Închide meniul
EXCLUSIV

Carol Șanta ține steagul României la loc de cinste, în Kenya. ”Șlefuitorul” de campioni a povestit cum a convins-o pe Joan Chelimo să concureze pentru România

Dan Roșu Publicat: 20 aprilie 2022, 11:48

Reclamă
Carol Șanta ține steagul României la loc de cinste, în Kenya. ”Șlefuitorul” de campioni a povestit cum a convins-o pe Joan Chelimo să concureze pentru România

Carol Șanta ține steagul României la loc de cinste, în Kenya

Hepta

Carol Șanta este românul care șlefuiește campioni, în Kenya. Antrenorul de atletism a plecat din România, cu 10 ani în urmă și povestește cu mândrie cum a ajuns să o facă o campioană pe Joan Chelimo, care aduce acum medalii, pentru România.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ultima ei performanță uimitoare a fost câștigarea Maratonului Internaţional de la Seul. Ea a doborât recordul din 2005 deținut de Constantina Diţă. A încheiat cursa de duminică în două ore, 18 minute şi 4 secunde, pe prima poziţie a celui mai vechi maraton din Asia.

Joan Chelimo a primit cetăţenia română în 13 mai 2021, alături de colegele sale de la Steaua Bucureşti, Stella Ruto şi Delvine Meringor, toate din Kenya. Meritul pentru aceste decizii îi aparține lui Carol Șanta.

Carol Șanta, românul care șlefuiește campioni

”Am întâlnit o prima dată în 2012, nu era atletă și nici nu ne gândeam că o să avem o comunicare. În 2017, făcuse niște pași în atletism, ne-am întâlnit la ieșirea dintr-un supermarket. M-a oprit și mi-a spus că de multă vreme voia să discute cu mine. De la momentul întâlnirii, am început să mă gândesc serios la colaborarea cu ea. A apărut și ideea acestui proiect de a concura pentru România. Era octombrie 2017.

La ora aceea, încercase să alerge 10.000, fără rezultate deosebite. A făcut debutul la semimaraton, dar nu atrăsese atenția cuiva. În 2019, am început să ne gândim la maraton. Și-a făcut debutul în 2020, la maratonul de la Tokyo și a terminat pe locul 7, un loc promițător. Ea avusese și niște probleme de sănătate și nu a fost la nivelul așteptat.

Reclamă
Reclamă 4

Ea a dorit să se antreneze cu mine. Cu siguranță a avut opțiuni. Sora ei cea mică are o bursă în Statele Unite. Ea și-a dorit și și-a ales să concureze pentru România. A rămas perseverentă. Procesul de obținere a cetățeniei a durat mult prea mult, comparativ cu alți sportivi care au obținut-o. Ea a refuzat 3 ani să participe pentru Kenya și a așteptat să primească cetățenia”, a spus Carol Șanta, la AS.ro LIVE.

Povestea antrenorului Șanta, după un deceniu petrecut în Kenya

Carol Șanta locuiește în Iten, un oraș cu 40.000 de locuitori, dintre care câteva sute sunt campioni. Iten se află la o altitudine de 2400 de metri. Românul a ajuns în Kenya, după un contract avut cu federația din Turcia.

”Am plecat în Kenya, contrar așteptărilor mele. Zona în care mă aflu e numită casa campionilor. Majoritatea kenyenilor care au obținut peformanțe provin de aici, la o altitudine de peste 2.400 de metri.

Reclamă

Este un avantaj că trăiesc la altitudine ridicată și că se antrenează acolo. Când coboară la nivelul mării, au un mare avantaj. Clima este perfectă pentru antrenament. Au o alimentație perfectă, fructe și legume proaspete.

Când am ajuns, am găsit exact altceva decât m-aș fi gândit, o climă perfectă, dar m-a frapat sărăcia în care trăiesc oamenii, infrastructura. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Eu nu am venit cu familia, sunt singur în Kenya. M-au vizitat de câteva ori.

Daniel este principalul meu sprijin în tot ceea ce fac. A fost mereu alături de mine, mă susține inclusiv material, de când acest proiect a început”, a mai povestit Carol Șanta.

Se califică FCSB în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
19:33

Max Verstappen, semne de întrebare după calificările Marelui Premiu al Belgiei: „Nu ştiu cât de rapizi vom fi mâine”

19:30

LIVE VIDEOCursa de sprint din Formula 2 din Belgia este ACUM în AntenaPLAY! Vreme ploioasă la Spa

19:25

UPDATETeam România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 1. Performanțe obținute de tricolori la canotaj, tenis şi tenis de masă!

19:19

Jaqueline Cristian, victorie fabuloasă cu Caroline Garcia! Performanță uriașă! Irina Begu și Ana Bogdan, eliminate de la JO 2024

18:36

Bernadette Szocs şi Ovidiu Ionescu s-au calificat în sferturi la dublu mixt, la Jocurile Olimpice 2024! Victorie superbă la Paris

18:28

Helmut Duckadam a analizat-o pe FCSB și l-a readus cu picioarele pe pământ pe Gigi Becali: „Champions League? Să fim serioși!”

1 VIDEOMax Verstappen, cel mai rapid pilot din calificările MP al Belgiei, nu va pleca din pole! Cursa e duminică (Antena 1, 15:45) 2 FotoCele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice 2024! Întorc toate privirile la competiția din Paris 3 FotoS-a încheiat festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Nadia Comăneci, apariţie pentru istorie 4 FotoNadia Comăneci, reacție de trei cuvinte după participarea surpriză la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 5 VIDEODino Beganovic a câștigat cursa de sprint din etapa de Formula 3 din Belgia, live în AntenaPLAY 6 FotoImagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Citește și