Pe grila din 2025 vor fi șase debutanți. Vom folosi acest termen în sensul lui englezesc, de „rookie”, de membru al unei echipe sportive în primul său sezon integral. Altfel, majoritatea au luat deja contact cu F1, în sesiuni oficiale. Aceștia sunt: Oliver Bearman (Haas), Kimi Antonelli (Mercedes), Liam Lawson (Red Bull Racing), Gabriel Bortoleto (Sauber), Jack Doohan (Alpine), Isack Hadjar (Racing Bulls, fostul RB).
În cele ce urmează îi vom prezenta succint.
Isack Hadjar
Isack s-a năcut în 2004 la Paris, într-o familie de doctori și fizicieni. Spre deosebire de alți debutanți în F1, franco-algerianul nu a luat până acum un titlu în Formulele inferioare, dar anul trecut a obținut cele mai multe victorii în F3 – patru la număr – dintre piloții de pe grilă. A luptat pentru titlu în această competiție până în ultima cursă, cea de la Yas Marina, când a calat motorul pe grila de start. Ce este de spus despre „Micul Prost”? Porecla i-a fost dată de cotidianul Le Parisien, după cursa de anul trecut din Melbourne, unde a obținut victoria după câteva depășiri spectaculoase. Că, evident, nu se dă înapoi de la depășiri pe muchie de cuțit, cum a fost în 2022, în cursa de F3 de sprint de la Imola. Și că are niște reflexe remarcabile, așa cum s-a văzut anul trecut, în F2, când un pilot lent i-a răsărit brusc în față, în tunelul de la Monaco.
Gabriel Bortoleto
În 2022, brazilianul născut în 2004 în Sao Paulo, i-a atras atenția lui Fernando Alonso, care, prin intermediul agenției sale, A14, îl manageriază pe Bortoleto. „Este un talent incredibil și persoană foarte modestă în același timp” a declarat campionul spaniol despre cel care, la debutul lui Alonso în F1, în 2001, nici nu era născut.
Bortoleto e campionul en-titre din F2 și deține un record pe care îl împarte cu doar trei piloți: Charles Leclerc, George Russell și Oscar Piastri. Anume, a câștigat titlurile din F3 și F2 încă din sezonul de debut. Anul trecut, a reușit o altă performanță remarcabilă: a câștigat cursa de la Monza plecând de pe ultima poziție, cea de-a XXII-a. Chiar dacă brazilianul a avut noroc cu o apariție pe pistă a mașinii de siguranță, este ceva nemaivăzut, atât pentru F2, cât și pentru F1.
Este singurul debutant dintre cei șase care încă nu a pilotat un monopost de Formula 1 într-o sesiune oficială.
Kimi Antonelli
în 2018, Kimi avea 12 ani și îl însoțea pe grila de start a Marelui Premiu al Italiei pe Lewis Hamilton. „Amintește-ți că ești cel mai bun. Poți câștiga această cursă” i-a spus coplul lui Hamilton, care așa a și făcut. Peste numai câțiva ani, el îl înlocuiește la Mercedes pe Lewis Hamilton.
Debutul lui în F1, desfășurat în primul antrenament de la Monza de anul trecut, a impresionat. Puștiul nu a „luat prizonieri”. A mers la limită, dovedind în cele doar zece minute cât s-a aflat pe traseu o viteză uimitoare. A pierdut aderența în Parabolica și a intrat în zidul de pneuri, avariind mașina. Timpii săi înregistrați până atunci pe sectoarele circuitului de la Monza au fost foarte buni.
