Închide meniul

România la Campionatele Mondiale de Fotbal. Este al 6-lea turneu consecutiv la care nu suntem prezenți

Reclamă

Alexandru Ivan Publicat: 8 noiembrie 2022, 18:37

România la Campionatele Mondiale de Fotbal. Este al 6-lea turneu consecutiv la care nu suntem prezenți

România la Campionatul Mondial de fotbal

Gheorghe Hagi, în timpul unui meci pentru România la Campionatul Mondial / Profimedia

România nu s-a mai calificat de 24 de ani la Campionatul Mondial de Fotbal. Ediția din Qatar 2022, care va debuta în mai puțin de două săptămâni, este al al 6-lea turneu consecutiv la care nu suntem prezenți. AS.ro vă prezintă istoria participărilor naționalei tricolere la cea mai galonată competiție din fotbal.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Începând cu 1930, naționala României a participat la 7 turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal. Prima participare a fost chiar în ediția inaugurală din 1930. Iar cea mai recentă participare a fost în 1998 în Franța. Cea mai mare performanță din istorie a României la Campionatul Mondial, a avut loc la ediția din 1994 din Statele Unite, unde România a ajuns până în sferturile de finală ale competiției.

România la Campionatul Mondial de fotbal

Uruguay 1930

Prima participare a echipei naționale a României la un Campionat Mondial de Fotbal a avut loc chiar în anul inaugural, 1930, în ediția găzduită de Uruguay. La acel turneu s-au format 4 grupe, dintre care o grupă de 4 echipe și trei grupe de câte 3 echipe, fiecare câștigătoare urmând să se califice în semifinale. România a fost plasată în grupa C, alături de Uruguay și Peru. Prima partidă s-a disputat între România și Peru, echipa României reușind să învingă cu scorul de 3-1. A urmat victoria Uruguayului în fața Perului, pentru ca în ultima etapă să se joace finala grupei între România și Uruguay. Sudamericanii ne-au învins însă cu 4-0 și am părăsit competiția.

Italia 1934

România a fost prezentă și la cea de-a doua ediție a Campionatului Mondial de Fotbal, găzduită de Italia. De data aceasta, competiția s-a disputat după un format diferit. Nu s-au mai format grupe și s-au disputat direct optimi de finală. România a întâlnit Cehoslovacia și a pierdut cu scorul de 2-1 după ce reușise să deschidă scorul. Cehoslovacia avea să joace finala turneului, pierdută în fața gazdei Italia.

Franța 1938

În 1938, competiția s-a desfășurat după același format folosit cu 4 ani în urmă, iar România a fost eliminată încă din primul tur de Cuba. De data aceasta însă, a fost nevoie de o rejucare a meciului, deoarece cele două echipei au terminat la egalitate, 3-3. Rejucarea s-a jucat la patru zile distanță, iar Cuba a învins cu 2-1. Echipa care a eliminat România urma să fie zdrobită cu 8-0 de Suedia în sferturile de finală.

Reclamă

Mexic 1970

România a revenit la un turneu final de campionat mondial după 32 de ani și a jucat într-o „grupă de foc” împotriva Angliei, Braziliei și Cehoslovaciei. Geoff Hurst, jucătorul care marcase de 3 ori în finala disputată de Anglia în 1966 în fața Germaniei de Vest, a înscris și în poarta românului Stere Adamache, în victoria cu 1-0 a englezilor din primul meci al grupei C. A urmat apoi partida cu Cehoslovacia, câștigată de tricolori cu 2-1, grație golurilor lui Florea Dumitrache și Alexandru Neagu.

Echipa noastră avea șanse la calificarea în sferturi, dar starurile Braziliei au spulberat orice speranță. Totuși, am făcut un meci onorabil în fața viitoarei campioane mondiale din acel an, pierzând cu 2-3. Golurile noastre au fost marcate de Florea Dumitrache și Emerich Dembrovski, iar pentru brazilieni au înscris Pele, de două ori, și Jairzinho.

