Închide meniul

Norris vs Piastri, duelul austriac. Analiza lui Adrian Georgescu despre piloţii McLaren

Adrian Georgescu Publicat: 2 iulie 2025, 8:00 / Actualizat: 2 iulie 2025, 9:15

Norris vs Piastri, duelul austriac. Analiza lui Adrian Georgescu despre piloţii McLaren

Lando Norris şi Oscar Piastri/ Profimedia

Norris vs Piastri. Este din ce în ce mai clar că, măcar până la pauza de vară, piloții McLaren sunt favoriți la victorii. Între cei doi există totuși o diferență de dotare, care ține de alegerea fiecăruia. Înaintea cursei din Canada, McLaren a introdus o nouă suspensie pentru puntea din față. După ce au testat sistemul, Norris a optat pentru folosirea ei, atât la Montreal, cât și la Spielberg. Piastri nu o folosește. ”Noua suspensie frontală schimbă niște lucruri, pe unele în bine, pe altele în rău”, a zis australianul. În același timp, ambii au beneficiat la Spielberg de o nouă geometrie a suspensiei din spate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Norris e în formă

Să ne amintim că Norris avusese la Montreal timpi buni în FP2 și FP3, dar a greșit de două ori în turul rapid din Q3. Să ne amintim, de asemenea, că în Austria, Norris nu a participat la FP1 (locul lui a fost luat de Alex Dunne), dar Piastri a avut doar cel de-al patrulea timp al sesiunii. Norris a triumfat clar în FP2 și FP3. Piastri a fost următorul pilot cel mai rapid în ambele sesiuni.

De asemenea, Norris a avut un ritm bun în Canada, mai ales după ce a trecut pe gume hard. Până la a lovi spatele mașinii lui Piastri, englezul a fost foarte rapid. Acest fapt a trecut neobservat din cauza accidentului.

Iute și inspirat în alegerea strategiei sale a fost Norris și în Austria. În primul rând, circuitul de la Spielberg are o specificitate: la un tur de numai 4,318 kilometri are trei linii DRS. Ca urmare, pe cele trei linii aproape drepte, pe mai mult de jumătate din circuit, pilotul urmăritor are la dispoziție, dacă se apropie la mai puțin de o secundă de cel din față, această variantă. Peste 80% din depășiri au loc la Spielberg în regim de DRS.

Cum s-a jucat la Spielberg

Pornind din pole, cu Piastri ajuns în urma sa după primul viraj, Norris știa că, pentru a cîștiga, principalul lui obiectiv era să-l scoată pe Piastri din zona DRS. S-a și văzut ce avantaj oferă acesta. După ce neutralizarea cauzată de ciocnirea Antonelli – Verstappen s-a încheiat, și DRS a putut fi activat, am avut un duel Piastri-Norris în turul al 11-lea. În acel moment, Leclerc, cel de-al treilea clasat, rămăsese deja la 4,2 secunde în urma lui Piastri. Acesta e un prim indicator al dominației exercitate de McLaren în Austria.

Reclamă
Reclamă

Mark Hughes explică foarte bine cum s-a purtat această luptă în sânul aceleiași echipe. Până în turul 20, profitând de gestionarea extraordinară a încălzirii pneurilor, Piastri a stat cât a putut de aproape. L-a ținut pe Norris sub presiune, forțându-l să încarce bateria în timpul sectorului median, pentru a rezista atacurilor pe cele trei linii drepte. În turul 20, a încercat un atac în virajul 4, pentru a beneficia de avantajul fruntașului și a intra cel dintâi la boxe.

Norris a ”închis ușa”, iar Piastri a frânat la timp, provocând însă uzura pneului din dreapta față. Imediat, Norris a fost adus la boxe.

Întregul dialog piloți-boxe e redat aici.

Reclamă

Piastri a ales

Lui Piastri i s-a dat de ales dacă să intre în turul următor sau să mai stea patru tururi cu pneuri medii, dintre care unul deteriorat. Oscar a ales ”delta plus four”.

