, cât și cel anaerobic. Mișcările constante în jurul sacului, combinate cu loviturile puternice, antrenează inima și plămânii, îmbunătățind astfel funcționarea sistemului cardio-respirator.
6. Alergatul
Alergatul este cea mai accesibilă modalitate de a face mișcare. Poate fi practicat de oricine, în îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, în parc, pe stradă, pe o pistă de antrenament sau în orice alt loc pe unde nu trec mașini. Întărește musculatura picioarelor și crește rezistența la efort. Medicii recomandă, dacă să poate, să ne începem ziua cu o alergare pe o distanță de minim doi kilometri.
7. Baschetul
Baschetul este un sport practicat în viteză, care presupune forță în mâini și în picioare, rezistență, coordonare și precizie. Din punctul de vedere al efortului presupus și al mușchilor acționați, baschetul este foarte complex. Implică dribling, aruncare, prindere și pivotare. Toate aceste mișcări contribuie la îmbunătățirea abilităților motorii, datorită faptului că solicită și utilizează grupe musculare extinse.
În general, un stil de viață activ fortifică organismul, susține sistemul imunitar, dar are și o importantă componentă de socializare. Discipline precum fotbalul, baschetul, handbalul sau voleiul îi ajută pe practicanți să-și dezvolte capacitatea de a lucra în echipă, ceea ce le folosește și în viața de zi cu zi, nu numai pe terenul de joc.
- Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
- Calvarul prin care a trecut fiica lui Mihai Stoichiţă: „A plecat şocată de acolo! A suferit mult!” Andreea este de o frumuseţe uimitoare
- Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti