La Melbourne am avut ploaia perfectă. Scriam în articolul de ieri că ”Marele Regizor a fost darnic cu noi: ne-a dăruit o cursă palpitantă, la limita fluturării steagului roșu”. De ce? În primul rând, pentru că a plouat.
Căderile de apă în această perioadă nu sunt caracteristice zonei, din punct de vedere statistic. Nu a mai plouat de 15 ani în timpul cursei de la Melbourne. În martie, când se desfășoară cursa, în Australia de-abia se termină vara. Este, de obicei, cald sau foarte cald.
Pe 28 martie 2010, la Melbourne, a fost tot un Mare Premiu delicios. Din 24 de piloți, zece nu au terminat cursa. Jenson Button (McLaren) a riscat în turul al șaptelea să monteze pneuri slick când toți ceilalți au ales să mai aștepte. Peste două tururi s-a dovedit că Jenson avusese dreptate și așa a câștigat englezul prima sa cursă pentru McLaren.
Adelaide 1989
Mai suportați o digresiune ”bătrânească”? Dacă nu, scuzați și săriți la următorul intertitlu.
Țin minte o astfel de cursă ploioasă la Antipozi, în 1989. Dar acel Mare Premiu al Australiei a fost la Adelaide și s-a disputat în noiembrie, când acolo e primăvară. A fost Marele Premiu de după celebra cursă de la Suzuka, când Senna și Prost s-au ciocnit. Senna a fost apoi descalificat, pentru că a repornit împins fiind de către stewarzi. McLaren a făcut apel la decizie, dar, două săptămâni mai târziu, la Adelaide, apelul încă nu fusese judecat, deci Senna mai păstra șanse teoretice la titlu.
În 1989, la Adelaide, a plouat de-a rupt. Prost și alți piloți nu au vrut să ia startul, din cauza condițiilor periculoase. Senna a obținut pole-ul și, evident, voia să concureze. Startul a fost amânat. Prost a luat totuși startul, dar după un tur s-a retras. Senna a început să zboare pe pistă și, la sfârșitul primului tur, avea un avans de 9 secunde (!!) în fața pilotului de pe locul al doilea. La sfârșitul celui de-al treilea tur, avea un avans de 23 de secunde. Deși victoria era asigurată, Senna a continuat să gonească.
Când l-a ajuns din urmă pe Martin Brundle, acesta a vrut să se dea la o parte, dar Senna, orbit de stropii aruncați de mașina acestuia, a intrat direct în aceasta. Astfel a pierdut chiar și șansa teoretică pe care o mai avea la titlu.
Ploaia, testul perfect
După părerea mea, reprizele scurte de ploaie nu aduc atât haos, cât supun piloții și echipele la mai multe tipuri de examene. Nu sunt un factor al dezordinii, ci un test de adaptare, căci domeniul competiției se extinde brusc. Vedem cât de buni sunt piloții pe ud, cum se adaptează la schimbarea de cauciucuri, cât de rapid se mișcă echipele la standuri, cât de bune sunt softurile care simulează schimbarea condițiilor, cât de intuitivi sunt strategii de cursă, în condițiile în care o sută de metri parcurși pe anvelope necorespunzătoare pot schimba cu 180 de grade destinul unei curse.
