Până la urmă, strategia FIA și Pirelli de a crea spectacol prin neprevăzut a dat, cum-necum, roade. Folosirea, pentru prima oară în acest sezon, a celei mai soft anvelope din gamă, codificată C6, era un risc. Este o balanță care trebuie calibrată destul de atent în alegerea celor trei specificații. Trebuie să oferi variante reale echipelor de a alege fie strategii cu o oprire, fie cu două. În același timp, nu e de dorit ca guma cea mai moale dintre cele trei să fie eligibilă numai în calificări și deloc ofertantă pentru cursă.
Pariul pneurilor
Dar pneul mediu, în mod excepțional, s-a dovedit mai bun în calificări decât cel soft. Cumpănirea alegerii acestor gume era o chestiune delicată. Folosirea în calificări a ”mediilor” însemna un set mai puțin la dispoziție pentru cursă. Echipele au avut la dispoziție pentru weekend, ca gume de uscat, trei seturi de gume medii (C5), un set de hard-uri (C4) și opt seturi de soft-uri (C6). Ambii piloți Aston Martin și George Russell au folosit ”mediile” în calificări și au obținut rezultate foarte bune, chiar neașteptate în ceea ce-i privește pe Alonso și Stroll. Cei de la Aston au intrat în calificări însă cu două seturi de medii la dispoziție. Restul echipelor aveau la dispoziție, în acel moment, un singur set, iar cursa se anunța drept una cu o singură oprire (hard / medium). Dar cine putea ști dacă, de pildă, avea să fie o cursă cu apariții de safety-car și câte aveau să fie acestea? Max Verstappen, Piastri și Norris au preferat să folosească soft-urile în calificări, păstrând ”mediile” pentru cursă.
O depășire cât o victorie
În cursă, depășirea pe care Verstappen i-a aplicat-o lui Piastri, în Tamburello, a contat mai mult decât cele șapte depășiri pe care australianul avea să le facă ulterior, pentru a-l ajunge din urmă pe olandez. Și ce depășire! Așa cum a arătat de multe ori, olandezul a simțit perfect care e limita aderenței și a alunecat pe lângă un adversar surprins. Apoi, McLaren a schimbat, în mod bizar, strategia pentru una cu două opriri. Da, gama de opțiuni strategice era diversă, dar McLaren are un monopost care uzează mai puțin cauciucurile decât cel Red Bull.
Când a intrat la boxe, în turul al 14-lea, din poziția secundă, Piastri avea mai puțin de 2,5 secunde în urma lui Verstappen. După un schimb lent – 3,6 secunde -, a revenit pe poziția a 12-a, la cinci secunde în urma lui Tsunoda și la 31,4 în spatele lui Max. Poate că ”aerul murdar” pe care l-ar fi primit de la Verstappen nu i-ar fi pricinuit atât de multe neajunsuri cât plasarea lui în pluton.
Diferență mică de puncte între primii trei
Nu doar că a pierdut victoria, dar a scăpat și locul al doilea, în fața coechipierului Norris. Iar englezul ar putea fi un rival mai greu de bătut decât olandezul, căci beneficiază de același material de concurs, deocamdată mai bun decât cel pe care îl are la dispoziție Verstappen.
Mașina de siguranță care a intrat pe traseu între tururile 46 și 53 a mai strâns piloții, relansând lupta. Când cursa a fost reluată, anvelopele lui Verstappen erau vechi de 7 tururi, toate realizate în urma safety-car-ului. Ale lui Piastri, aflat pe poziția a doua, strânseseră 23 de tururi, iar ale lui Norris, pe locul al treilea, erau vechi de opt tururi. Toți trei aveau gume hard. Diferența de uzură și-a spus cuvântul și Norris a trecut de Piastri. Spre lauda lor, cei de la McLaren nu au recurs la ordine de echipă și avem în continuare parte de o întrecere palpitantă în fruntea clasamentului.
Piastri e lider în continuare, cu 146 puncte, dar coechipierul Norris s-a apropiat, având acum 133. Max este pe poziția a treia, cu 124 de puncte. Urmează cursa din Monaco, în weekend-ul viitor.
