Un grup rugby-iști neo-zeelenezi au fost atrași în România de visul de a face parte din următorul poiect important din rugby-ul european. Au rămas fără bani și s-au chinuit să-și cumpere de mâncare, relatează o investigație a publicației Stuff.
Coșmarul rugby-iștilor neo-zeelandezi de la Constanța care au rămas fără bani de mâncare
Cooper Vuna, Troy Nathan, Cardiff Vaega, pe numele lor, și antrenorul Paul Griffen, au ajuns să se confrunte cu dificultăți financiare după ce au rămas fără plată timp de mai multe luni la ACS Tomitanii Constanța.
Neo-zeelandezii au dat vina pe omul de afaceri român Ionel Rusen și pe conaționalul John Akurangi, care era atunci directorul clubului.
„Băiatul despre care vorbim, Akurangi, s-a dus și ne-a lăsat în praf, să ne descurcăm cu toate grijile. Este o persoană care a lăsat multă murdărie în urmă și nu ne-a răspuns și nu a mai vorbit de atunci”, a spus Vuna, potrivit sursei citate.
Akurangi a răspunsul acuzațiilor sportivilor și a precizat că el însuși a fost o victimă. Pe de altă parte, românul Ionel Rusen a recunoscut că jucătorii au rămas neplătiți cu lunile pentru că clubul era „sărac”, în mare parte din cauza Covid-19.
„În Fiji și Toga sunt condiții de două ori mai bune decât în România!”
Vuna a spus că jucătorii au fost cazați într-o „zonă frumoasă” când au ajuns în Constanța, dar facilitățile de antrenament, și rugby-ul românesc în general, „nu au fost cele mai bune”.
„Era aproape de vestul sălbatic. În Fiji și Toga sunt condiții de două ori mai bune decât în România! Partea organizatorică a fost foarte slabă. Nu era nimeni în preajmă, nimeni nu a făcut nimic, nu aveam medici și nimeni nu comunică cu jucătorii la antrenamente”, a spus Vuna.
Străinilor de la Constanța li s-a promis prima plată imediat după ce au ajuns în țară. Asta nu s-a întâmplat. Zilele și apoi săptămânile au trecut și au tot trecut.
„Am întrebat unde sunt banii noștri. Fair play pentru colegii mei, ei știau că sunt acolo pentru o singură slujbă, care era să joace rugby, așa că nu au pus prea multă presiune asupra clubului. Dar după câteva săptămâni s-au întrebat ‘unde sunt banii?’ Au fost scuze acumulate din partea clubului.
Una dintre scuze a fost viza, că trebuie să plecăm din țară ca să putem obține o ștampilă pe pașapoarte și ei să poată semna contractele. Totul a fost o păcăleală, dar noi am crezut asta, pentru că am vrut să fim plătiți.
Tinerii își sunau mamele și tații pentru a obține bani. Am făcut presiuni asupra clubului să ne ofere măcar mâncare și ne-au dat abia pe sfârșit, când băieții se luptau deja de luni de zile”, a spus și Nathan.
Câteva luni mai târziu, jucătorii au încearcat să afle ce s-a întâmplat cu salariile lor, dar fără succes.
„Am încercat să-i ajutăm să-i scoatem pe acești băieți din România. Am încercat să găsim răspunsuri de la Akurangi și Ionel Rusen, dar nu primeam nimic, zero comunicare”, a încheiat Nathan.
Akurangi: „Și eu am fost o victimă!”
Akuragi susține că, la rândul lui, și el a fost o victimă a păcălelii de la Tomitanii Constanța. Românul Ionel Rusen „l-a asigurat” că sunt banii suficienți la club.
„Ni s-a cerut să fim coproprietari ai clubului, eu și cu Ionel. Am spus că suntem interesați, dar nu am vrut să aducem bani de acasă. Ionel a spus că nu trebuie, așa că am venit cu experiența și contactele noastre.
Apoi am luat legătura cu un număr de jucători și i-am adus. Am avut întâlniri cu Ionel să-l întreb ce se întâmplă, iar el a spus că are probleme, pentru că niciunul dintre jucători nu avea viză pentru a fi în România, așa că niciunul dintre ei nu a putut primi plăți și ar trebui să-și ia vizele”, a spus Akurangi.
