România așteaptă o nouă calificare la un turneu final după 8 ani și tricolorii sunt pregătiți să strige ”Hai, România! În fiecare zi”. Antena 1 și AntenaPLAY transmit cele mai tari meciuri din preliminariile EURO 2024. Primul e Andorra – România, pe 25 martie, de la ora 21:45.
Până atunci, AS.ro îți aduce aminte ce făceau în 2016, anul ultimului turneu final, tricolorii care în preliminariile din acest an pot duce România la EURO 2024. Pentru asta, trebuie să terminăm pe unul dintre primele două locuri grupa din care mai fac parte Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra.
Ce făceau jucătorii de acum ai naționalei, în 2016, când România ajungea la ultimul turneu final
Ianis Hagi avea 17 ani în vara lui 2016, atunci când prindea un transfer de zile mari. Gică Hagi îl vindea la Fiorentina, pentru două milioane de euro. Pe 11 iulie 2016, Ianis posta prima fotografie după ce semna cu gruparea viola. ”Mândru că sunt aici”, era mesajul care aduna mii de aprecieri.
”Şi-a dorit foarte mult să ajungă într-un fotbal extrem de competitiv. Eu zic că el o să facă faţă. Am vorbit cu el, sunt foarte mulţumiţi de el din toate punctele de vedere. Atât sportiv, cât şi din punct de vedere al caracterului. În această perioadă, lucrurile legate de el sunt fantastice”, spunea Gică Hagi după transferul lui Ianis.
Ianis Hagi, în echipa ideală a jucătorilor născuți în 1998
Transferul venea la finalul unui sezon în care devenise om de bază la Viitorul, cu trei goluri și cinci pase decisive, trecute în cont în 32 de meciuri. Mai mult, el era și căpitanul României U18.
Tot în 2016, Ianis Hagi făcea parte din echipa ideală a jucătorilor născuți în 1998, alături de nume mari, precum Martin Odegaard (Real Madrid), Manuel Locatelli (AC Milan) sau Christian Pulisic (Borussia Dortmund).
Revenit după accidentare, Ianis Hagi va fi om de bază la echipa lui Edi Iordănescu în a doua parte a anului. El va striga atunci ”Hai, România! În fiecare zi”, pentru a duce România la EURO 2024.
Ultima participare a fost în 2016, în Franţa, după ce am terminat pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Irlanda de Nord, Grecia, Ungaria, Finlanda şi Insulele Feroe. Acum, primul duel va fi cu Andorra, pe 25 martie, de la ora 21:45, LIVE pe Antena 1 și în AntenaPLAY.
Programul complet al meciurilor din preliminariile pentru Euro 2024
- Andorra – România (25 martie, Antena 1)
- România – Belarus (28 martie)
- Kosovo – România (16 iunie, Antena 1)
- Elveția – România (19 iunie)
- România – Israel (9 septembrie)
- România – Kosovo (12 septembrie, Antena 1)
- Belarus – România (12 octombrie, Antena 1)
- România – Andorra (15 octombrie)
- Israel – România (18 noiembrie)
- România – Elveția (Antena 1)
Cum arată grupele din preliminariile EURO 2024
- Grupa A: Spania, Scoția, Norvegia, Georgia, Cipru
- Grupa B: Olanda, Franța, Irlanda, Grecia, Gibraltar
- Grupa C: Italia, Anglia, Ucraina, Macedonia, Malta
- Grupa D: Croația, Țara Galilor, Armenia, Turcia, Letonia
- Grupa E: Polonia, Cehia, Albania, Insulele Feroe, Moldova
- Grupa F: Belgia, Austria, Suedia, Azerbaidjan, Estonia
- Grupa G: Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bulgaria, Lituania
- Grupa H: Danemarca, Finlanda, Slovenia, Kazakhstan, Irlanda de Nord
- Grupa I: Elveția, Israel, România, Kosovo, Belarus, Andorra
- Grupa J: Portugalia, Bosnia, Islanda, Luxemburg, Slovacia
Se califică la EURO primele două echipe din fiecare grupă. În plus, din Nations League se vor mai califica alte 3 echipe. Primele 4 echipe din Liga A, Liga B și Liga C, care nu au prins loc la EURO prin preliminarii, vor juca într-un play-off (semifinale și finală) în martie 2024. Vor rezulta 3 câștigătoare, care vor merge la EURO.
Primul meci al tricolorilor din preliminariile EURO 2024, Andorra – România, se va desfășura pe 25 martie, de la ora 21:45, în direct pe Antena 1 și în AntenaPLAY.