Zilele trecute s-a definitivat grila din 2025 din Formula 1. V-o redăm, pe scurt, cu o scurtă prezentare a fiecărui pilot.
Ferrari. Charles Leclerc – Lewis Hamilton
E greu să ai un duo mai bun de-atât. Charles a livrat constant performanță la Ferrari și a crescut constant de-a lungul anilor. Chiar dacă Lewis împlinește la anul 40 de ani, a demonstrat că este capabil să fie rapid și să câștige curse când are o mașină bună la dispoziție. În plus, de la preluarea echipei de către Fred Vasseur, aceasta a evoluat. Dacă nu ar fi greșit un upgrade aerodinamic în primăvară, Ferrari ar fi luat cel puțin un titlu în 2024.
McLaren. Lando Norris – Oscar Piastri
Când ne referim la acest tandem, tindem să-l considerăm vechi și experimentat. Dar Lando are doar 25 de ani, iar Oscar doar 23. Totuși, ei au obținut deja patru, respectiv două victorii în F1. Dacă McLaren va continua evoluția tehnologică extraordinară – în ciuda regulamentului, care le limitează drastic orele de testare și sumele -, Norris și Piastri vor constitui o forță pe circuite.
Red Bull. Max Verstappen – Liam Lawson
Ca echipă, să-l ai pe Verstappen e ca și cum ți-ar veni trei ași serviți la poker. Doar evoluția sub așteptări a lui Perez din 2024 a făcut ca Red Bull să termine pe locul al treilea în clasamentul constructorilor. Liam Lawson a fost preferat, în line-up-ul de la anul, lui Tsunoda pentru încrederea în sine și capacitatea de a se adapta unui monopost care are o fereastră foarte îngustă de operare. De asemenea, stilul lui de pilotaj se potrivește cu cel al lui Max.
Pe de altă parte, Lawson a disputat până acum doar 11 curse în F1. Doi foști colegi de-ai lui Verstappen – Gasly și Albon – aveau 26, respectiv 12 starturi în “Marele Circ”, înainte ca olandezul să-i surclaseze.
Mercedes. George Russell – Kimi Antonelli
Russell este deja o confirmare, dar italianul rămâne încă o enigmă. A terminat sezonul în F2 pe poziția a șasea, cu 113 puncte, în timp ce colegul de echipă, Bearman, luat de Haas, a încheiat pe 12, cu 75 de puncte. Sunt câteva semne clare că Antonelli e capabil să atingă viteze mari, uneori chiar prea mari. La un test privat desfășurat la Silverstone, Antonelli a avut timpi mai buni decât Russell. La Monza, în FP1, a atins, în multe viraje, viteze mult mai mari decât cele obținute de piloți consacrați, înainte de a ieși în decor. Accidentul a fost, de fapt, cauzat de supraîncălzirea pneurilor din spate. De pildă, în Lesmo 2, Kimi a fost cu 7 kilometri pe oră mai rapid decât Verstappen, iar în Ascari cu 14.
Williams. Alexander Albon – Carlos Sainz
Williams are unul dintre cele mai solide și experimentate linii de piloți din Formula 1. Mai mult, Williams îl va avea ca pilot de teste pe Franco Colapinto, care a creat ceva vâlvă în F1 în sezonul
acesta. Problema este că, deși a avut la dispoziție un motor Mercedes, precum echipa de uzină și McLaren, Williams a realizat în 2024 doar 17 puncte și a terminat pe penultima poziție.