Judecătorul de camera preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti a menţinut, marţi, măsura preventivă a controlului judiciar faţă de Georgian Liviu Ungurean, zis Bocciu, liderul galeriei echipei de fotbal Rapid Bucureşti, în dosarul suporterilor formaţiei bucureştene.
Aceeaşi măsură s-a decis şi în cazul altor doi suporteri, Valentin Marius Fifială şi Ciprian Gabriel Andrei.
“În temeiul art. 348 C pr.pen rap. la art. 207 alin. (2), (4) şi (7) C.pr.pen. cu ref. la art. 202 şi art. 211 C.pr.pen, constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar dispuse faţă de inculpaţii: 1. Ungurean Georgian-Liviu prin încheierea nr. 246/CO-DL/16.05.2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. 2. Fifială Valentin-Marius prin încheierea nr. 246/CO-DL/16.05.2024 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti. 3. Andrei Ciprian-Gabriel prin încheierea nr. 144/CO-DL a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti
Liviu Ungurean, fostul lider al galeriei Rapidului, sub control judiciar
Menţine măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Ungurean Georgian-Liviu, Fifială Valentin-Marius şi Andrei Ciprian-Gabriel, până la o nouă verificare, dar nu mai târziu de 60 de zile. În baza art. 215 alin.(81) ?i (9) rap. la alin.(8) teza I C.pr.pen. respinge ca nefondate cererile inculpaţilor Ungurean Georgian-Liviu şi Fifială Valentin-Marius de modificare a conţinutului obligaţiilor controlului judiciar. În temeiul art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat, în ceea ce priveţte verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii preventive, rămân în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin.(2) C.pr.pen. obligă pe fiecare dintre inculpaţii Ungurean Georgian-Liviu şi Fifială Valentin-Marius la plata sumei de 100 lei, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de soluţionarea cererilor de modificare a conţinutului obligaţiilor controlului judiciar.
Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 03.12.2024”, se arată în decizia instanţei.
La 20 noiembrie 2024, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a 15 inculpaţi, dintre care 3 inculpaţi sub măsura preventivă a controlului judiciar şi 12 inculpaţi în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, complicitate la distrugere şi camătă.
În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
În perioada 01.09.2023 – 13.03.2024, pe raza municipiului Bucureşti s-a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat mai multe persoane şi care avea drept scop săvârşirea infracţiunilor de efectuarea de orice operaţiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzute de articolul 37 lit. a) din Legea 126/1995, tulburarea ordinii şi liniştii publice (prin violenţe asupra bunurilor şi distrugerea suprafeţei de joc a unui stadion prin aruncarea pe aceasta de articole pirotehnice).