Poți să ții cu Mercedes, poți să ții cu Ferrari sau cu McLaren, cu oricine în Formula 1, dar după ce George Russell pierde o asemenea victorie la Spa, nu poți spune decât: ce păcat!
Pentru că englezul a reușit o cursă formidabilă în Belgia, pe cel mai frumos circuit de Formula 1. În turul 11 a intrat la boxe și a schimbat gumele de specificație medii cu cele hard. În turul 26, văzând că uzura gumelor e mai mică decât se așteptau, englezul a cerut celor de la boxe schimbarea strategiei: “Think about the one stop”. Cu zece tururi înaintea finalului, Russell era programat să intre pentru al doilea schimb, dar el alesese deja să riște.
Russell a ratat o victorie mare
E foarte greu, în F1, să menajezi pneurile. E și mai greu să fii rapid în timp ce menajezi pneurile. Cel mai greu e să nu fii depășit pe niște pneuri extrem de uzate. Mai ales în fața colegului de echipă, septuplu campion mondial, “încălțat” cu gume mult mai proaspete. Și mai ales pe un circuit precum acesta, unde se depășește mult și relativ ușor, în ciuda micșorării celei mai lungi linii DRS.
Dar George Russell a reușit această extraordinară – și mai puțin vizibilă – performanță. La mijlocul plutonului, Alonso a făcut și el același lucru, ocupând locul al optulea.
Weight a minute!
Pentru ca, după cursă, la cîntărirea monopostului, acesta să fie cu 1,5 kilograme mai ușor decât limita legală admisă, de 798 kilograme. (Povestea în detaliu este aici). Așa a ajuns Lewis Hamilton, inițial furios că echipa nu a dorit o strategie cu o singură oprire și pentru el, să câștige Marele Premiu al Belgiei. Russell a ratat o victorie mare.
Era fezabilă această strategie, care nu fusese ințial luată în calcul? Cu siguranță! Reasfaltarea din iunie a schimbat datele problemei, iar scurtarea primei linii DRS, despre care am scris vineri, a făcut ca depășirile să fie mai greu de făcut.
De ce greutatea mașinii a fost mai mică decât limita legală? Sunt mai mulți factori care par să fi contribuit. Principalul este uzura pneurilor, fiecare cauciuc lăsând pe circuit circa 300 de grame mai mult decât era prevăzut. Însă alți piloți care au adoptat aceeași strategie, cum ar fi Alonso, au avut greutatea mașinii legală la sfârșitul cursei.
O altă variantă e următoarea: la Spa, turul fiind foarte lung, de 7 kilometri, nu se mai face cel de onoare, iar mașinile intră la boxe pentru cântărire pe la capătul liniei drepte. Nefăcând turul de onoare, ele nu mai „colectează” de pe asfalt fragmente de cauciuc sărite în timpul cursei și pietricele, căci în turul de onoare nu merg pe trasa ideală. Unii spun că greutatea respectivelor fragmente ar fi fost suficientă pentru a adăuga acel kilogram și jumătate.
