Închide meniul

De ce a fost demis Christian Horner? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 10 iulie 2025, 9:05 / Actualizat: 10 iulie 2025, 11:27

Comentarii
De ce a fost demis Christian Horner? Analiza lui Adrian Georgescu

Christian Horner, vorbind la telefon / Profimedia

De ce a fost demis Christian Horner. Deși avea contract până în 2030, Christian Horner, directorul Red Bull Racing, a fost demis miercuri dimineață. El a fost înlocuit cu Laurent Mekies, directorul echipei “secunde” Racing Bulls.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a lămuri câteva din dedesubturile poveștii, trebuie să începem însă de la pașopt.

Care e balanţa de putere la Red Bull?

În anii 70, thailandezul Chaleo Yoovidhya a creat băutura energizantă Krating Daeng (Red Bull). Dieter Mateschitz, pe atunci un director de marketing austriac, a descoperit Krating Daeng în timpul unei călătorii în Thailanda. A constatat că îl ajuta cu adaptarea la fusul orar. S-a asociat cu Yoovidhya pentru a duce Red Bull pe piața globală.

În 1984, au fondat Red Bull GmbH. Yoovidhya și Mateschitz au investit fiecare 500.000 de dolari și au deținut 49% din acțiuni. Fiul lui Yoovidhya, Chalerm, a primit restul de 2%, dar Mateschitz era cel care conducea operațional compania.

În urma decesului lui Chaleo Yoovidhya în 2012, fiul său Chalerm (74 ani în prezent ) a moștenit participația sa la companie și continuă să fie implicat în afacere. Zece ani mai târziu, a murit și Dieter Mateschitz. Acțiunile sale le-a moștenit fiul lui, Mark Mateschitz (33 ani în prezent). Decesul lui Dieter a dus la începutul unei lupte pentru putere în sânul concernului. Simplificând datele, ea se poartă între partea thailandeză și cea austriacă, conduse de către fiii lui Yoovidhya, respectiv Mateschitz. Proiectând taberele în echipa de F1, acestea ar fi grupate în spatele lui Horner și Jos Verstappen, tatăl lui Max. Acestora li se adaugă Helmut Marko, directorul Red Bull Junior Team și cel care l-a adus pe Max la Red Bull, și Oliver Mintzlaff, CEO la Corporate Projects and New Investments din cadrul Red Bull GmbH.

Reclamă
Reclamă

Documente recent apărute susțin însă că balanța de acțiuni 51/49 % în favoarea lui Yoovidha s-ar fi echilibrat. Thailandezul ar fi vândut cele 2% care făceau diferența către o companie de investiții elvețiană, Fides Trustees S. A. De aceea, cele două părți ar avea acum același procent de acțiuni.

Susţinut de acţionarul majoritar

Christian Horner, directorul Red Bull Racing, era văzut ca un apropiat al lui Chalerm Yoovidhya. Aparent, Horner era greu de înlăturat, fiind susținut de către Yoovidhya. Însă chiar și acesta își dorește mai mult ca Max Verstappen să rămână la Red Bull decât să rămână Horner. Olandezul are contract până în 2028, dar are clauze de reziliere a contractului dacă anumite performanțe nu sunt realizate.

Cei de la Funoanalisitecnica evocă un episod care a dus la răcirea relațiilor. Înainte ca Dieter Mateschitz să moară, Red Bull a avut discuții cu Porsche pentru motorizarea echipei. Honda deja anunțase că va părăsi Red Bull la finele lui 2025. Mateschitz își dorea această colaborare, dar Horner și-a exercitat dreptul de veto și a ales ca Red Bull Racing să construiască motoarele în colaborare cu Ford.

Reclamă

Din ce în ce mai singur

Înaintea începerii sezonului trecut, a izbucnit scandalul sexual din sânul echipei. O angajată Red Bull Racing, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, a reclamat că a fost hărțuită sexual de către Horner. Conținutul mai multor mesaje trimise de către Horner către respectiva persoană a fost livrat presei, persoana bănuită de acest lucru fiind chiar Jos Verstappen. O reclamație oficială în legătură cu hărțuirea nu a existat, dar s-a organizat o anchetă internă, care însă l-a absolvit pe Horner de vină. Acest scandal a fost însă doar un pretext.

Echipa începuse să se scindeze. După un început bun de sezon, monopostul McLaren a devenit mai rapid decât cel Red Bull. Apoi, persoane-cheie din angrenajul team-ului au plecat: șeful departamentului tehnic Adrian Newey, directorul sportiv Jonathan Wheatley. Asta după ce Rob Marshall, chief engineering officer, plecase la mijlocul lui 2023.

