Închide meniul

”Un Ferrari trist, deprimat, melancolic”. Analiza lui Adrian Georgescu, după rezultatele Scuderiei din acest sezon

Adrian Georgescu Publicat: 8 aprilie 2025, 10:32 / Actualizat: 9 aprilie 2025, 10:10

Reclamă
”Un Ferrari trist, deprimat, melancolic”. Analiza lui Adrian Georgescu, după rezultatele Scuderiei din acest sezon

Monoposturile Ferrari, în timpul unui Mare Premiu/ Profimedia

”Un Ferrari trist, deprimat, melancolic”. În prima cursă din 2025, cea din Australia, Hamilton, încă nefamiliarizat cu monopostul SF-25, a ”mers” pe mâna celor de la Ferrari în ceea ce privește setarea monopostului. A terminat pe locul al zecelea, la 22,4 secunde în urma învingătorului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Evoluție ca funcția sinus

Apoi, în China, septuplul campion mondial a început să se implice în setarea mașinii. Primul experiment, în cursa de sprint, a fost un succes. Lewis a luat pole-ul și a cucerit victoria. După aceea, a mers spre setări extreme – de pildă, micșorând garda la sol, pentru un efect de sol mai pronunțat. Acest lucru, cumulat cu o suspensie spate prea moale, a dus, până la urmă, la o uzură prea mare a podelei. (În cursa de sprint, în care s-a plecat cu un rezervor mult mai gol, apăsarea mai redusă a combustibilului nu dusese la uzura excesivă a podelei.) Hamilton a fost ulterior descalificat din acest motiv.

De la bine la rău

În Marele Premiu al Japoniei, Lewis a ales din nou o strategie diferită de cea a majorității piloților. A pornit în cursă cu guma hard, cu care mașina s-a împăcat bine. L-a depășit pe Hadjar și a câștigat o poziție, plecând în urmărirea lui Antonelli. După intrarea la boxe, Hamilton, cu gume medii, nu a mai reușit să se țină aproape de Antonelli, cu gume hard. Italianul a început să zboare pe circuit, Hamilton a ieșit din zona DRS, apoi a pierdut constant teren. Antonelli i-a luat, până la sfârșitul cursei, cam jumătate de secundă celui pe care l-a înlocuit la Mercedes.

Spatele glisează excesiv

În Japonia, Hamilton a fost nevoit să alerge cu o gardă la sol mărită, pentru evitarea problemelor. Nu este un setup care să-i convină. În anii petrecuți la Mercedes, s-a observat că englezul preferă suspensii cât mai rigide și o gardă la sol cât mai coborâtă. Problema lui Hamilton este, potrivit propriei declarații, ”comportamentul punții din spate”, cauzat de mărirea gărzii la sol. Tendința spatelui mașinii sale de a glisa excesiv a fost observată, în transmisia TV a celor de la Sky, și de comentatori. Jacques Villeneuve a observat că ”mașina glisează cu spatele, încălzind prea mult gumele”.

Au avut o problema de motor?

După cursa de la Suzuka, Hamilton a spus că mașina sa are un deficit față de cea a lui Leclerc: ”Am descoperit ceva la mașina mea care a generat performanțe scăzute în ultimele trei curse. Sper că, atunci când această problemă va fi rezolvată, voi avea rezultate mai bune”. Englezul a spus că această problemă îl costă aproximativ o zecime de secundă pe tur. The Race consideră însă că e vorba doar de mărirea gărzii la sol, care duce la apariția subvirării, mai ales în virajele rapide, dar care ar afecta însă ambele mașini Ferrari.

Reclamă
Reclamă

Ce s-a mai observat din datele de telemetrie din Japonia? Mașina lui Lewis nu a avut putere la sfârșitul liniilor drepte. Pierderea de viteză era și de 5 kilometri pe oră. Spre mijlocul cursei, lui Leclerc i s-a sugerat de mai multe ori să treacă la modulul Engine Braking Plus 1. Este vorba despre cel mai eficient mod de funcționare al motorului cu ardere internă. Dar monegascul a refuzat: „Mi-ați zis asta deja, dar am un motiv pentru care nu o fac”. Funoanalisitecnica a observat că, mai ales în partea a doua a cursei, ceva nu a funcționat corect. La start, vitezele maxime ale celor două monoposturi italiene erau ridicate.

Greoaie și neînțelese

Pe tot parcursul weekendului japonez, mașinile roșii s-au luptat cu subvirarea. Faptul că nu pot rula cu o gardă la sol redusă duce la ”pierderea” spatelui și la supraîncălzirea anvelopelor posterioare. Mașina poate fi rapidă. Se întâmplă însă de parcă, după cum lăsa chiar Fred Vasseur să se înțeleagă, Ferrari ar avea nevoie de date suplimentare pentru a-și înțelege propria mașină.

Este, după cum spunea cineva, ”un Ferrari trist, deprimat, melancolic”.

Reclamă
Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Va reuşi Real Madrid încă o "remontada" în Liga Campionilor, după 0-3 cu Arsenal?

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
13:18

Alexandru Cicâldău a câştigat procesul! Suma uriaşă pe care o are de primit de la Konyaspor

13:15

Prima sesiune de antrenamente a Marelui Premiu al Bahrainului LIVE VIDEO (14:30), în AntenaPLAY

13:14

FIFA, investiţie uriaşă în Mondialul Cluburilor! Suma uriaşă pe care o va primi fiecare oraş gazdă

12:37

Arne Slot, savuros după ce Mo Salah şi-a prelungit contractul cu Liverpool! Mâna de ajutor dată de egiptean

12:26

EXCLUSIVMihaela Cambei, moment de sinceritate: care este sportiva ei preferată din istoria României

11:58

Gigi Becali, anunţ înainte de Universitatea Craiova – FCSB: „Suntem în formulă completă”

1 Istvan Kovacs, protagonist în Rangers-Bilbao! După eliminare, a acordat şi un penalty. Totul, după consultarea VAR 2 I-a spulberat visul lui Istvan Kovacs, după Rangers – Bilbao: „Sunt şanse foarte mici ca el să mai arbitreze” 3 Cehii au dat verdictul despre Albion Rrahmani, după aproape un sezon la Sparta Praga: „E blocat pe bancă!” 4 Valentin Creţu şi Mihai Popescu, la un pas de bătaie în vestiarul FCSB 5 Raphinha, făcut praf în Spania, după Barcelona – Dortmund 4-0! „Nu-i faci asta unui copil” 6 Gigi Becali i-a stabilit prețul lui Marius Ștefănescu! Pe ce sumă poate pleca de la FCSB: „Să dea atât!”
Citește și