Închide meniul

Complicata relație dintre McLaren și Mercedes

Adrian Georgescu Publicat: 17 iulie 2025, 8:00 / Actualizat: 17 iulie 2025, 18:26

Comentarii
Complicata relație dintre McLaren și Mercedes

McLaren

Complicata relație dintre McLaren și Mercedes. Am scris în acest articol că unitatea de propulsie Mercedes e privită de aproape toată lumea ca fiind cea mai adaptată regulilor de la anul. Echipa care domină întrecerea de cel puțin un an e însă McLaren, care doar folosește propulsor Mercedes.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Multă lume se întreabă de ce ar accepta un motorist ca echipa sa să fie învinsă de o echipă-client, adică de una căreia îi vinde motorul?

Istoria comună

Parteneriatul dintre Mercedes-Benz și McLaren a început în 1995, echipa folosind motoarele companiei germane. A urmat o perioadă bună, McLaren-Mercedes câștigând în 1998 și 1999 două titluri la piloți (Hakkinen) și unul la constructori (1998). În 2000, Mercedes a achiziționat o participație de 40% la McLaren Group. Zece ani mai târziu, a vândut însă acțiunile sale înapoi către McLaren.

De ce Mercedes a renunțat la participația McLaren

”De ce s-au răzgândit?” veți întreba. Din trei motive.

1. După scandalul ”spygate” din 2007, McLaren a primit o amendă de 100 milioane de dolari, dintre care au plătit vreo 30 de milioane. Este, până în ziua de azi, cea mai mare amendă sportivă dată vreodată. Cei de la Mercedes ar fi trebuit să plătească 40 de milioane de dolari, fără să fi avut vreo vină.

Reclamă
Reclamă

2. În 2008, din cauza crizei financiare globale, Honda, apoi Toyota și BMW au părăsit competiția. Honda avea deja mașina pentru sezonul 2009 pregătită, dar a vândut echipa, pentru o liră sterlină, lui Ross Brawn. Crezând că Brawn GP nu e o amenințare, Martin Whitmarsh, pe atunci șeful echipei McLaren, le-a livrat motoare Mercedes în regim de client. BrawnGP a luat ambele titluri (Button la piloți), iar McLaren a avut un sezon foarte slab. Evident, cei de Mercedes s-au întrebat: ”De ce nu ne putem noi face o echipă cu care să luăm titlurile?”. Zis și făcut, au vândut înapoi către McLaren participația. Cu mai puțin de 40 de milioane de dolari au cumpărat BrawnGP, care a devenit echipa Mercedes.

3. McLaren a intrat pe piața supercar-urilor și începuse să concureze – și să depășească – Mercedes.

McLaren, din nou independentă

De atunci, McLaren a devenit o entitate complet independentă, cu diverși acționari, printre care fondul suveran de investiții din Bahrain, Mumtalakat, și alții. În ciuda schimbării de proprietar, McLaren a continuat să utilizeze motoare Mercedes până în 2014, apoi din nou începând cu 2021.

Reclamă

Dealul a fost prelungit în 2023, pentru perioada 2026-2030. Când s-a semnat, Zak Brown (CEO la McLaren Racing) a cerut și a obținut ca McLaren să aibă ”un loc la masă” când se discută despre motorul de F1.

Motoriștii nu mai pot livra motoare vechi

În Formula 1, începând din 2016, echipele cliente trebuie să primească aceeași specificație a motorului ca echipa de uzină a producătorului, conform regulamentelor FIA. Acest lucru înseamnă că hardware-ul (componentele fizice ale motorului), software-ul și parametrii de funcționare trebuie să fie identici. Constructorii de motoare nu mai pot livra echipelor-client specificații mai vechi ale propulsoarelor. În 2018, FIA a dat o directivă tehnică, impunând motoriștilor să se asigure că echipamentele lor „pot fi utilizate în mod identic” de toate echipele care le folosesc. Erau vizate modurile ascunse ale motorului (așa numitele ”Q3 modes”) sau unele setări de performanță indisponibile echipei-client. Scopul urmărit a fost crearea unor condiții echitabile, împiedicând echipele de uzină să beneficieze de un avantaj semnificativ în fața echipelor-client.

