Viteză și incertitudine la Jeddah. Circuitul de la Jeddah e cel mai rapid circuit stradal din calendar. Configurația pistei seamănă cu cea de la Suzuka. Degradarea pneurilor este scăzută, iar numărul virajelor de viteză redusă e mic. Cam 80 la sută din tur se petrece cu accelerația la podea. Grație multelor viraje de viteză medie și ridicată, deseori înlănțuite, schimbările de direcție duc la eforturi laterale însemnate exercitate în anvelope. Sunt trei linii DRS, dar linii drepte, în sens geometric, nu există.
Va fi foarte cald în acest weekend în Arabia Saudită, la Jeddah. Temperatura va fi între 28 și 34 grade Celsius. Șanse de ploaie? Spre zero.
Poker cu specificații
După patru curse în care au fost folosite aceleași specificații de gume de uscat, trecem la componente mai soft. Cursa din Jeddah a avut anul trecut specificațiile C2, C3 și C4. În 2025 vor fi disponibile C3 (Hard), C4 (Mediu) și C5 (Soft). Decizia de ”înmuiere” a fost inspirată de ”o dorință împărtășită cu FIA și echipele pentru a face tot ce e posibil de a crea mai multe opțiuni strategice în cursă, iar de aici mai mult spectacol și incertitudine”.
Cu spectacolul vom vedea, dar incertitudinea sigur există. În precedentele patru ediții, grație degradării scăzute a pneurilor, majoritatea piloților au făcut un singur popas la boxe. Anul acesta, probabil, unii vor alege două. Sunt ”mai multe opțiuni strategice”.
Noua podea folosită de Ferrari în Bahrain nu a oferit rezultatele așteptate. Podeaua nouă a mutat și centrul de presiune al monoposturilor SF-25 și e nevoie de timp pentru adaptarea la noua situație. Oamenii scuderiei mizau pe reducerea cu 1,5 zecimi de secundă a ecartului pe tur pe care McLaren îl are în fața ”căluțului”. Acest ecart e în prezent de aproximativ 4 zecimi de secundă. Nu s-a întâmplat astfel. Conform declarațiilor lui Vasseur, câștigul de viteză a fost foarte mic. Leclerc a spus însă că pista din Arabia Saudită va fi un banc de încercare mai bun pentru eficacitatea upgrade-ului.
Mai ales că gumele hard, care în Bahrain au funcționat prost în relație cu mașinile roșii, nu fac parte din gama care va fi folosită la Jeddah. În Bahrain, spatele mașinilor n-a putut oferi suficientă aderență pentru stabilizare. Zonele cele mai critice au fost ieșirile din virajele cele mai lente
McLaren e numărul 1
McLaren nu are astfel de probleme. Mașinile papaya au o mare versatilitate.
MCL39, pe lângă faptul că generează multă apăsare aerodinamică, reușește să o distribuie eficient pe toată suprafața podelei. Ați observat, probabil, din transmisia TV: în calificări, piloții McLaren (și cei Mercedes) nu fac multe corecții din volan în timpul virajului.