Căluțul merge doar la trap. La finele sezonului 2024, McLaren și Ferrari se luptau pentru victorii, iar situația era relativ echilibrată. În 2025, situația s-a schimbat. McLaren adună victorii după victorii, iar Ferrari este cea de-a patra mașină ca performanțe.
Să rezumăm începutul de sezon. McLaren domină, doar Verstappen se mai luptă, iar Ferrari a rămas în urmă. Mercedes parcă așteaptă sezonul următor, când ar putea prelua sceptrul, grație unui motor foarte bun, adaptat schimbărilor de regulament.
Un minut pe cursă în urma câștigătorului
În cursa din Miami, piloții Ferrari au terminat cu aproximativ un minut în urma învingătorului Piastri. Au ajuns să se lupte cu cei de la Williams (echipă care a făcut totuși pași mari în față) sau chiar cu piloții Haas. În Miami, Hamilton a reușit să treacă după start de Hadjar (Racing Bulls), dar i-au fost necesare 23 de tururi pentru a-l depăși pe Ocon (Haas).
Apoi, când Hamilton (cu pneuri medii) și Leclerc (hard) erau în urma lui Antonelli (Mercedes), englezul a cerut dreptul de a fi lăsat înainte pentru a încerca să-l prindă pe italian. Pe bună dreptate: avea gume mai aderente și mai proaspete. Lewis a fost lăsat până la urmă în față, dar Antonelli a rămas tot de neprins pentru mașinile Ferrari.
Frustrare pe unde radio
Comunicările radio sunt sugestive pentru gradul de frustrare al piloților. Discuția dintre Hamilton și Riccardo Adami a cuprins remarce sarcastice ale lui Lewis. Mai întâi, când Lewis ceruse să fie lăsat în față, iar decizia întârzia să fie luată, și-a invitat inginerul de cursă să ia o pauză de ceai. Apoi, după ce i s-a cerut lui Hamilton să cedeze la loc poziția, a întrebat ironic: ”Să-l las și pe Sainz în față?”
Aceste replici le-am auzit și noi în transmisia live. Nu au fost însă doar acestea. Iată aici tot ce i-a zis Hamilton inginerului său de cursă, discuție pe care a auzit-o și Fred Vasseur. Care, după cursă, era albastru precum noua culoare de pe monoposturi. Cei doi au avut o discuție, iar Lewis i-a spus: ”Prietene, liniștește-te, nu mai fi atât de sensibil. Eram doar sarcastic”.
Probleme mari în virajele lente
Problemele monoposturilor SF-25 sunt în general cunoscute. Lipsa de echilibru, mai ales în virajele lente, o fereastră de operare prea îngustă. Garda la sol nu poate fi coborâtă prea mult, căci astfel podeaua s-ar putea uza excesiv, ceea ce ar putea duce, ca în Marele Premiu al Chinei, la descalificare. Cu o gardă la sol ridicată, spatele glisează excesiv, iar pneurile se supraîncălzesc și se uzează mai repede.
Niciunul dintre cei doi piloți Ferrari, indiferent de pneurile cu care erau echipate monoposturile lor, nu l-a putut pune în pericol pe Antonelli (care avea gume hard). Lipsa de comunicare și întârzierea cu care s-au luat deciziile au fost factori agravanți. (Aici este o analiză cu date de telemetrie).
