Închide meniul

(P) Grație și eleganță în sport – echitația

Publicat: 24 septembrie 2024, 12:58 / Actualizat: 26 septembrie 2024, 12:03

Reclamă
(P) Grație și eleganță în sport – echitația

Grație și eleganță în sport - echitația

Încă de la primele triburi nomade, relația omului cu calul a fost una profundă, evoluând, în timp, de la un mijloc de transport la o formă de expresie artistică și de performanță sportivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Echitația, sau arta călăriei, reprezintă culmea rafinamentului în domeniul călăriei. Acesta nu este doar un sport, ci o formă de artă în mișcare, în care calul și călărețul devin unul singur.

De la necesitate la plăcere

Călăria are rădăcini adânci în istoria umanității, începând cu domesticirea cailor acum milenii. Triburile nomade au folosit călăria pentru vânătoare și pentru a călători pe distanțe mari, dezvoltând o relație strânsă și interdependentă cu aceste animale nobile. Fascinația și atracția față de cai a rămas constantă de-a lungul timpului, împletindu-se în multe activități umane, dar și în ceea ce privește divertismentul și distracția. Odată cu trecerea timpului, călăria a evoluat de la o necesitate practică la o formă de artă și de sport. Există competiții sportive și curse de cai, unde pasiunile ating cote înalte. Senzațiile puternice pot fi trăite în arenele de echitație așa cum se trăiesc și pe platformele gambling, cum este, de exemplu pacanele (primul site licențiat în România, L1160651W000195, ONJN, +18). Așadar, echitația este forma cea mai rafinată a acestei relații cal-călăreț, iar posibilitățile de a o practica sunt destul de la îndemână. În România sunt foarte mulți pasionați ai acestui sport, în prezent existând peste 150 de cluburi de echitație în țară, atât pentru profesioniști cât și pentru amatori.

Grație și eleganță în doi

Echitația este suma pașilor care trebuie parcurși pentru a învăța cum se tratează bine un cal, pentru că acesta este scopul. În cursul lecțiilor de echitație, călărețul învață cum să îngrijească, cum să respecte, cum să stea pe cal și cum să îi adreseze acestuia comenzi corecte astfel încât calul să facă ceea ce își dorește omul. Echitația este arta de a interacționa cu un cal într-un mod armonios și controlat. Este mai mult decât un simplu sport, este o formă de exprimare a grației și a eleganței în mișcare, în care călărețul și calul devin unul singur. Această activitate poate fi practicată în diverse moduri, inclusiv călărie recreativă, competiții sportive și terapie asistată de cai.

Beneficii

Călăria este o formă excelentă de exerciții fizice. Deși la prima vedere poate părea un sport foarte simplu, încă de la primul curs de echitație, oamenii își dau seama că este vorba de o activitate complexă. O oră de călărie poate arde calorii similare cu cele ale unei curse cu bicicleta de peste 30 min. Călăritul solicită o varietate de grupuri musculare, inclusiv picioarele, abdomenul și spatele, contribuind la tonifierea lor și ajută la dezvoltarea echilibrului și coordonării corpului. Interacțiunea cu calul și concentrarea necesară pentru călărie au efecte calmante asupra minții, reducând stresul și anxietatea. De asemenea, mulți spun că învățând să controleze un animal așa de puternic, călărețului îi crește stima de sine și încrederea în forțele proprii.

Reclamă
Reclamă

Cât costă pasiunea

În ţara noastră, echitaţia este practicată de câteva mii de persoane de aceea au apărut numeroase centre de agrement, unde sunt incluse şi activităţile hipice. Costurile pentru echitaţie pornesc de la 50 de lei pentru o plimbare de 30 de minute, în cazul copiilor. În timp ce abonamentele pornesc de la 550 de lei pentru 10 lecţii, destinate începătorilor. În opinia specialiștilor, 20-30 de lecții sunt suficiente pentru a învăța lucrurile de bază în echitație.

Pentru cei care vor performanță, pregătirea durează minim un an. Pe lângă lecțiile de călărie se cumulează și costul echipamentului, o investiție de minim câteva sute de lei. Cel mai important, cel care dorește performanță va trebui să o facă cu propriul cal, ceea ce înseamnă o cheltuială de minim 4.000-5.000 de euro achiziția, plus costurile lunare de întreținere care se ridică la câteva sute de euro.

Reclamă
Reclamă

Reuşeşte FCSB să o învingă şi pe PAOK în Europa League?

Loading ... Loading ...
Citește și:
0:04

„Ce inconştienţi!” Gest scandalos al fanilor dinamovişti în finalul meciului cu Botoşani. Echipa lui Kopic, aproape de dezastru

23:55 27 sept.

VIDEOEstoril – Sporting 0-3.Victorii pe linie pentru campioana en-titre. Programul etapei cu numărul 7 din Liga Portugal

23:42 27 sept.

EXCLUSIVDetalii din interiorul familiei despre viitorul lui Edi Iordănescu: „Înclin să cred că acolo va merge să antreneze”

23:40 27 sept.

Dennis Politic nu s-a ferit de cuvinte după Dinamo – FC Botoşani 2-2: „Golurile au venit pe greşeli personale!” Ce a spus Kopic

23:10 27 sept.

VIDEOAl Ahly – Zamalek 1-1 (3-4 d.l.d). Zamalek a câştigat Supercupa CAF după un meci nebun. Dramatism total în AntenaPLAY

22:45 27 sept.

Dinamo – Botoşani 2-2. Echipa lui Kopic a ratat dramatic victoria, după ce a condus cu 2-0

1 FotoDavid Popovici a refuzat un cadou de o valoare uriaşă, în România! „Îl scot la licitaţie” 2 FotoAdelina Chivu, dezvăluiri tulburătoare despre cea mai cumplită accidentare a lui Cristi Chivu: „Era într-o euforie că n-a murit” 3 VIDEOAdina Diaconu, victorie clară cu Balazova la China Smash 2024! Competiţia este exclusiv în AntenaPLAY 4 „Un moment greu!” Vlad Chiricheş, dezvăluiri despre suferinţa prin care a trecut la FCSB. Cât l-au afectat criticile lui Becali 5 Darius Olaru, prima reacţie după „dubla” de vis din FCSB – RFS 4-1: „Era cel mai uşor meci!” Mesaj pentru Ştefănescu şi Bîrligea 6 Daniel Bîrligea, în extaz după ce a marcat primul său gol la FCSB: „Asta am vrut să arăt!”. Cui a dedicat victoria
Citește și