Mercedes pe montagne-russe. Dacă a existat o echipă devastată de reintroducerea permisiunii de a fi folosit efectul de sol în Formula 1, aceasta e cu siguranță Mercedes.
Echipa a câștigat, între 2014 și 2021, opt titluri mondiale consecutive la constructori și șapte la piloți. Doar titlul individual din 2021 le-a lipsit din panoplie, câștigat in extremis de Verstappen, în ultima cursă, cea de la Abu Dhabi.
O greșeală de proiectare
După această glorioasă perioadă, monoposturile lor au fost proiectate greșit. Cei de la Mercedes au încercat o soluție ingenioasă, dar care, până la urmă a creat mai multe probleme decât rezolva. Au îngustat foarte mult tunelurile laterale de răcire, în așa-numitul concept “zero-pod”. Acest sistem oferea, e drept, viteze însemnate, mai ales pe secțiunile lungi și drepte, dar a introdus vibrații în plan vertical, așa-numitul “porpoising”. Acesta e un fenomen greu de ocolit la mașinile cu garda joasă la sol, care folosesc efectul Venturi.
Totuși, la capătul lui 2023, Mercedes a cucerit poziția a doua în clasamentul constructorilor, depășind Ferrari cu doar 3 puncte. Era o premisă bună pentru atacarea măcar a unui titlu în 2024. Exista, în plus, atuul unui tandem bun de piloți, în care experiența lui Hamilton se îmbina cu avântul lui Russell. Chiar dacă Lewis a anunțat, înaintea începerii sezonului, că va trece la Ferrari începând din 2025.
Instabilitate pe circuite
Monopostul W15, lansat la începutul acestui sezon, a fost primul care nu pornea de la acel concept “zero-pod”, abandonat în timpul sezonului 2023. W15 trebuia să corecteze o altă mare problemă a lui W14: apăsarea la sol scăzută a aripii din spate în zonele de viteză. Au reușit să corecteze acest neajuns, în parte, prin designul aripii anterioare, care trimitea un flux de aer, pe sub mașină, spre puntea din spate. Acest flux contribuia astfel la generarea unei apăsări pe puntea din spate. În al doilea rând, prin retragerea poziției pilotului în cadrul cockpit-ului, răspunzând unei cerințe mai vechi a lui Lewis Hamilton.
Dar aripa din față a început să genereze prea multă apăsare la viteze mari în raport cu cea din spate. Mașina subvira în curbele de viteză mică, dar supravira în cele de viteză mare. Astfel, cu cât un circuit avea o gamă mai variată de viraje, cu atât mașinile Mercedes aveau mai mult de suferit. Mai ales pe liniile drepte lungi erau instabile.
Vara a adus victoriile
La cursa din Miami, de la începutul lui mai, încercând să rezolve subvirarea, Mercedes a introdus o nouă podea. Comportamentul mașinii s-a îmbunătățit, dar nu prea mult Russell și Hamilton au terminat pe pozițiile 6, respectiv 8. De-abia în etapa a opta, la Montreal, a venit primul podium. Russell a luat pole-ul și a terminat pe locul al treilea, Hamilton pe cel de-al patrulea. Un Mare Premiu mai târziu, în Barcelona, cei doi au făcut rocada: Hamilton a terminat pe 3, Russell pe 4.
Introducerea unei aripi frontale, care se deforma la viteze mari, a reprezentat un mare pas înainte. În vară, cei de la Mercedes au triumfat în trei curse din patru.