Închide meniul

Viteză și incertitudine la Jeddah. Analiza lui Adrian Georgescu înaintea Marelui Premiu al Arabiei Saudite

Adrian Georgescu Publicat: 18 aprilie 2025, 8:00 / Actualizat: 18 aprilie 2025, 13:00

Reclamă
Viteză și incertitudine la Jeddah. Analiza lui Adrian Georgescu înaintea Marelui Premiu al Arabiei Saudite

Circuitul de la Jeddah - Profimedia Images

Viteză și incertitudine la Jeddah. Circuitul de la Jeddah e cel mai rapid circuit stradal din calendar. Configurația pistei seamănă cu cea de la Suzuka. Degradarea pneurilor este scăzută, iar numărul virajelor de viteză redusă e mic. Cam 80 la sută din tur se petrece cu accelerația la podea. Grație multelor viraje de viteză medie și ridicată, deseori înlănțuite, schimbările de direcție duc la eforturi laterale însemnate exercitate în anvelope. Sunt trei linii DRS, dar linii drepte, în sens geometric, nu există.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Va fi foarte cald în acest weekend în Arabia Saudită, la Jeddah. Temperatura va fi între 28 și 34 grade Celsius. Șanse de ploaie? Spre zero.

Poker cu specificații

După patru curse în care au fost folosite aceleași specificații de gume de uscat, trecem la componente mai soft. Cursa din Jeddah a avut anul trecut specificațiile C2, C3 și C4. În 2025 vor fi disponibile C3 (Hard), C4 (Mediu) și C5 (Soft). Decizia de ”înmuiere” a fost inspirată de ”o dorință împărtășită cu FIA și echipele pentru a face tot ce e posibil de a crea mai multe opțiuni strategice în cursă, iar de aici mai mult spectacol și incertitudine”.

Cu spectacolul vom vedea, dar incertitudinea sigur există. În precedentele patru ediții, grație degradării scăzute a pneurilor, majoritatea piloților au făcut un singur popas la boxe. Anul acesta, probabil, unii vor alege două. Sunt ”mai multe opțiuni strategice”.

Noua podea folosită de Ferrari în Bahrain nu a oferit rezultatele așteptate. Podeaua nouă a mutat și centrul de presiune al monoposturilor SF-25 și e nevoie de timp pentru adaptarea la noua situație. Oamenii scuderiei mizau pe reducerea cu 1,5 zecimi de secundă a ecartului pe tur pe care McLaren îl are în fața ”căluțului”. Acest ecart e în prezent de aproximativ 4 zecimi de secundă. Nu s-a întâmplat astfel. Conform declarațiilor lui Vasseur, câștigul de viteză a fost foarte mic. Leclerc a spus însă că pista din Arabia Saudită va fi un banc de încercare mai bun pentru eficacitatea upgrade-ului.

Reclamă
Reclamă

Mai ales că gumele hard, care în Bahrain au funcționat prost în relație cu mașinile roșii, nu fac parte din gama care va fi folosită la Jeddah. În Bahrain, spatele mașinilor n-a putut oferi suficientă aderență pentru stabilizare. Zonele cele mai critice au fost ieșirile din virajele cele mai lente

McLaren e numărul 1

McLaren nu are astfel de probleme. Mașinile papaya au o mare versatilitate.

MCL39, pe lângă faptul că generează multă apăsare aerodinamică, reușește să o distribuie eficient pe toată suprafața podelei. Ați observat, probabil, din transmisia TV: în calificări, piloții McLaren (și cei Mercedes) nu fac multe corecții din volan în timpul virajului.

Reclamă

Potrivit The Race, nici folosirea aripilor elastice, nici harta aerodinamică excelentă nu sunt principalele atuuri ale formației din Woking. Este vorba, mai degrabă, de modul în care team-ul britanic gestionează și controlează temperatura în pneurile din spate.

