Închide meniul

Mia Hamm a adunat 50 de primăveri. ”N-am eliberat sclavi, doar am jucat fotbal. Feminin!”

Cătălin Oprișan Publicat: 17 martie 2022, 15:41

Reclamă
Mia Hamm a adunat 50 de primăveri. ”N-am eliberat sclavi, doar am jucat fotbal. Feminin!”

”Sunt doar jucătoare de fotbal. Feminin. N-am eliberat sclavi, nici n-am schimbat soarta Lumii. Doar l-am jucat și m-am bucurat de el. Atât!”. Mia Hamm a ajuns la 50 de primăveri, dar rămâne modestă, deși mulți spun că aceasta disciplină s-a dezvoltat în Statele Unite grației ei și, de aici, în întreaga lume. Dacă a fost mare? ”Nike” i-a dat numele unui magazin, ”Nitendo” i-a făcut un joc, ”Mia Hamm Soccer 64”. A fost botezată ”Jordan” și a devenit simbolul unei generații întregi de sportive, cu mult înaintea unor Serena Williams ori Simone Biles. ”Atunci când Mia are mingea la picior, e clar că urma o frază interesantă”, spunea marele Pele. Fiică de pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a trăit în mai multe orașe, până când familia s-a stabilit în Falls, Texas. Părinții vor adopta doi frați, unul dintre ei, Garrett, cu care s-a înțeles de minute, decedând de tânăr, fapt ce o va marca pe Mia. A început fotbalul la Lake Braddock Secondary School. La Universitatea Carolina de Nord avea să câștige patru titluri NCAA.

276 de selecții pentru SUA, 158 de goluri

În 1991 culegea prima selecție la naționala Statelor Unite. Echipa mergea în China, la Campionatul Mondial. Evolua în cinci meciuri, marca două goluri și cucerea titlul mondial. În 1995, a terminat pe locul al treilea. Medaliată cu aur, ”acasă”, în Atlanta, la JO 1996. Trei ani mai târziu, SUA și China dispută ultimul act, la americance acasă. Hamm transformă penaltyul decisiv, cu 90.000 de suflete în tribune, cea mai mare audiență de până atunci la un meci feminin. S-a format Liga Profesionistă, a ajuns la Washington Freedom, cu care a obținut titlul de golgeter. Apoi, un nou titlu olimpic, în 2004. Când s-a retras de la echipa națională, adunase 276 de selecții, cu 158 de reușite. A început să scrie cărți, a devenit ambasadoarea internațională a fetelor de la FC Barcelona și are propria fundație prin care adună fonduri pentru a-i ajuta pe cei cu probleme la măduvă. Boală de care a pierit fratele ei, Garrett, în 1997...

”Sunt doar jucătoare de fotbal. Feminin. N-am eliberat sclavi, nici n-am schimbat soarta Lumii. Doar l-am jucat și m-am bucurat de el. Atât!”. Mia Hamm a ajuns la 50 de primăveri, dar rămâne modestă, deși mulți spun că aceasta disciplină s-a dezvoltat în Statele Unite grației ei și, de aici, în întreaga lume. Dacă a fost mare? ”Nike” i-a dat numele unui magazin, ”Nitendo” i-a făcut un joc, ”Mia Hamm Soccer 64”. A fost botezată ”Jordan” și a devenit simbolul unei generații întregi de sportive, cu mult înaintea unor Serena Williams ori Simone Biles. ”Atunci când Mia are mingea la picior, e clar că urma o frază interesantă”, spunea marele Pele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fiică de pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, a trăit în mai multe orașe, până când familia s-a stabilit în Falls, Texas. Părinții vor adopta doi frați, unul dintre ei, Garrett, cu care s-a înțeles de minute, decedând de tânăr, fapt ce o va marca pe Mia. A început fotbalul la Lake Braddock Secondary School. La Universitatea Carolina de Nord avea să câștige patru titluri NCAA.

276 de selecții pentru SUA, 158 de goluri

În 1991 culegea prima selecție la naționala Statelor Unite. Echipa mergea în China, la Campionatul Mondial. Evolua în cinci meciuri, marca două goluri și cucerea titlul mondial. În 1995, a terminat pe locul al treilea. Medaliată cu aur, ”acasă”, în Atlanta, la JO 1996. Trei ani mai târziu, SUA și China dispută ultimul act, la americance acasă. Hamm transformă penaltyul decisiv, cu 90.000 de suflete în tribune, cea mai mare audiență de până atunci la un meci feminin. S-a format Liga Profesionistă, a ajuns la Washington Freedom, cu care a obținut titlul de golgeter. Apoi, un nou titlu olimpic, în 2004. Când s-a retras de la echipa națională, adunase 276 de selecții, cu 158 de reușite.

A început să scrie cărți, a devenit ambasadoarea internațională a fetelor de la FC Barcelona și are propria fundație prin care adună fonduri pentru a-i ajuta pe cei cu probleme la măduvă. Boală de care a pierit fratele ei, Garrett, în 1997…

Reclamă
Reclamă
Reclamă
Recomandări

Ce se va întâmpla în meciul CFR Cluj - Rapid?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
23:02

„Nimic nu e imposibil” Reacţia lui Valeriu Iftime, după ce FC Botoşani a învins-o pe FCSB cu un gol marcat în prelungiri!

22:49

Elias Charalambous, după ce FCSB a pierdut restanţa de la Botoşani: „Nu am ce să le reproșez jucătorilor”

22:40

„Am exersat” Eroul Botoşaniului din meciul cu FCSB a rupt tăcerea după ce a înscris primul gol din Liga 1 cu campioana României!

22:27

Ştefan Târnovanu a răbufnit la adresa lui Sebastian Colţescu după FC Botoşani – FCSB 1-0: „Zidul a stat la 12 metri”

22:26

„Nu există echipă modestă” Reacţia lui Mihai Popescu, după Botoşani – FCSB 1-0! Şansa uriaşă ratată de roş-albaştri: „Acesta era obiectivul”

22:00

FC Botoşani – FCSB 1-0. Final dramatic de meci! Mitrov a marcat din lovitură liberă şi campioana României a pierdut meciul în minutul 90+8

1 VIDEOBernadette Szocs – Hina Hayata 3-1, în AntenaPLAY! Victorie uriaşă pentru Bernie la WTT Finals Fukuoka 2024! 2 VIDEOBernadette Szocs, după una dintre victoriile carierei, la WTT Finals 2024: „Sper că voi face un rezultat mare aici” 3 România a câştigat meciul cu Kosovo la „masa verde”! Decizia oficială anunţată de UEFA 4 România, în urna a 2-a pentru preliminariile World Cup 2026™! Ce adversari pot întâlni „tricolorii” în drumul spre turneul final 5 UPDATESpania – Olanda 1-2, în sferturile Cupa Davis! Final de carieră pentru Rafael Nadal. Dezamăgire uriașă pentru „Matador” 6 Ianis Hagi poate prinde transferul carierei după ce a fost avertizat de Mircea Lucescu! Singura condiţie pusă de Ianis să plece de la Rangers
Citește și