Cine e cel mai slab pilot al tuturor timpurilor? Discuția despre cel mai bun pilot all time este eternă. A fost Senna? Michael Schumacher? Fangio? Prost? Lewis Hamilton? Max Verstappen? Părerile sunt împărțite.
O altă temă interesantă și mult mai amuzantă e cea aflată la polul diametral opus. Care a fost cel mai slab pilot all time? În principiu, cum măsori contraperformanța în sporturile cu motor? Credeți că Latifi sau Mazepin sunt concurenți serioși pentru acest titlu? Nici pe departe. Vă prezint câțiva candidați cu adevărat serioși.
Taki Inoue, un kamikaze
Este autorul unor contraperformanțe greu de egalat: s-a ciocnit, în scurta sa trecere prin “Marele Circ”, și cu mașina de siguranță, și cu cea medicală.
Niponul devenise proverbial în F1 la începutul anilor 90. De pildă, când Johnny Herbert a testat în 1995 pentru prima oară monopostul Benetton și a realizat timpi cu 2,5 secunde mai slabi decât cei ai lui Michael Schumacher, englezul a declarat: “Mă simt ca Taki Inoue”.
La Monaco, în timpul antrenamentelor libere, a încercat să lase un alt pilot să treacă și a blocat motorul pe o bandă de degajare. Acolo, a refuzat ca monopostul să-i fie luat cu macaraua, ceea ce ar fi însemnat terminarea sesiunii. A vrut să fie remorcat. Zis și făcut. Numai că, între timp, pilotul de raliuri Jean Ragnotti a vrut să facă o demonstrație de măiestrie cu mașina de siguranță. După un derapaj controlat, în față i-a răsărit monopostul în care era bietul Inoue, cu casca pusă, dar fără centuri. Safety-car-ul a aruncat monopostul cât colo, iar Taki a scăpat cu cîteva contuzii.
Mai rău a fost în Marele Premiu al Ungariei, când japonezul a abandonat în turul al 14-lea. În timp ce alerga după un extinctor să-i ajute pe stewarzi să stingă incendiul izbucnit în monopost, a fost lovit de mașina medicală care venea să-i ofere asistență.
Omul care a concurat 18 metri în F1
Istoria îl va reține pe Perry McCarthy drept primul Stig, pilotul misterios care testa mașini în emisiunea Top Gear, dar și drept un ghinionist ambițios și plin de umor.
Visul lui a fost dintotdeauna să concureze în Formula 1. În 1992, după mulți ani în care încercase să ajungă în F1, McCarthy a primit o ofertă de la o echipă nouă, Andrea Moda, care aparținea unui producător italian de pantofi. McCarthy nu a îndeplinit criteriile de a primi superlicența necesară pentru a concura în F1. Doar rugămințile personale ale lui Bernie Ecclestone adresate membrilor comisiei a făcut ca Perry să o primească.