Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor a fost anunţat de americanii de la The Forbes. Calculele acestora ne arată că omul de afaceri nu mai este primul român din această ierarhie.
Astfel, după calculele făcute la începutul lunii martie de celebra revistă americană, Daniel Dines este românul care a urcat pe primul loc în topul miliardarilor, cu o avere de 2.7 miliarde de dolari. Ţiriac este pe 2, cu 2.1 miliarde de dolari, în timp ce podiumul este completat de Dragoş Paval (2 milioane de dolari).
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor
Putem spune că Ţiriac a fost depăşit clar de Dines, pentru că, faţă de anul trecut, magnatul de 84 de ani a pus „doar” 100 de milioane de dolari la propria avere. Asta în timp ce fondatorul UiPath a adăgat 1.1 miliarde de dolari, faţă de 2023.
Creşterea averii lui Dines este una spectaculoasă, dar nu se compară cu nivelul la care ajunsese în 2021, atunci când aceeaşi revistă Forbes îi estima averea la 6 miliarde de dolari.
Cine este Daniel Dines, cel mai bogat român
UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.
Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.
În 2021, Dines vorbea deschis despre începuturile UiPath. „În urmă cu şase ani, compania noastră era formată din 10 persoane care lucrau într-un mic apartament din Bucureşti. Acum, suntem o afacere multinaţională care operează în aproape 30 de ţări şi una dintre companiile de enterprise software cu cea mai rapidă creştere din istorie. Sunt, de asemenea, incredibil de mândru că suntem prima companie născută în România care se listează la bursă pe New York Stock Exchange.
Privesc cu modestie la creşterea noastră rapidă şi extraordinară, care a fost făcută posibilă de către angajaţii noştri, de investitori, de consilieri, de parteneri şi de cei peste 7,900 de clienţi.
Deşi ziua de astăzi marchează un nou capitol în povestea UiPath, suntem încă la începutul unei călătorii de mai mulţi ani către fully automated enterprise – o organizaţie complet automatizată. Vom continua să ne concentrăm pe extinderea automatizării la scară largă, astfel încât să putem elibera oamenii de munca repetitivă şi să deblocăm cu adevărat potenţialul uman la scară largă”, a transmis Daniel Dines, potrivit zf.ro, cu trei ani în urmă, când acţiunile intrau la tranzacţionare.