Aceasta, scrie Hughes, a fost o combinație letală, un un-doi ca la box. Australianul a stat patru tururi, încercând să obțină timpi cât mai buni fără să fie în ”aer murdar”. Acești timpi nu au fost însă atât de buni pe cât și-ar fi dorit. Astfel încât, după cea de-a doua oprire la boxe a amândurora, a ieșit tot pe poziția a doua și a reînceput cursa de urmărire. Ambii pe pneuri medii, cu aproximativ aceeași ”viață” în ele. Dar Piastri, ținut pe loc și de incidentul cu Colapinto, nu a mai reușit să revină în zona DRS.

Cine sunt inginerii de cursă

Un alt factor este posibil să conteze, anume inginerii de cursă ai celor doi. Lando Norris lucrează cu Will Joseph. Acesta e la McLaren din 2006 și anul trecut a fost avansat ca director al Race Engineering. A mai lucrat cu Hamilton, Perez, Magnussen, Alonso.

Tom Stallard e inginerul de curse al lui Piastri. A fost canotor de performanță pentru echipa Universității din Cambridge și a fost la Olimpiadele din Atena și Beijing. A devenit inginer de curse în 2014, pentru Button, apoi pentru Vandoorne, Sainz, Ricciardo.

Will Joseph e însă șeful. El l-a atenționat pe Piastri, prin Stallard, după manevra din turul 20, că exagerase cu atacul. Australianul și-a cerut ulterior scuze, tot prin intermediul comunicației. În turul 61 din 70, Norris mai avea doar două secunde în fața lui Piastri, dar acesta se apropia și urma să intre în zona DRS în trei tururi. Norris i-a cerut atunci ajutorul lui Joseph: ”I need some pace, please help”. Joseph i-a spus prin radio că diferența se făcea în zonele de viteză și că ar putea aborda un pic altfel primul viraj.

Un duel strâns

Norris e într-o formă bună. Și-a recăpătat încrederea în sine. O spune și declarația lui de după Marele Premiu al Austriei: ”Asta arată ce pot face atunci când am la dispoziție ceea ce-mi trebuie”. ”Meciul” lui cu Piastri va fi foarte disputat. Australianul are o creștere evidentă față de sezonul trecut, care se vede mai ales în evoluțiile din calificări.

Cine poate să le amenințe supremația? Mâine vorbim despre Ferrari, care a făcut un pas înainte.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

În ce competiție europeană se va califica FCSB?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
23:00 2 iul.

Cristi Săpunaru, discurs exploziv după declaraţiile lui Victor Angelescu: “Se minte mult. N-au avut curajul să-mi spună în faţă”

22:22 2 iul.

Carlos Alcaraz, calificare fără emoţii în turul trei de la Wimbledon. Îşi continuă parcursul spre al treilea titlu la Londra

22:21 2 iul.

“Va reveni Albion Rrahmani la Rapid?” Victor Angelescu a dat răspunsul pe loc

22:12 2 iul.

“Cea mai de succes echipă”. Noul jucător transferat de Dinamo, promisiune uriaşă pentru fani: “Să se ridice de pe scaune”

21:54 2 iul.

Dinamo vrea să joace în Ghencea derby-ul cu FCSB. Soluţia surprinzătoare propusă pentru rivali

21:37 2 iul.

VideoJurnal AntenaSport | Arbitrii schimbă jocul

1 Cele mai tari transferuri din vara din 2025 | Florian Wirtz, transferat de Liverpool. Trent Alexander-Arnold, la Real Madrid 2 Viktor Gyokeres a bătut palma cu Arsenal! “Tunarii”, tot mai aproape de a da lovitura verii 3 Mihai Leu a murit! Fostul campion mondial avea 56 de ani 4 EXCLUSIVNu mai e cale de întors! Mircea Lucescu a anunţat Federaţia când pleacă de la naţională. Surpriză uriaşă pentru înlocuirea lui 5 “Adrian Mititelu m-a avertizat!” Laszlo Dioszegi anunță „revoluția” la Sepsi: “Voi tăia în carne vie!” 6 Regula de 8 secunde va fi introdusă în Liga 1! Anunţul a fost făcut de Kyros Vassaras
Citește și