Carol Șanta este românul care șlefuiește campioni, în Kenya. Antrenorul de atletism a plecat din România, cu 10 ani în urmă și povestește cu mândrie cum a ajuns să o facă o campioană pe Joan Chelimo, care aduce acum medalii, pentru România.
Ultima ei performanță uimitoare a fost câștigarea Maratonului Internaţional de la Seul. Ea a doborât recordul din 2005 deținut de Constantina Diţă. A încheiat cursa de duminică în două ore, 18 minute şi 4 secunde, pe prima poziţie a celui mai vechi maraton din Asia.
Joan Chelimo a primit cetăţenia română în 13 mai 2021, alături de colegele sale de la Steaua Bucureşti, Stella Ruto şi Delvine Meringor, toate din Kenya. Meritul pentru aceste decizii îi aparține lui Carol Șanta.
Carol Șanta, românul care șlefuiește campioni
”Am întâlnit o prima dată în 2012, nu era atletă și nici nu ne gândeam că o să avem o comunicare. În 2017, făcuse niște pași în atletism, ne-am întâlnit la ieșirea dintr-un supermarket. M-a oprit și mi-a spus că de multă vreme voia să discute cu mine. De la momentul întâlnirii, am început să mă gândesc serios la colaborarea cu ea. A apărut și ideea acestui proiect de a concura pentru România. Era octombrie 2017.
La ora aceea, încercase să alerge 10.000, fără rezultate deosebite. A făcut debutul la semimaraton, dar nu atrăsese atenția cuiva. În 2019, am început să ne gândim la maraton. Și-a făcut debutul în 2020, la maratonul de la Tokyo și a terminat pe locul 7, un loc promițător. Ea avusese și niște probleme de sănătate și nu a fost la nivelul așteptat.
Ea a dorit să se antreneze cu mine. Cu siguranță a avut opțiuni. Sora ei cea mică are o bursă în Statele Unite. Ea și-a dorit și și-a ales să concureze pentru România. A rămas perseverentă. Procesul de obținere a cetățeniei a durat mult prea mult, comparativ cu alți sportivi care au obținut-o. Ea a refuzat 3 ani să participe pentru Kenya și a așteptat să primească cetățenia”, a spus Carol Șanta, la AS.ro LIVE.
Povestea antrenorului Șanta, după un deceniu petrecut în Kenya
Carol Șanta locuiește în Iten, un oraș cu 40.000 de locuitori, dintre care câteva sute sunt campioni. Iten se află la o altitudine de 2400 de metri. Românul a ajuns în Kenya, după un contract avut cu federația din Turcia.
”Am plecat în Kenya, contrar așteptărilor mele. Zona în care mă aflu e numită casa campionilor. Majoritatea kenyenilor care au obținut peformanțe provin de aici, la o altitudine de peste 2.400 de metri.
Este un avantaj că trăiesc la altitudine ridicată și că se antrenează acolo. Când coboară la nivelul mării, au un mare avantaj. Clima este perfectă pentru antrenament. Au o alimentație perfectă, fructe și legume proaspete.
Când am ajuns, am găsit exact altceva decât m-aș fi gândit, o climă perfectă, dar m-a frapat sărăcia în care trăiesc oamenii, infrastructura. Între timp, lucrurile s-au schimbat. Eu nu am venit cu familia, sunt singur în Kenya. M-au vizitat de câteva ori.
Daniel este principalul meu sprijin în tot ceea ce fac. A fost mereu alături de mine, mă susține inclusiv material, de când acest proiect a început”, a mai povestit Carol Șanta.