Închide meniul

Cine va avea cele mai bune motoare în 2026? (partea I)

Adrian Georgescu Publicat: 12 iulie 2025, 9:05 / Actualizat: 12 iulie 2025, 12:03

Comentarii
Cine va avea cele mai bune motoare în 2026? (partea I)

Maşinile de Formula 1, în Marele Premiu al Canadei / Profimedia Images

Cine va avea cele mai bune motoare în 2026? Cea mai importantă modificare de regulament din 2026 este cea legată de propulsie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Noile unități de putere vor produce în continuare peste 1.000 CP (750 kW), deși puterea va proveni din surse diferite. Reglementările privind motoarele vor menține configurația motorului cu combustie internă V6 de 1,6 litri cu turbocompresor utilizată din 2014 încoace. Cu toate acestea, MGU-H (Motor Generator Unit – Heat), care este utilizat și el din 2014, va fi interzis, în timp ce puterea MGU-K (Motor Generator Unit – Kinetic) va crește de la 160 CP (120 kW) la 470 CP (350 kW). Puterea părții cu combustie internă a unității de propulsie va scădea de la 850 CP (630 kW) la 540 CP (400 kW). Așadar, va fi o balanță benzină / electric 53/47 %. În prezent, ponderea părții electrice este de 18% din puterea totală generată.

Combustibilul, o altă variabilă

O altă modificare o importantă va fi înlocuirea combustibilului tradițional cu un combustibil complet sustenabil, care va fi produs din surse regenerabile. Mașinile de Formula 1 funcționează în prezent cu combustibil E10, un amestec format din 10% etanol regenerabil și 90% combustibil standard. Combustibilul de la anul va fi o necunoscută în ecuația complexă a următorului sezon, fiecare echipă putându-și alege propriul furnizor.

În cele ce urmează, ne propunem să analizăm stadiul în care se află companiile producătoare de motoare. De asemenea, să schițăm, din câte informații transpar, care va fi ierarhia acestora în 2026. Evident, este doar o presupunere, bazată pe elemente fragile.

În sezonul următor vor fi cinci motoriști. Audi, Honda (Aston Martin), Red Bull Ford Powertrains (Red Bull Racing, Racing Bulls), Ferrari (Ferrari, Haas, Cadillac), Mercedes (Mercedes, McLaren, Williams, Alpine).

Reclamă
Reclamă

Audi

Deși va prelua o echipă de F1, anume Sauber, Audi va debuta în ceea ce privește unitatea propulsoare. Se așteaptă ca germanii să aibă rezultate modeste la debut.

Pentru Red Bull a durat 5 ani, folosind trei propulsoare – Cosworth, Ferrari și Renault – să obțină o victorie, și 6 ani să obțină un titlu. Iar aceea a fost considerată o performanță.

Știm că în 2026 nu vom avea cea mai bună unitate propulsoare, dar sunt convins că drumul pe care l-am ales este cel corect”, a afirmat Mattia Binotto, șeful echipei.

Reclamă

Potrivit lui Binotto, sunt disponibile opțiuni precum e-combustibilii (e-fuels) și biocombustibilii, iar „combustibilul va deveni un factor de diferențiere” pentru echipe în 2026. Audi ar putea avea un avantaj în această privință, deoarece compania-mamă, Volkswagen Group, are deja experiență în domeniul e-fuels. Prin marca Porsche, compania investește masiv în alternative durabile la benzină și are un loc de producție în Chile.

De asemenea, Audi e una dintre mărcile cu experiență în partea electrică, producând modelul Q8 e-tron din 2019.

Honda

Japonezii au deschis ușa de ieșire a Formulei 1 doar pentru a reintra prin ea. Pe scurt, lucrurile au stat astfel.

În 2020, Honda a anunțat că va ieși din F1 în anul următor, pentru a se concentra pe atingerea neutralității amprentei de carbon a mașinilor sale. A continuat însă să livreze motoare echipelor sub contract, Red Bull și Alpha Tauri, până în 2025. În 2023, după ce FIA a luat decizia de a duce F1 în direcția energiilor regenerabile, Honda și-a anunțat revenirea. Cum deja Red Bull deja semnase un contract cu Ford și înființase Red Bull Powertrains, Honda a încheiat o înțelegere cu Aston Martin.

Apoi au apărut problemele. La sfârșitul lunii ianuarie acestui an, președintele Honda Racing Corporation, Koji Watanabe, a recunoscut că procesul de dezvoltare a viitoarelor unități de putere pentru F1 se dovedește a fi mai complex decât se aștepta. Managerul japonez indicase partea electrică drept una dintre principalele probleme critice.

Aston Martin are exclusivitate

Nu aș exclude sub nicio formă Honda din catalogul șanselor la titluri pentru 2026, dar nici nu cred că vor livra cea mai bună unitate de propulsie. Otmar Szafnauer, care a lucrat cu producătorul nipon, îi vede chiar favoriți după un timp. „Vor ajunge sigur să aibă cel mai bun sistem de propulsie. Muncesc din greu. Au resursele necesare pentru a realiza acest lucru și au infrastructura necesară”, a declarat Szafnauer.

