Închide meniul

Cum ați crește gradul de spectaculozitate din Formula 1? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 28 aprilie 2025, 10:52 / Actualizat: 30 aprilie 2025, 10:53

Cum ați crește gradul de spectaculozitate din Formula 1? Analiza lui Adrian Georgescu

Startul unei curse din Formula 1/ Profimedia

Cum ați crește gradul de spectaculozitate din Formula 1? La anul, regulamentul Formulei 1 se va schimba drastic. Puține reguli sunt însă dedicate direct pentru creșterea spectaculozității curselor. FIA analizează însă unele măsuri pentru evitarea desfășurării unor curse terne, în care piloții să fie preocupați mai mult de limitarea degradării pneurilor decât de posibilitatea de a depăși.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mărirea vitezei minime la standuri

O idee luată în discuție chiar pentru anul viitor este revenirea din nou la limita de viteză pe linia standurilor de 100 kilometri pe oră. În 2016, din considerente de siguranță, a fost coborâtă la 80 kilometri pe oră. Există chiar trei Mari Premii – Monaco, Australia, Singapore – unde este de 60 de kilometri pe oră. În prezent, un schimb la boxe durează între 22 și 28 de secunde, în funcție de lungimea liniei standurilor. O astfel de măsură ar diminua această perioadă cu între 2,5 și 5 secunde, dinamizând întrecerea.

Creșterea numărului de opriri

Unul dintre „izvoarele de plictiseală” din prezent este preocuparea tot mai mare a piloților pentru prezervarea gumelor în dauna încercării de a depăși. Rularea în „aerul murdar” al mașinii din față și eforturile făcute în timpul manevrei uzează însă gumele.

Una dintre intențiile declarate ale celor de la FIA este de a mări gradul de spectaculozitate prin creșterea numărului de opriri la boxe. Ca urmare, cei de la Pirelli au primit sarcina de a „înmuia” gumele, mutând specificațiile către componente mai soft, care să se uzeze mai repede. Totuși, după cum s-a văzut la Jeddah, țelul a fost atins doar parțial. Mario Isola, directorul de motorsport de la Pirelli, a recunoscut că scopul nu prea a fost atins: „Vrem să forțăm echipele să facă două opriri, dar ele devin tot mai bune în a gestiona degradarea anvelopelor în curse”.

Damon Hill a preluat, acum doi ani, o măsură interesantă. Anume, ca fiecare pilot să fie obligat ca, în timpul unei curse, să folosească toate cele trei specificații de pneuri disponibile. „Astfel, s-ar mări numărul de opriri la boxe la cel puțin două”. Deocamdată, doar în cursa de la Monaco a fost declarată drept obligatorie oprirea de două ori la boxe, începând de anul acesta.

Reclamă
Reclamă

Specificații de pneuri mai îndepărtate

O altă decizie interesantă ține tot de componentele alese pentru curse. În prezent, se aleg componente consecutive. De pildă, C3, C4 și C5. Dacă însă Pirelli ar „sări” o poziție în gamă la dedicarea componentelor (de pildă, C2, C4 și C5), acest fapt ar putea duce la o incertitudine și la un risc în alegerea strategiei. Acest lucru s-a mai întâmplat.

Ideea ar fi ca pneul hard (C2 în exemplul nostru) să fie, teoretic, mai rezistent, dar și mai lent decât C3. Aceasta ar mări plaja de opțiuni strategice. Unele echipe, în loc să abordeze o cursă cu o oprire (hard/medium), ar putea opta pentru două opriri (de pildă, soft / soft / medium).

Mai puține circuite stradale

O altă propunere a fost renunțarea la a mai aduce în calendar alte circuite stradale. Acestea, în general, nu oferă mașinilor și piloților posibilități pentru a-și pune în valoare toate calitățile. E adevărat, nu toate circuitele stradale sunt plictisitoare. De pildă, traseul din Las Vegas oferă mereu un număr mare de depășiri. Pe de altă parte, Monaco este „picătura chinezească” a calendarului.

Reclamă

Numărul circuitelor stradale continuă însă să crească. Fiind în mari orașe sau în vecinătatea lor, sunt și mai ușor accesibile pentru un public numeros. De pildă, din 2026, Marele Premiu al Spaniei va fi organizat lângă aeroportul Barajas din Madrid. E drept, nici circuitul catalan nu prea oferea depășiri, însă două treimi din traseul cursei madrilene se va disputa pe străzi. Asta, chiar dacă circuitul de lângă Madrid are un viraj foarte lung. Cel de-al 12-lea viraj, denumit „El Monumental”, e asemănător cu „Lingura” de la Suzuka sau cu „Parabolica” de la Monza.

Sistemul „push to pass”

Acest sistem e folosit de mulți ani în IndyCar. Un buton montat pe volan le oferă piloților, pentru o durată de maximum 20 de secunde, accesul la mai multă putere. Durata totală posibilă a acționării PTP este de 150-200 secunde.

A fost o măsură luată în discuție în 2009-2010. Legiuitorii F1 au ales însă DRS, care permite pilotului să schimbe înclinarea aripilor din spate, în anumite condiții. Scopul este de a beneficia de viteze de top mai mari pe liniile drepte. Avantajul PPS e însă că poate fi folosit oriunde. Pilotul din față are și el posibilitatea de a face același lucru. Din 2026, vor fi permise sisteme aerodinamice active. Pilotul va putea deplasa și orienta ambele aripi, față și spate, în timpul rulării.

Voi cum ați crește gradul de spectaculozitate din Formula 1?

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

În ce competiție europeană se va califica FCSB?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
19:00

LIVE SCORESorana Cîrstea – Hailey Baptiste se joacă ACUM la Wimbledon! Irina Begu, în turul 2. Jaqueline Cristian e OUT

18:55

Jannik Sinner, calificare fără emoţii în turul 2 la Wimbledon. Italianul, victorie în faţa compatriotului său

18:42

“Să-şi ia adio de la fotbal”. Gigi Becali, mesaj dur după accidentarea lui Darius Olaru. Ce i-a transmis căpitanului de la FCSB

18:37

S-a semnat cel mai mare contract din istoria NBA. Suma colosală anuală pusă în joc pentru MVP-ul ligii

18:31

Trei plecări anunţate de Dinamo, înainte de startul sezonului. Ce jucători s-au despărţit de “câini”

18:15

Gigi Becali a ales între Denis Alibec şi Daniel Bîrligea. Cine va fi titular în FCSB – CFR Cluj

1 “A fost o momeală”. Marius Lăcătuş, prima reacţie după ce a aflat că Steaua nu va putea juca în Liga 1 2 Steaua nu va putea juca în Liga 1! Ce s-a întâmplat exact cu amendamentele din Legea Sportului 3 Cele mai tari transferuri din vara din 2025 | Florian Wirtz, transferat de Liverpool. Trent Alexander-Arnold, la Real Madrid 4 Veste tragică în fotbalul românesc. David Oprescu, jucătorul legitimat la CSM Slatina, a încetat din viaţă 5 FotoDinamo și-a prezentat echipamentul pentru sezonul viitor! Imagini cu noul tricou al „câinilor” 6 FCSB – Utrecht 3-1! Campioana, doar victorii în cantonamentul din Olanda! Politic, primul gol pentru roș-albaștri
Citește și