Italia 1990

După o pauză de 20 de ani, România a revenit la turneul final al Campionatului Mondial. De data aceasta, cu o generație nouă, care urma să fie denumită mai târziu „Generația de Aur”. Deși a picat într-o grupă cu Uniunea Sovietică, Camerun și Argentina, România a trecut pentru prima dată de primul tur al competiției. Victoria cu 2-0 în fața URSS și înfrângerea cu 2-1 în fața Camerunului au făcut ca meciul cu Argentina din ultima etapă să fie unul decisiv. S-a terminat egal, 1-1, și România se califica în optimi datorită golaverajului mai bun și trimitea pe locul 3 echipa lui Diego Maradona.

Reclamă 4 / 0/3

În optimi, România a întâlnit Irlanda, echipă ce se calificase după 3 egaluri, cu Anglia, Egipt și Olanda. Nu s-a marcat nici un gol și s-a ajuns la loviturile de departajare. Irlandezii au marcat de 5 ori din 5 șuturi, dar românii au ratat prin Timofte și astfel, Irlanda a fost echipa ce s-a calificat în sferturi, fază în care a fost eliminată de Italia.

SUA 1994

La 4 ani de la turneul din Italia, a urmat cel din Statele Unite, unde România a reușit cea mai mare performanță din istorie, calificarea în sferturile de finală. Hagi – cu un gol fantastic – și Răducioiu, au adus victoria în meciul contra Columbiei, 3-1, dar în meciul următor, 1-4 cu Elveția, Bogdan Stelea a fost învins de 4 ori de șuturile lui Alain Sutter, Stephane Chapuisat și Adrian Knup. Dan Petrescu a marcat în poarta gazdelor turneului golul care a calificat România în optimile de finală, unde a întâlnit Argentina.

Din nou, românii au eliminat echipa lui Maradona cum făcuseră și cu 4 ani în urmă, Hagi și Ilie Dumitrescu (2) marcând golurile în poarta argentinienilor. În sferturile de finală, România era favorită în fața Suediei, însă confruntarea a ajuns la penalty-uri. Ratările lui Dan Petrescu și Miodrag Belodedici au trimis România acasă, la doar 4 ani după ce Timofte ratase un penalty decisiv în fața Irlandei.

Franța 1998

Turneul din Franța din 1998 este ultimul la care a participat echipa națională a României. Calificarea în optimi a venit după primele 2 meciuri, victoria contra Columbiei și cea în fața Angliei facând ca meciul din ultima etapă cu Tunisia să fie doar unul de pregătire pentru optimi. Croatul Davor Suker a marcat un gol din penalty în prelungirile primei reprize în meciul ce avea să devină ultimul meci al României la un campionat mondial.

Preliminariile pentru mondialul din 2002 și cel din 2006 s-au încheiat dramatic, România pierzând calificarea la baraj, respectiv, în ultima etapă în urma rezultatelor indirecte.

Recomandări
  • Romania la Campionatele Mondiale de Fotbal
  • Este al 6-lea turneu consecutiv la care nu suntem prezenti

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
19:56 „Marius Șumudică la Rapid?” Cristi Săpunaru a dat răspunsul pe loc! Ce cred jucătorii despre cel mai mare vis al lui „Șumi” 19:25 „Nu și-a luat rămas bun!” Cristi Săpunaru, dezvăluiri incredibile despre plecarea lui Cristiano Bergodi de la Rapid! 19:11 Mesaj de susţinere al lui Victor Angelescu pentru Bogdan Lobonţ, înaintea derby-ului infernal cu FCSB: „Este un campion!” 19:03 „Era băgat în combinații!” Adrian Porumboiu a dat de pământ cu Istvan Kovacs! Fostul patron a lansat acuzații incredibile 18:47 David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 200m liber, de la Campionatul Național de înot în bazin de 50m 18:28 Sporting – Guimaraes este meciul etapei din Liga Portugal și e LIVE VIDEO în AntenaPLAY! Programul rundei cu numărul 30 18:02 „Nu e normal!” LPF a explicat de ce FCSB nu poate sărbători titlul după derby-ul cu Rapid, dacă va deveni campioană! 17:24 Vlad Covaliu a devenit campion mondial la sabie la juniori! Performanţă uriaşă a românului în Arabia Saudită 17:22 „Plecăm cu prima șansă!” Ștefan Târnovanu, mesaj de luptă înaintea derby-ului cu Rapid! Verdict despre lupta pentru titlu 17:06 VideoAlexandra Tudor prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari ştiri ale zilei de 18 aprilie 2024 Vezi toate știrile
Citește și