Închide meniul

43 de ani fără Charlie Chaplin. ”Era topit după schi. Patina prost, dar, Doamne, cum curgea pe el combinezonul!"

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 30 decembrie 2020, 7:52 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

43 de ani fără Charlie Chaplin. ”Era topit după schi. Patina prost, dar, Doamne, cum curgea pe el combinezonul!"

pinterest

Charlie Chaplin și același Douglas Fairbanks, ajutați de o sanie cu cai

Mulți îl considerau pe Charlie Chaplin, de la moartea căruia s-au adunat, pe 25 decembrie, 43 de ani – un tip friguros. Prin ianuarie 1915, fugise de la Chicago, de la ”Essanay Studios”, după fix o lună. Atât rezistase când văzuse zăpada. În Elveția, la Vevey, unde se stabilise în ultima parte a vieții, făcea focul și în lunile de vară. Dar adevărul este cu totul altul. Cel mai mare actor al omenirii iubea omătul și sporturile de iarnă. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prin 1932, Charlie Chaplin are puțin peste 40 de ani. E la St. Moritz, faimoasa stațiune helvetă, unde deprinde tainele schiatului. Dar să-l lăsăm pe Syd, fratele său, să facă descrierea: ”L-am găsit pe Charlie arătând senzațional, topit după schiat. Era al doilea lui sezon și toți cei de acolo mi-ai spus că făcuse progrese imense. Am fost invitați de către domnul Citroen (n.r. – Andre-Gustave Citroen, părintele faimoasei mărci auto), să facem o excursie, cu micile lui tractorașe. Am urcat pe munte, apoi a trebuit să coborâm pe schiuri. Eram 12. Jos au ajuns doar 11, inclusiv Charlie, care s-a descurcat de minune. Doar eu m-am trezit îngropat în zădapă. Toți ceilalți dispăruseră. Am fost ferm convins că voi muri acolo! Cine să mă găsească? Finalmente am ajuns la punctul stabilit cu vreo oră întârziere”… 

Syd Chaplin mai scrie că fratele său a refuzat să coboare în strămoșul ATV-ului, cotat, pe atunci, la 1.100 de lire sterline, preferând să schieze până jos. ”Charlie s-a opus, însă, unei excursii nocturne, așa cum doreau mai mulți. A zis că rămâne în cabană până dimineață, când preferă să coboare în stațiune”.

”Charlot” încearcă și patinajul. Experiența sa pe gheață este descrisă de cântăreața de operă Ganna Walska, de origine poloneză, în memoriile ei din 1943. ”După prânz, am discutat chestiuni filosofice cu Charlie Chaplin. Păcat că ziua este atât de scurtă! Am ieșit să patinăm! Patina prost, dar, Doamne, cum curgea pe el combinezonul. Era un tip superb!”

Douglas Fairbanks a insistat să mă inițieze în arta schiatului. Am crezut că este foarte ușor, dar, băiete, habar n-aveam că pot face atâtea noduri cu mâinile mele!
Charlie Chaplin

Douglas Fairbanks îl inițiază în tainele schiatului!

Reclamă

Chaplin nu schiază numai în Elevția. În Statele Unite îi are parteneri pe Paulette Goddard (n.r. – actriță americancă de succes, pe care Charlie o va introduce în capodoperele ”Modern Times” și în ”The Great Dictator”) și pe Douglas Fairbanks (n.r. – actor imens, unul dintre fondatorii ”United Artist”, prima gazdă a Premiilor Academiei Americane de Film). De altfel, Chaplin e de acord să fie păstorit de către acesta din urmă. ”La Yosemite, rămâneam ceva mai în urmă. Elton (n.r. – așa îi spunea Chaplin lui Fairbanks, acesta fiind celălalt prenume al său) m-a înățat o poziție mai bună și, de asemenea, mi-a zis cum să-mi reglez respirația”, îi scrie el lui Syd. 

Geniu prin excelență, Chaplin e nemuritor și atunci când își descrie propira experiență pe schiuri: ”Primele două ore n-am făcut altceva decât să mă chinui să mă leg la șireturi. Apoi, următoarea, să mă ridic. Pentru un începător, coborârea e foarte ușoară. Logic, dacă pe drum nu-s obsatcole. Oprirea e cea mai grea. Vezi o stângă în fața ta. Nu știi de unde a apărut. Inima-ți bate-n gură. Prin minte ți se rostogolesc toate amintirile frumoase ale vieții. Atunci un miracol se petrece! Schimbi direcția, ratezi stânca. Ai supraviețuit! Trăiești! Cazi! Scoți capul din zăpadă. Realizezi că respiri. Atunci, un tip trece pe lângă tine. <<Ești rănit?>><<Nu, mulțumesc!>> Apoi vrei să o iei de la capăt. E momentul în care-ți dai seama că e cazut să-ți schimbi gândurile. E mai bine… Scoți schiurile și spui că ziua de sport s-a terminat”…

Charlie Chaplin continuă să schieze până la stabilirea în Elveția, în ianuarie 1953. Da, e ciudat să te oprești chiar într-una dintre patriile schiatului, dar actorul are, acum, 64 de ani. 

Reclamă 4 / 0/3

Cine va fi golgheterul Ligii 1?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:37 VIDEOLeicester – Southampton a fost live în AntenaPLAY. Liderul din Championship, victorie categorică 23:29 „Nu am mai trăit aşa ceva în viaţa mea!” Zeljko Kopic s-a prăbuşit emoţional, după ce Dinamo a fost învinsă de Botoşani 23:19 Ce a spus Bogdan Andone după victoria uriaşă cu Dinamo despre momentul în care a „explodat” la arbitri şi a văzut cartonaşul roşu 23:12 „Începe hegemonia FCSB-ului?” Răspunsul dat de Mihai Pintilii! Roş-albaştrii, la un pas de primul titlu după nouă ani 23:01 Marius Şumudică, sfătuitorul din umbră al lui Valeriu Iftime! Cum s-a implicat la Botoşani: „Îi mulţumescu mult!” 22:53 AS.ro LIVE | Alexandru Corneschi este invitatul lui Dan Pavel. Poveştile de senzaţie ale celui mai rapid maratonist român 22:50 Dennis Politic a cedat şi a transmis un mesaj categoric, după Botoşani – Dinamo 2-1: „Suntem penibili!” 22:20 „Ceva nu se leagă!” Răzvan Patriche, la pământ după ce Dinamo a fost învinsă în prelungiri de Botoşani 22:18 Ionel Dănciulescu a găsit principalul vinovat după ce Dinamo a fost învinsă de FC Botoşani: „Interpretează foarte prost” 21:59 Dinamo Bucureşti – Skjern Handbold 28-27, în turul sferturilor European League Vezi toate știrile
Citește și