Ionuţ Lupescu vrea o schimbare majoră în Liga 1. Fostul internaţional român a vorbit despre situaţia în care se află fotbalul românesc. Fără echipă în grupele cupelor europene, România caută soluţii, iar Lupescu propune o schimbare majoră.
Fostul mare jucător al echipei naţionale crede că Liga 1 ar trebui să îşi schimbe programul competiţional, în sistem primăvară-toamnă.
Ionuţ Lupescu vrea o schimbare majoră în Liga 1: „Am fi în formă în preliminarii. Ar fi un avantaj şi pentru naţională”
Pentru că România nu va avea reprezentante în grupele cupelor europene, Ionuţ Lupescu vine cu o propunere radicală, care ar ajuta echipele de club, dar şi naţionala României. Fostul internaţional crede că Liga 1 ar trebui să apeleze la un program competiţional primăvară-iarnă. Lupescu susţine că echipele româneşti ar fi în formă maximă la debutul în preliminarii, după 15-20 de meciuri disputate în sezon.
„Pe mine m-a dezamăgit puțin că antrenorii care mai sunt în România nu analizează de ce fotbalul românesc nu e în grupele UEFA. De ce se adâncește această prăpastie? Chiar și cu ligile mai slăbuțe, nu doar cu cele din primele 5 campionate.
Ca să avem un avantaj față de restul echipelor, trebuie să fim în formă maximă când sunt preliminariile europene. Ai nevoie de 15-20 de meciuri în picioare ca să o atingi. Poate ar trebui să schimbăm programul competițional și să trecem la martie-noiembrie. Am fi în formă maximă în preliminarii.
Ar fi un avantaj mare și pentru echipa națională, dacă ne calificăm la un turneu final.
Noi am avea în picioare 20 de meciuri, restul ar veni după 50-60. Ai putea face o competiție de fotbal în sală iarna, cât sunt turneele finale poți organiza Cupa Ligii cu jucătorii din campionatul intern. Singurul impediment ar fi sezonul de trecere, care ar trebui să aibă 6 luni sau 18 luni. Nu știu dacă e o idee bună sau rea”, a declarat Ionuţ Lupescu, potrivit digisport.ro.
Belarus, Estonia, Feroe, Finlanda, Georgia, Islanda, Kazahstan, Letonia, Lituania, Norvegia, Irlanda și Suedia sunt ţările au programt primăvară-toamnă, cele mai multe luând această decizie pentru a evita iernile grele.