Red Bull are unele avantaje…

La Jeddah, apăsarea aerodinamică este esențială, mai ales dacă este generată de zona de presiune scăzută de sub podea. E un element important pentru abordarea curbelor de viteză medie și mare, menținând în același timp viteza și stabilitatea. La acest capitol, RB21 este încă printre cele mai eficiente mașini de pe grilă.

Viteză și incertitudine la Jeddah. Revenim, deci, la ”incertitudinea” dorită de către Pirelli și FIA. Adaptarea la utilizarea compușilor a făcut deseori diferența între echipe și piloți. Pasajele lungi de viteză și nivelul scăzut de abraziune al asfaltului vor testa capacitatea echipelor de a pune rapid pneurile din față în temperatura dorită, în special în timpul tururilor rapide din calificări. La acest capitol, Red Bull a stat mai bine, în general, decât concurența.

… dar și probleme destul de mari

Team-ul austriac are, în ultimul timp, probleme cu corelarea datelor obținute din tunelul de vânt cu cele de pe pistă. Nici nu e de mirare, de vreme ce tunelul lor e unul străvechi, moștenit de la Jaguar. Până la darea în folosință a celui noi, cândva în 2026, va mai trece mult timp. E o problemă destul de mare, pentru că anulează un avantaj. Red Bull terminând pe poziția a treia în 2024, are la dispoziție mai multe ore în tunel și de CFD decât McLaren și Ferrari. Abilitatea lui Verstappen de a folosi setări extreme, cu apăsări mici pe puntea din spate, a redus până acum efectul acestor probleme. Olandezul pare a fi acum în poziția lui Vasile Roaită: a rămas încleștat de sirena cu care trage alarma, însă nimeni nu pare să-l audă.

O luptă destul de echilibrată

Din niște puncte de vedere, pentru că e un traseu cu degradare mai redusă a gumelor, cursa din Arabia Saudită ar trebui să diminueze atuurile McLaren. Cum s-a întâmplat la Suzuka, unde Verstappen a speculat bine acest lucru și a câștigat. Pe de altă parte, temperatura la nivelul pistei va fi ridicată, ceea ce e un avantaj pentru mașinile papaya. Monoposturile Mercedes nu sunt deloc avantajate de acest ultim aspect.

Per total, ne așteptăm la o luptă mai echilibrată decât a fost în Bahrain.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Ce echipă va reuşi tripla istorică în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
22:59

Marius Șumudică, semnal de alarmă după Rapid – U Cluj 0-2: „Totul sau nimic. Urmează meciul sezonului”

22:37

„Parcă îți vine și ție să cânți” Alex Chipciu, savuros despre atmosfera din Giulești! Ce regret are

21:52

Rapid – U Cluj 0-2! Bic și Macalou, „eroii” lui Sabău! „Șepcile roșii”, „coșmarul” lui Marius Șumudică

21:52

VIDEO„Nu mă așteptam” Max Verstappen, uimit după ce a obținut pole-ul în Arabia Saudită! De ce se teme în cursă

21:38

Barcelona, decizie radicală! Clubul depune plângere împotriva forurilor fotbalistice

21:16

Sabrina Voinea, medalie de AUR la sol, la Cupa Mondială de la Doha

1 A învins cancerul, dar a avut parte de o moarte violentă la 39 de ani! Tragedie cumplită în fotbal 2 Gigi Becali i-a stabilit preţul de transfer lui Ştefan Târnovanu. Anunţul făcut în direct 3 VIDEOMax Verstappen, pole în Marele Premiu al Arabiei Saudite! Cursa e duminică (20:00, Antena 3 CNN și AntenaPLAY) 4 VIDEO„Îţi mulţumim că ne-ai ales pe noi!” Imagini emoţionante înainte de FCSB-CFR Cluj. Anunţul lui Şut 5 S-a decis soarta lui Florinel Coman! Ce va face Cagliari la finalul sezonului. Italienii au spus clar 6 EXCLUSIVDecizia luată în legătură cu Florin Tănase înainte de FCSB – CFR Cluj
Citește și