Cea mai importantă întrebare a începutului de an este, după mine, “Ce va face Hamilton la Ferrari?”. Cred că toți ne întrebăm asta. Nu în fiecare an un septuplu campion mondial debutează la singura echipă care participă la competiție încă de la începuturile ei, din 1950. Mai mult, debutează alături – sau împotriva – unui coleg care e în Top 3 al celor mai buni piloți din Formula 1. Să mai adaug și faptul că “septuplul” merge pe 40 de anișori, în timp ce colegul are numai 27?
Acum un an, când a fost anunțată trecerea lui Hamilton la Ferrari, prețul acțiunilor Ferrari a crescut cu mai mult de 10 %, atingând un nou nivel record. Întreg anul trecut a fost unul foarte bun pentru marca italiană, care a realizat un profit net de peste 1,5 miliarde de euro. Venirea lui Hamilton la scuderie a fost știrea anului trecut și o părticică din succesul comercial a fost cumva creată de acest “buzz”.
Cum s-a împăcat până acum Lewis cu “căluțul”?
Din cauza limitărilor regulamentului, un pilot nu poate testa mașina de concurs când vrea și cât vrea. Până acum, Hamilton a putut să se afle la volanul unui monopost Ferrari în patru rânduri, sub regimul TPC.
Un eveniment TPC (Testing of Previous Cars) permite unei echipe să ruleze mașini din oricare cele trei sezoane dinaintea celui imediat anterior, cu dispozitive care să fi fost atunci folosite în curse, nu cu unele noi. Pentru 2025, mașinile disponibile ar fi, deci, cele din 2021, 2022 sau 2023. Dar regulile TPC, piloții care participă în campionat pot parcurge cel mult 1.000 kilometri în teste de acest tip, de-a lungul a maximum patru zile. În mod ironic, această restrângere a fost cerută chiar de cei de la Ferrari, anul trecut, pentru a limita testele desfășurate de Max Verstappen pe pistă, cu monopostul Red Bull din 2022.
Cu o secundă mai lent decât Leclerc
Hamilton va fi prima oară la volanul mașinii de anul acesteia, SF-25, la lansarea din 19 februarie. El a pilotat prima oară monopostul din 2023 la Fiorano, pe 21 ianuarie, realizând 30 de tururi de circuit.
O săptămână mai târziu, la Barcelona, Hamilton și Leclerc au pilotat alternativ monpostul, până ce englezul a ieșit în decor în cea de-a doua zi și testele au luat sfârșit. Peste încă o săptămână, cei doi au revenit la Barcelona, la volanul unui SF-24 modificat, echipat cu gumele pregătite pentru sezonul 2026, în sesiuni de teste organizate pentru Pirelli. Hamilton a parcurs 161 de tururi în cea de-a doua vizită pe circuitul din capitala Catalunyiei, față de 160 realizate de către Leclerc. Monegascul a realizat un cel mai bun timp cu o aproximativ o secundă mai bun decât cel al lui Hamilton.
Putem trage o concluzie de aici? Evident că nu. Era chiar de așteptat ca Leclerc să fie mai iute pe un monopost pe care îl cunoaște atât de bine, Charles fiind la Ferrari din 2019.
Stilul lui Hamilton, potrivit motoarelor Mercedes
În același timp, Lewis Hamilton trebuie să-și ajusteze stilul de pilotaj la specificul mașinilor Ferrari. Acesta se potrivește mai degrabă cu stilul lui Charles Leclerc, bazat pe mai multă supravirare. Ambele stiluri sunt agresive, însă Hamilton are un dezavantaj: uzează mai repede și mai mult gumele.