Ce înseamnă ”locul la masă”

Ce înseamnă că McLaren a primit ”un loc la masă” când se discută despre motorul Mercedes? Că deși germanii nu au construit o unitate propulsoare special pentru McLaren, cei de la team-ul papaya participă totuși la luarea unor decizii și știu din timp unele informații prețioase. „Avem mai multă influență și știm mai multe încă din faza incipientă a dezvoltării motorului. Nu ni se înmânează un produs final fără să avem un cuvânt de spus în ceea ce privește aspectul acestuia și fără să fim conștienți din timp de direcția în care se îndreaptă. Așadar, nu începem operațiile de proiectare care au legătură cu unitatea de putere cu mult mai târziu decât echipa de uzină”, a explicat Brown.

Există totuși o diferență. Pe scurt, diferența dintre o echipă de uzină și una client e următoare. Echipa de uzină construiește o unitate propulsoare care să se potrivească șasiului ei. Din start, lucrează la un ansamblu mașină-propulsor. În același timp, echipa-client construiește un șasiu în jurul motorului pe care-l primește. Are mai puține resurse – timp, bani, poate și unele informații – la dispoziție.

Anul trecut, McLaren a luat însă titlul la constructori, cu un motor Mercedes. Echipa de uzină a ocupat locul al patrulea. ”Locul la masă” a contat.

La anul, va fi mai greu pentru McLaren

La anul, regulamentul se va schimba însă drastic. Va fi mai greu ca o echipă-client să se impună. Noile reguli sunt extrem de complexe, motorul depinde mai mult de designul șasiului și de reîncărcarea bateriei. Echipa-client va primi schema motorului mai târziu și vor fi mai multe chestiuni de deslușit într-un timp scurt.

Poate de aceea Max Verstappen e foarte tentat să vină la Mercedes. Și Red Bull va deveni producător de motoare. Propulsorul siglat Red Bull Powertrains, realizat în colaborare cu Ford, va fi însă la început și e greu de crezut că va da randament maxim. Constructorul care va avea integrarea cea mai bună șasiu – motor – baterie are șansele cele mai mari să domine întrecerea.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Va ajunge FCSB în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor?
Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
8:53
Lovitură pentru Dan Petrescu! Cât va lipsi Mohammed Kamara, după accidentarea din CFR Cluj – Paksi
8:25
Ioan Varga, gata să se lupte cu Lugano în Europa League. Reacţia patronului de la CFR după calificare
8:25
Antrenorul lui Lugano a gafat atunci când a vorbit despre CFR Cluj! Ce a putut spune înaintea dublei din Europa League
8:00
Ferrari șarjează la Mugello
23:30 17 iul.
Edi Iordănescu, prima reacţie după ce a calificat-o pe Legia Varşovia în turul 2 din Europa League: “Scopul scuză mijloacele”
23:18 17 iul.
Dan Petrescu a răbufnit după calificarea CFR-ului: “N-am mai văzut asta de când antrenez”
1 Cele mai tari transferuri din vara din 2025 | Florian Wirtz, transferat de Liverpool. Trent Alexander-Arnold, la Real Madrid 2 EXCLUSIVSimona Halep, aproape de o colaborare spectaculoasă în tenis: “Am vorbit deja cu ea” 3 Un jucător de la CFR Cluj și-a reziliat contractul din cauza restanțelor salariale! 4 Mihai Rotaru face curăţenie la Universitatea Craiova: “Paguba e mare sezonul acesta”. Câţi jucători pleacă din Bănie 5 Horaţiu Moldovan şi-a găsit echipă! Portarul naţionalei României se întoarce în La Liga 6 Gigi Becali a iertat un titular de la FCSB pe care l-a făcut praf: “M-a mirat! N-a fost el”
Citește și