Lucrurile au degenerat la club și s-a ajuns chiar la conflicte între conducători.
„Am pierdut un meci, apoi Ionel a început să se plângă că nu i-am plătit pe jucători, pentru că din cauza asta am pierdut. Mi-am spus: ‘nu funcționează așa’. Apoi, în fiecare zi, în următoarele trei săptămâni, m-am certat cu Ionel despre plata echipei. Au fost certuri grele și mă stresa mult.
Nu aveam bani, așa că nu aveam ce să mâncăm și să bem. Eu am refuzat să-i cer bani soției mele pentru că era în Noua Zeelandă și avea nevoie pentru chirie! Am fost o victimă ca toți ceilalți. Dar îmi asum responsabilitatea, pentru că le-am cerut jucătorilor să se implice în asta. Am crezut că este un lucru grozav să creăm o echipă bună aici. Dar problema este că Ionel nu a plătit salariile”, a spus și Akurangi.
Ionel Rusen a dat vina pe Covid-19
Contactat de jurnaliștii neo-zeerlandezi, Ionel Rusen a avut o perspectivă diferită asupra modului în care s-au desfășurat lucrurile. El a spus că toți jucătorii au fost plătiți cu cât li se datora, iar majoritatea banilor pe care cred că nu i-au primit au fost bonusuri de performanță.
„Acești jucători, au fost plătiți pentru contractele lor, nu și-au primit bonusurile de performanță. În acest moment, echipa are probleme financiare din cauza coronavirusului. Municipalitatea nu a plătit clubului. Nu este un club privat, este un club care aparține primăriei Constanța. Jucătorii au primit câte 2400 €, care înseamnă cheltuieli cu apartamente, deplasări, mașini, tot”, a spus Ion Rusen.
Rusen a ajuns să se simtă bine alături de neo-zeerlandezi și a spus că simpatiza cu jucătorii și personalul.
„Îmi pare foarte rău pentru această situație, pentru că sunt prieten cu Cooper și cu ceilalți băieți și sunt un fost jucător de rugby. Nu este vina mea, am făcut tot posibilul să-i plătesc și am întârziat două luni, dar am plătit contractele. Am încercat să îi ajutăm pe acești oameni, dar în acest moment orașul nu trimite niciun ban clubului și cred că clubul va dispărea”, a mai spus Rusen.
Vuna, Nathan și Griffen au spus că nu cred că ei sau altcineva vor mai primi vreodată bani.
S-a ales praful de ACS Tomtanii Constanta
Rusen și Akurangi au visat să transforme clubul de pe litoral ACS Tomitanii Constanța în noua forță a rugby-ului european.
La jumătatea anului 2021, jucătorii, antrenorii și oficialii au fost angajați pentru a juca inițial ultimele opt etape ale sezonului, din august până în octombrie. Salariile promise erau de 15.000 de euro de persoană.
Din cauza problemelor financiare, echipa constănțeană a pierdut aproape toate meciurile. În ultimul sezon al SuperLigii de Rugby, ACS Tomitanii a terminat pe ultimul loc.
În ciuda a ceea ce au descris ca fiind o experiență teribilă, jucătorii neo-zeelandezi au spus că au existat și momente frumoase. Au fost de acord să joace ultimul lor meci în România unul pentru celălalt, deși nu fuseseră plătiți.
„Am vrut să o facem doar din dragoste pentru acest sport. Ne-am supărat și ne-am întrebat pe drumul spre teren dacă am luat decizia corectă, dar am spus ‘să o facem, să jucăm rugby. Acesta este mesajul pe care vrem să-l împărtășim tuturor… că există dragoste în acest joc”, a spus Nathan.
- Sărăcia sportului din România a ajuns pe prima pagină în străinătate
- Coșmarul rugby-iștilor neo-zeelandezi de la Constanța care au rămas fără bani de mâncare
- Panaitolikos - PAOK e duminică, de la ora 17:00, exclusiv în AntenaPLAY
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Emoţiile continuă pentru România, după Campionatul European! Tragere la sorţi a barajului pentru Mondialul din 2025
- Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar au fost puse pe glume la Gala Canotajului. Îndemnul Elisabetei Lipă pentru campionii din canotaj
- Norvegia – Ungaria, prima semifinală la Campionatul European de handbal feminin