Complicata relație dintre McLaren și Mercedes. Am scris în acest articol că unitatea de propulsie Mercedes e privită de aproape toată lumea ca fiind cea mai adaptată regulilor de la anul. Echipa care domină întrecerea de cel puțin un an e însă McLaren, care doar folosește propulsor Mercedes.
Multă lume se întreabă de ce ar accepta un motorist ca echipa sa să fie învinsă de o echipă-client, adică de una căreia îi vinde motorul?
Istoria comună
Parteneriatul dintre Mercedes-Benz și McLaren a început în 1995, echipa folosind motoarele companiei germane. A urmat o perioadă bună, McLaren-Mercedes câștigând în 1998 și 1999 două titluri la piloți (Hakkinen) și unul la constructori (1998). În 2000, Mercedes a achiziționat o participație de 40% la McLaren Group. Zece ani mai târziu, a vândut însă acțiunile sale înapoi către McLaren.
De ce Mercedes a renunțat la participația McLaren
”De ce s-au răzgândit?” veți întreba. Din trei motive.
1. După scandalul ”spygate” din 2007, McLaren a primit o amendă de 100 milioane de dolari, dintre care au plătit vreo 30 de milioane. Este, până în ziua de azi, cea mai mare amendă sportivă dată vreodată. Cei de la Mercedes ar fi trebuit să plătească 40 de milioane de dolari, fără să fi avut vreo vină.
2. În 2008, din cauza crizei financiare globale, Honda, apoi Toyota și BMW au părăsit competiția. Honda avea deja mașina pentru sezonul 2009 pregătită, dar a vândut echipa, pentru o liră sterlină, lui Ross Brawn. Crezând că Brawn GP nu e o amenințare, Martin Whitmarsh, pe atunci șeful echipei McLaren, le-a livrat motoare Mercedes în regim de client. BrawnGP a luat ambele titluri (Button la piloți), iar McLaren a avut un sezon foarte slab. Evident, cei de Mercedes s-au întrebat: ”De ce nu ne putem noi face o echipă cu care să luăm titlurile?”. Zis și făcut, au vândut înapoi către McLaren participația. Cu mai puțin de 40 de milioane de dolari au cumpărat BrawnGP, care a devenit echipa Mercedes.
3. McLaren a intrat pe piața supercar-urilor și începuse să concureze – și să depășească – Mercedes.
McLaren, din nou independentă
De atunci, McLaren a devenit o entitate complet independentă, cu diverși acționari, printre care fondul suveran de investiții din Bahrain, Mumtalakat, și alții. În ciuda schimbării de proprietar, McLaren a continuat să utilizeze motoare Mercedes până în 2014, apoi din nou începând cu 2021.
