Închide meniul

Cel mai bizar circuit din calendar. Analiza lui Adrian Georgescu înaintea Marelui Premiu de Formula 1 al Azerbaidjanului

Adrian Georgescu Publicat: 11 septembrie 2024, 8:42 / Actualizat: 11 septembrie 2024, 11:30

Reclamă
Cel mai bizar circuit din calendar. Analiza lui Adrian Georgescu înaintea Marelui Premiu de Formula 1 al Azerbaidjanului

Baku e cel mai bizar circuit din calendar

Profimedia

Baku e cel mai bizar circuit din calendar. Se dispută în sens antiorar, iar primele șapte viraje sunt în unghi drept. Urmează apoi cele din orașul vechi, foarte lente. Lățimea benzii de asfalt variază mult, de la doar 7,8 metri în virajul 8 până la o deschidere pe care pot rula în paralel trei monoposturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Traseul are de departe cea mai lungă linie dreaptă din calendarul F1, de 2,2 kilometri. Mai mult de dublu față de linia Kemmel de la Spa sau de linia dreaptă de la Monza, care au aproape 1,1 kilometri.

Dilema cea mai mare la Baku este modul de setare a mașinii. Teoretic, ar fi potrivit un compromis, cu apăsare medie la sol, pentru a avea randament și pe sectorul al doilea, foarte virajat. În general, echipele preferă însă o abordare cu apăsare mai mică la sol, pentru a nu pierde timp pe acea linie dreaptă imensă. Aceasta duce la o stabilitate fragilă în zonele lente. Iar circuitul e stradal, asemenea celor din Melbourne, Monaco, Las Vegas și Singapore. E suficientă o greșeală mică și culegi un abandon.

Safety-car-ul, o prezență obișnuită

Neexistând prea multe zone de degajare, probabilitatea de apariție a mașinii de siguranță, în varianta virtuală sau reală, e foarte mare. În 2017, safety-car-ul a vizitat pista de trei ori, în 2018 de două ori, un an mai târziu și-a făcut apariția o dată. În 2020 cursa nu s-a disputat, dar în 2021 mașina de siguranță a apărut de trei ori. În 2022, safety-car-ul a fost prezent de două ori, anul trecut o dată.

Probabil se va face o singură oprire la boxe. Riscul de a face o pană de cauciuc, fie din cauza uzurii, fie din cauza resturilor lăsate pe astfalt de o altă mașină, e destul mare. În 2018, Bottas a ratat victoria aici, trei ani mai târziu Verstappen a pățit același lucru, iar Stroll a avut și el o pană în plină viteză.

Reclamă
Reclamă

Vântul poate provoca probleme

Fiind în imediata apropiere a Mării Caspice, traseul este în general expus vântului, ceea ce ar putea avantaja formația McLaren. De altfel, numele “Baku” vine din persanul „bad Kubac“ și înseamnă “rafală de vânt”. În partea veche a orașului, se pot forma curenți de aer foarte puternici care să se strecoare de-a lungul zidurilor și să influențeze comportamentul mașinilor.

Evoluția pistei și temperatura exterioară sunt foarte importante aici. Asfaltul este murdar, pentru că găzduiește trafic obișnuit. Aderența va spori peste weekend, pe măsură ce se va depune un strat de cauciuc. De obicei, Marele Premiu al Azerbaidjanului se desfășoară primăvara, dar mutarea acestuia toamna înseamnă că vor fi temperaturi mai ridicate. Vineri se anunță 30 de grade, iar sâmbătă și duminică 28, dar nu se anunță ploaie. După cum am văzut, mai ales la Silverstone sau la Monza, variațiile de temperatură pot juca un rol foarte important, influențând curba de performanță a pneurilor.

Gestionarea pneurilor, decisivă

Cei de la Pirelli vor aduce la Baku componentele cele mai moi: C5 soft, C4 medium și C3 hard. De obicei se pleacă în cursă cu componenta medium și se trece, prin turul 20, dacă nu intervine un safety-car, la hard. Gestionarea pneurilor e fundamentală. Gumele din față e necesar să fie suficient de încălzite pentru a avea aderență optimă, dar se vor răci pe lunga linie dreaptă. E important însă să nu se supraîncălzească gumele din spate la accelerările care apar la ieșirile din viraje. Orice schimbare de echilibru între punți ori estimare a distanței aici poate costa scump.

Reclamă

Leclerc și Perez, ași la Baku

Circuitul se dovedește atipic și din alt motiv. Începând din 2021, doi piloți au avut aici rezultate foarte bune. Charles Leclerc (Ferrari) a luat în ultimii trei ani de fiecare dată pole-ul. S-a întâmplat inclusiv în cursa de sprint de anul trecut. Tot monegascul deține și recordul de viteză al pistei, cu 1’43”009 pentru 6.003 kilometri. Sergio Perez e însă singurul dublu câștigător al cursei (2021 și 2023). Mexicanul a triumfat și în cursa de sprint din 2023.

Reclamă

Va ieși România pe primul loc în grupa ei din Liga Națiunilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
11:45

Lovitura dată de Dan Şucu pe piaţa transferurilor. Fostul jucător de la Marseille şi Tottenham a fost prezentat oficial de Rapid

11:22

Pariul lui Gigi Becali a plecat de la FCSB. Jucătorul, prezentat ca un star de noua echipă: „Unul dintre cei mai talentaţi”

10:56

Dennis Man poate prinde transferul vieţii la finalista Ligii Campionilor. Anunţul făcut de italieni

10:10

Veste uriaşă pentru Răzvan Lucescu înainte de PAOK – Panathinaikos, meci ce va fi duminică, de la 20:30, exclusiv în AntenaPLAY

9:46

Muntenegru U21 – Elveţia U21 0-2. România U21 a picat pe locul 3 în grupa de calificare la EURO 2025

9:30

Harry Kane, dublă spectaculoasă la meciul 100 pentru Anglia: „Voi continua să îmi depăşesc limitele”

1 Foto„Până la stele şi dincolo de ele!” Soţia lui Alexandru Mitriţă, declaraţie superbă de dragoste direct de la meciul României 2 Video„Ne puteţi spune de ce l-aţi schimbat pe Niţă cu Târnovanu?” Răspunsul tranşant al lui Mircea Lucescu: „Sunt obligat să fac asta” 3 EXCLUSIVAlex Mitriţă, mesaj tranşant după ce a marcat în România – Lituania 3-1: „S-au vorbit foarte multe despre bad-boy-ul din mine” 4 EXCLUSIVIanis Hagi, după ce a fost scos de pe lista UEFA, înainte de Rangers – FCSB: „Sper să câştige şi să iasă din grupă” 5 EXCLUSIVIanis Hagi, în extaz după primele meciuri cu Mircea Lucescu selecţioner: „Toţi suntem încântaţi de el!” Anunţ despre viitorul său 6 Finlanda U21 – România U21 2-0. „Tricolorii” lui Daniel Pancu au pierdut primul loc în grupa de calificare la EURO 2025
Citește și