Norris vs Piastri. Este din ce în ce mai clar că, măcar până la pauza de vară, piloții McLaren sunt favoriți la victorii. Între cei doi există totuși o diferență de dotare, care ține de alegerea fiecăruia. Înaintea cursei din Canada, McLaren a introdus o nouă suspensie pentru puntea din față. După ce au testat sistemul, Norris a optat pentru folosirea ei, atât la Montreal, cât și la Spielberg. Piastri nu o folosește. ”Noua suspensie frontală schimbă niște lucruri, pe unele în bine, pe altele în rău”, a zis australianul. În același timp, ambii au beneficiat la Spielberg de o nouă geometrie a suspensiei din spate.
Norris e în formă
Să ne amintim că Norris avusese la Montreal timpi buni în FP2 și FP3, dar a greșit de două ori în turul rapid din Q3. Să ne amintim, de asemenea, că în Austria, Norris nu a participat la FP1 (locul lui a fost luat de Alex Dunne), dar Piastri a avut doar cel de-al patrulea timp al sesiunii. Norris a triumfat clar în FP2 și FP3. Piastri a fost următorul pilot cel mai rapid în ambele sesiuni.
De asemenea, Norris a avut un ritm bun în Canada, mai ales după ce a trecut pe gume hard. Până la a lovi spatele mașinii lui Piastri, englezul a fost foarte rapid. Acest fapt a trecut neobservat din cauza accidentului.
Iute și inspirat în alegerea strategiei sale a fost Norris și în Austria. În primul rând, circuitul de la Spielberg are o specificitate: la un tur de numai 4,318 kilometri are trei linii DRS. Ca urmare, pe cele trei linii aproape drepte, pe mai mult de jumătate din circuit, pilotul urmăritor are la dispoziție, dacă se apropie la mai puțin de o secundă de cel din față, această variantă. Peste 80% din depășiri au loc la Spielberg în regim de DRS.
Cum s-a jucat la Spielberg
Pornind din pole, cu Piastri ajuns în urma sa după primul viraj, Norris știa că, pentru a cîștiga, principalul lui obiectiv era să-l scoată pe Piastri din zona DRS. S-a și văzut ce avantaj oferă acesta. După ce neutralizarea cauzată de ciocnirea Antonelli – Verstappen s-a încheiat, și DRS a putut fi activat, am avut un duel Piastri-Norris în turul al 11-lea. În acel moment, Leclerc, cel de-al treilea clasat, rămăsese deja la 4,2 secunde în urma lui Piastri. Acesta e un prim indicator al dominației exercitate de McLaren în Austria.
Mark Hughes explică foarte bine cum s-a purtat această luptă în sânul aceleiași echipe. Până în turul 20, profitând de gestionarea extraordinară a încălzirii pneurilor, Piastri a stat cât a putut de aproape. L-a ținut pe Norris sub presiune, forțându-l să încarce bateria în timpul sectorului median, pentru a rezista atacurilor pe cele trei linii drepte. În turul 20, a încercat un atac în virajul 4, pentru a beneficia de avantajul fruntașului și a intra cel dintâi la boxe.
Norris a ”închis ușa”, iar Piastri a frânat la timp, provocând însă uzura pneului din dreapta față. Imediat, Norris a fost adus la boxe.
Întregul dialog piloți-boxe e redat aici.
