În fiecare sezon, există invenții și dispozitive care se situează la limita regulamentului. Uneori sunt în interiorul regulilor jocului, alteori în afara lor. Indiferent de statutul lor, sunt acele crâmpeie de geniu și creativitate care împing competiția înainte.
Aripile flexibile și mini-DRS-ul
Aripile flexibile nu sunt noi în Formula 1. Nu mai demult de 2021 s-a vorbit despre ele. După MarelePremiu al Spaniei din acel an, Lewis Hamilton spunea că rivalii de la Red Bull ar folosi acest gen de aripi pe puntea din spate. Susținea că respectivele aripi se deformează la viteze mari, oferind un câștig de timp pe tur de 3 zecimi de secundă.
Anul acesta, prima echipă care a folosit, cu succes, sistemul a fost McLaren, în cursa din Miami. Au urmat cei de la Mercedes și chiar Ferrari. Că aripile respective se deformează la viteze mari e clar, din înregistrările video. Că nu se poate face nimic pentru interzicerea lor e la fel de clar. Testele de deformare se fac în condiții de repaus, iar aripile respective flexează doar la viteze mari. La sesizarea celor de la Red Bull, FIA a măsurat din nou și, evident, n-a găsit nimic în neregulă.
Cei de la McLaren au folosit și pentru aripa din spate un sistem care folosea proprietățile fibrelor decarbon compozite de a se deforma elastic. Este vorba de așa numitul “mini DRS”.
Orificiile din etrieri
În iulie, Red Bull Racing a înaintat un protest în care punea sub semnul întrebării răcirea frânelor folosită de cei de la McLaren. Era vorba despre nişte găuri practicate în etrierii față şi spate. Acestea trădau posibila prezență a unui al doilea canal de răcire, lucru interzis de regulament. După verificări, FIA a emis o directivă tehnică pentru clarificarea chestiunii, iar acele orificii din etrieri au dispărut.
Frânarea asimetrică
La sfârșitul lunii iulie, pe site-ul FIA a apărut completarea bizară a unui articol de regulament. “Orice sistem sau mecanism care poate produce în mod sistematic sau intenționat cupluri de frânare asimetrice pentru o anumită axă este interzis.”
Această modificare a dat naștere unui zvon. Anume, că Red Bull Racing ar folosi un sistem de frânare diferențiată. Frânarea diferențiată pe aceeași punte este interzisă în F1, pentru că ar “ajuta” mașina să vireze, FIA a dezmințit ulterior acest zvon: “Nu este adevărat că există o echipă care ar folosi acest sistem”.