Închide meniul

Simona Halep, prinsă dopată! Cum ar fi ajutat-o pe Simo substanța interzisă. Anunțul specialistului

Reclamă

Dan Roșu Publicat: 21 octombrie 2022, 18:03

Simona Halep, prinsă dopată! Cum ar fi ajutat-o pe Simo substanța interzisă. Anunțul specialistului

Când ar putea reveni e teren Simona Halep

Simona Halep, în timpul unui meci / Profimedia Images

Simona Halep a fost prinsă dopată și un specialist a dezvăluit pentru eurosport.ro cum ar fi ajutat-o pe româncă Roxadustat, o substanță aflată pe lista celor interzise, din 2011.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Vestea că Simona Halep a fost suspendată provizoriu din tenisul mondial a uimit pe toată lumea. Un expert în în medicina sportivă vine cu primele detalii despre ”avantajele” pe care le-ar fi avut Halep după folosirea Roxadustat.

Simona Halep, prinsă dopată! Cum ar fi ajutat-o pe Simo substanța interzisă

„E o substanță pe care sportivii o folosesc în special pentru anduranță la efort și a fost folosit de toți cicliștii care au fost depistați pozitiv la Turul Franței”, a spus specialistul, pentru sursa citată mai sus.

Simona Halep a anunţat, vineri, în social media, că a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă, roxadustat. “Voi lupta până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată cu bună ştiinţă vreo substanţă interzisă”, a precizat fostul lider WTA.

Ce este roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Medicamentul este administrat pentru tratarea anemiei, însă poate avea și efecte secundare.

Reclamă

Roxadustat este un medicament anti-anemie, care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala renală cronică. Se administrează pe cale orală.

Cele mai frecvente reacții adverse includ hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge asociate cu dializă), diaree, edem periferic (umflarea în special a gleznelor și picioarelor), hiperkaliemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greață (senzație de rău).

Roxadustat a primit prima aprobare globală în China pe 17 decembrie 2018, pentru tratamentul anemiei la pacienții dependenți de dializă. A fost aprobat în Japonia în 2019, pentru tratamentul anemiei cauzate la pacienții aflați în dializă, iar în 2020 pentru pacienții care nu fac dializă. Roxadustat a fost aprobat pentru uz medical în Uniunea Europeană în august 2021.

Reclamă 4 / 0/3

În sport, Roxadustat se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping din 2011, în aceeași categorie cu eritropoietinele și agenții care afectează eritropoieza.

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
14:43 Daniel Niculae, criticat dur după ce a spus că Şumudică e o variantă foarte bună pentru Rapid: „Lipsă de respect pentru Lobonţ” 14:06 Premii uriaşe la Saudi Smash 2024. Bernadette Szocs luptă pentru trofeu, în AntenaPLAY 13:50 LIVE VIDEOYokohama – Ulsan e ACUM în AntenaPLAY! Al-Ain, prima finalistă din Liga Campionilor Asiei 13:41 Pompiliu Popescu îi dă o veste teribilă lui Olimpiu Moruţan: „Puţini au mai revenit la un nivel bun după o astfel de accidentare” 12:53 „Va juca în Liga Campionilor” Anunţul lui Gigi Becali despre jucătorul care îl va costa aproape 500.000 de euro! 12:05 Foto„Am o tăietură de cinci centimetri, plus gaură în cap!” Primele declaraţii ale lui Romario Benzar, după ce a ajuns la spital! 12:01 Schimbare majoră în Formula 1, din 2025! 11:49 Mesajul lui Edi Iordănescu după accidentarea teribilă a lui Olimpiu Moruţan, înainte de EURO 2024: „Toţi alături de tine, Oli” 11:40 Mesajul pe care i l-a transmis Dennis Man lui Olimpiu Moruţan, după ce acesta s-a accidentat grav şi ratează EURO 2024! 11:18 Cu ce a ajuns să se ocupe Hakan Şukur în exil, în SUA, şi cum arată acum: „Erdogan mi-a luat tot” Vezi toate știrile
Citește și