Aston Martin va fi echipa motorizată de Honda în 2026, cu titlu de exclusivitate. Formația mai are, în ceea ce privește propulsoarele, un atu formidabil. E vorba de Andy Cowell, CEO și director al echipei de F1. Cowell a lucrat în anii 90 la motorul Cosworth, apoi la BMW Motorsport, înainte de a fi unul dintre pionii hegemoniei Mercedes care a început în 2014. Și parteneriatul cu Aramco, producător foarte implicat în F1, este un mare atu pentru Aston Martin, căci compania a fost în fruntea cercetării legate de e-combustibili.

Despre Newey, care se ocupă exclusiv de mașina din 2026, nu mai spun nimic, căci ține de partea aerodinamică.

Red Bull Ford Powertrains

Am putea fi tentați să spunem că este un propulsor făcut de o echipă fără know-how în domeniu. Mai mult, în colaborare cu un producător care a părăsit F1 în 2004. Ford nu mai obținuse un titlu din 1994. Atunci, Schumacher pilota un Benetton-Ford, deși motorul nu era cel mai performant de pe grilă. Înainte de acest succes, fusese iar o ”secetă” lungă, până în 1982.

Artizanul deal-ului cu Ford a fost recent îndepărtatul Christian Horner. El i-a vrut cu orice preț pe americani, în detrimentul celor de la Porsche. Horner a dorit să colaboreze cu Ford deoarece aceasta oferea un avantaj strategic în dezvoltarea unităților de propulsie, în special în domenii precum tehnologia bateriilor și dezvoltarea motoarelor electrice, care se aliniază noilor reglementări din Formula 1 pentru 2026. În plus, parteneriatul permite Red Bull să profite de prezența Ford pe piața americană și să aibă acces la resursele sale de cercetare și dezvoltare.

Red Bull a luat personalul Honda

Englezul s-a mișcat foarte repede. Cum Honda a anunțat că va ieși din F1, recent concediatul Horner s-a mișcat rapid. Pe 15 februarie 2021, a fost înființată compania Red Bull Powertrains, care urma să producă propulsoarele. Ulterior, pe 23 aprilie 2022 , a fost angajat ca director tehnic Ben Hodgkinson , fost șef al diviziei de motoare Mercedes. În scurt timp, 150 de angajați ai departamentului de motoare F1 al Honda au fost aduși la RBPT. Și a fost doar începutul, căci procesul a continuat. Vorbim de personal de primă mână, specializat și obișnuit cu înalta performanță. Acestuia i se adaugă forța celor de la Ford. În ianuarie 2026, managerul diviziei de sisteme de propulsie al Ford, a estimat că gigantul american produsese deja aproximativ 1.000 de piese pentru Red Bull.

De aceea, mai ales dacă Verstappen va rămâne la Red Bull, cred că vor câștiga curse în 2026. Chiar dacă nu vor avea cea mai puternică sau fiabilă unitate de propulsie.

În articolul următor vom vorbi despre motoriștii care echipează cele mai multe echipe, Ferrari și Mercedes.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Se va califica FCSB în turul doi preliminar din Champions League?
Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
16:00
LIVE VIDEORomânia – Italia se joacă ACUM. Naţionala debutează la Campionatul Mondial de Polo
15:54
FotoSimona Halep, revedere “de clasă” la Wimbledon. Cu cine s-a întâlnit campioana română la Londra
15:41
OFICIAL | Stefano Pioli a revenit în Serie A! Clubul cu care a semnat
15:19
Transferul lui Ianis Stoica, rezolvat înaintea meciului FCSB-ului! Câţi bani a încasat Gigi Becali
15:17
Iga Swiatek – Amanda Anisimova, finala Wimbledon (LIVE SCORE, 18:00). Ambele caută primul titlu la Londra
14:53
EXCLUSIVAvertismentul lui Ionel Dănciulescu pentru Dennis Politic, după ce acesta s-a transferat la FCSB
1 EXCLUSIVLouis Munteanu a acceptat oferta! Detalii despre transferul uriaş al atacantului de la CFR Cluj 2 Cele mai tari transferuri din vara din 2025 | Florian Wirtz, transferat de Liverpool. Trent Alexander-Arnold, la Real Madrid 3 Gigi Becali s-a răzgândit, înainte de startul Ligii 1. Jucătorul trecut pe „lista neagră”, șanse să rămână la FCSB 4 Ce sumă a fost oferită pentru transferul lui Louis Munteanu. Atacantul de la CFR Cluj, gata să stabilească un record 5 FotoCum arată noile echipamente ale FCSB-ului! Alibec, Bîrligea, Şut şi Târnovanu au prezentat tricourile 6 „Acum pot s-o spun: m-a tratat diferit”. Luka Modric, dezvăluiri despre Florentino Perez, după plecarea de la Real Madrid
Citește și