Potrivit lui Binotto, sunt disponibile opțiuni precum e-combustibilii (e-fuels) și biocombustibilii, iar „combustibilul va deveni un factor de diferențiere” pentru echipe în 2026. Audi ar putea avea un avantaj în această privință, deoarece compania-mamă, Volkswagen Group, are deja experiență în domeniul e-fuels. Prin marca Porsche, compania investește masiv în alternative durabile la benzină și are un loc de producție în Chile.
De asemenea, Audi e una dintre mărcile cu experiență în partea electrică, producând modelul Q8 e-tron din 2019.
Honda
Japonezii au deschis ușa de ieșire a Formulei 1 doar pentru a reintra prin ea. Pe scurt, lucrurile au stat astfel.
În 2020, Honda a anunțat că va ieși din F1 în anul următor, pentru a se concentra pe atingerea neutralității amprentei de carbon a mașinilor sale. A continuat însă să livreze motoare echipelor sub contract, Red Bull și Alpha Tauri, până în 2025. În 2023, după ce FIA a luat decizia de a duce F1 în direcția energiilor regenerabile, Honda și-a anunțat revenirea. Cum deja Red Bull deja semnase un contract cu Ford și înființase Red Bull Powertrains, Honda a încheiat o înțelegere cu Aston Martin.
Apoi au apărut problemele. La sfârșitul lunii ianuarie acestui an, președintele Honda Racing Corporation, Koji Watanabe, a recunoscut că procesul de dezvoltare a viitoarelor unități de putere pentru F1 se dovedește a fi mai complex decât se aștepta. Managerul japonez indicase partea electrică drept una dintre principalele probleme critice.
Aston Martin are exclusivitate
Nu aș exclude sub nicio formă Honda din catalogul șanselor la titluri pentru 2026, dar nici nu cred că vor livra cea mai bună unitate de propulsie. Otmar Szafnauer, care a lucrat cu producătorul nipon, îi vede chiar favoriți după un timp. „Vor ajunge sigur să aibă cel mai bun sistem de propulsie. Muncesc din greu. Au resursele necesare pentru a realiza acest lucru și au infrastructura necesară”, a declarat Szafnauer.
Aston Martin va fi echipa motorizată de Honda în 2026, cu titlu de exclusivitate. Formația mai are, în ceea ce privește propulsoarele, un atu formidabil. E vorba de Andy Cowell, CEO și director al echipei de F1. Cowell a lucrat în anii 90 la motorul Cosworth, apoi la BMW Motorsport, înainte de a fi unul dintre pionii hegemoniei Mercedes care a început în 2014. Și parteneriatul cu Aramco, producător foarte implicat în F1, este un mare atu pentru Aston Martin, căci compania a fost în fruntea cercetării legate de e-combustibili.
Despre Newey, care se ocupă exclusiv de mașina din 2026, nu mai spun nimic, căci ține de partea aerodinamică.
Red Bull Ford Powertrains
Am putea fi tentați să spunem că este un propulsor făcut de o echipă fără know-how în domeniu. Mai mult, în colaborare cu un producător care a părăsit F1 în 2004. Ford nu mai obținuse un titlu din 1994. Atunci, Schumacher pilota un Benetton-Ford, deși motorul nu era cel mai performant de pe grilă. Înainte de acest succes, fusese iar o ”secetă” lungă, până în 1982.
Artizanul deal-ului cu Ford a fost recent îndepărtatul Christian Horner. El i-a vrut cu orice preț pe americani, în detrimentul celor de la Porsche. Horner a dorit să colaboreze cu Ford deoarece aceasta oferea un avantaj strategic în dezvoltarea unităților de propulsie, în special în domenii precum tehnologia bateriilor și dezvoltarea motoarelor electrice, care se aliniază noilor reglementări din Formula 1 pentru 2026. În plus, parteneriatul permite Red Bull să profite de prezența Ford pe piața americană și să aibă acces la resursele sale de cercetare și dezvoltare.
Red Bull a luat personalul Honda
Englezul s-a mișcat foarte repede. Cum Honda a anunțat că va ieși din F1, recent concediatul Horner s-a mișcat rapid. Pe 15 februarie 2021, a fost înființată compania Red Bull Powertrains, care urma să producă propulsoarele. Ulterior, pe 23 aprilie 2022 , a fost angajat ca director tehnic Ben Hodgkinson , fost șef al diviziei de motoare Mercedes. În scurt timp, 150 de angajați ai departamentului de motoare F1 al Honda au fost aduși la RBPT. Și a fost doar începutul, căci procesul a continuat. Vorbim de personal de primă mână, specializat și obișnuit cu înalta performanță. Acestuia i se adaugă forța celor de la Ford. În ianuarie 2026, managerul diviziei de sisteme de propulsie al Ford, a estimat că gigantul american produsese deja aproximativ 1.000 de piese pentru Red Bull.
De aceea, mai ales dacă Verstappen va rămâne la Red Bull, cred că vor câștiga curse în 2026. Chiar dacă nu vor avea cea mai puternică sau fiabilă unitate de propulsie.
În articolul următor vom vorbi despre motoriștii care echipează cele mai multe echipe, Ferrari și Mercedes.