Un alt reproș care i s-a adus lui Horner a fost faptul că nu a reușit să găsească un al doilea pilot competitiv, alături de Max Verstappen. De-a lungul anilor, piloți buni precum Albon, Perez, Lawson sau Tsunoda nu au reușit să performeze la echipa austriacă.

Cel mai important motiv e că e din ce în ce mai clar că Max Verstappen nu are o mașină cu care să poată ataca titlul de campion. Față de anul trecut, s-a înregistrat o cădere evidentă, care, spre deosebire de 2025, nu mai poate fi recuperată.

Horner a discutat cu Ferrari

În zilele și săptămânile trecute s-au petrecut mai multe evenimente care au legătură între ele. Bild a scris că Horner a fost ofertat de Ferrari, unde Fred Vasseur stă pe un scaun fierbinte, contractul expirându-i la finele sezonului. Și Alpine și-l dorește pe englez, directorul Oliver Oakes părăsind echipa în timpul acestui sezon. E greu de crezut însă că Horner ar putea alege Alpine, o echipă în cădere.

Al doilea episod interesant a fost reînceperea discuțiilor dintre Mercedes și Max Verstappen, care, după declarațiile lui Toto Wolff, încetaseră în ultimele luni. Mercedes e singura echipă, în afara Racing Bulls, care nu are niciun pilot confirmat pentru 2026.

Apoi, Ralf Schumacher a povestit că, înaintea Marelui Premiu al Marii Britanii, în garajul Red Bull a avut loc o (nouă) ceartă între Christian Horner și Jos Verstappen. Potrivit ziarului De Telegraaf, picătura care a umplut paharul căzuse însă cu un Mare Premiu în urmă. În Austria, în cursa „de casă” pentru Red Bull, Chalerm Yoovidhya a asistat la un Mare Premiu catastrofal pentru echipă și ar fi afirmat că “s-a săturat de Horner”.

Un CV impresionant

Performanțele lui Christian Horner în F1 sunt impresionante. În noiembrie 2004, Red Bull a cumpărat echipa Jaguar de la Ford, cu numai un dolar american. Prima victorie a venit după numai 5 ani după aceea, iar primul titlu după numai 6 ani. De atunci, Red Bull a repurtat 124 de victorii și a cucerit 14 titluri mondiale.

Întrebarea este: “Christian Horner a fost dat afară pentru că Max a semnat cu Mercedes sau pentru că Max a acceptat să rămână la Red Bull, dar a pus condiția îndepărtării lui Horner?”. Ambele teorii sunt evocate.

Părerea mea este că ne aflăm în cea de-a doua situație. Așa consideră și analistul olandez Jeroen Bleekemolen, și cei de la Gazzetta dello Sport.

Vom afla însă răspunsul clar în curând.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Se va califica FCSB în turul doi preliminar din Champions League?
Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
14:46
Edi Iordănescu, mesaj de luptă înainte de primul meci oficial la Legia: “Am venit să câştig, nu să mă plâng”
14:40
OFICIAL | România a coborât în clasamentul FIFA! Pe ce loc se află “tricolorii” lui Mircea Lucescu
14:29
Golgheterul din Serie A pleacă la locul 4 din Arabia Saudită. Va încasa 20 de milioane de euro pe an
14:12
Mihai Rotaru dă o nouă lovitură! Câţi bani a primit Universitatea Craiova după plecarea lui Maldonado
14:06
Doi şoferi susţin că maşina lui Diogo Jota şi a fratelui său nu avea viteză. Noi mărturii în investigaţie
13:37
Mihai Stoica a răbufnit după FCSB – Inter d’Escaldes: “Unii aşteaptă cel mai neînsemnat motiv”
1 Singurul jucător al FCSB-ului lăudat de Gigi Becali după meciul cu Inter d’Escaldes: “Ne-a câştigat meciul” 2 VIDEOFCSB – Inter Club d’Escaldes 3-1. Miculescu, Olaru şi Ştefănescu au marcat pentru roş-albaştri! 3 Gigi Becali l-a descris într-un singur cuvânt pe Dennis Politic după FCSB – Inter d’Escaldes 3-1: “Fiecare cu părerea lui” 4 Dinamo, a zecea achiziţie a verii! Jucătorul cu 75 de prezenţe în Ligue 1 vine la echipa lui Zeljko Kopic 5 Mircea Lucescu, încântat de cel mai nou transfer de la Universitatea Craiova: “După European am sunat mai mulţi” 6 PSG – Real Madrid 4-0. “Galacticii”, umiliţi de campioana Europei, în semifinalele Mondialului Cluburilor
Citește și