TAS a respins cererea CSA Steaua de a suspenda barajul de promovare în Liga 1. Echipa Armatei nu poate juca în primul eșalon fotbalistic din România sub actuala formă de organizare.
CSA Steaua a încheiat play-off-ul Ligii a 2-a pe locul patru, dar nu are drept de promovare, astfel că locul său la baraj a fost luat de echipa clasată pe poziţia a cincea, Concordia Chiajna.
TAS a respins cererea CSA Steaua
„Vineri, 20 mai 2022, Tribunalul Arbitral al Sportului a respins cererea CSA Steaua de suspendare a jocului de baraj de menținere/promovare în Liga 1.
Prin urmare, jocurile de baraj dintre CS Concordia Chiajna și AFC Chindia Târgoviște se vor disputa conform programării inițiale. Manșa tur se joacă sâmbătă, 21 mai, de la ora 15:30.
Apărarea FRF a fost formulată și susținută de Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic FRF, și de avocatul Paul Ciucur”, se anunță în comunicatul emis de FRF.
Conform Legii Sportului cluburile de drept public, finanţate de la bugetul de stat, cum este cazul Stelei, nu au dreptul să promoveze în Liga I, competiţie unde sunt acceptate doar cele organizate ca persoane juridice de drept privat.
Răzvan Burleanu a dezvăluit cum poate promova CSA Steaua în Liga 1
Răzvan Burleanu a dezvăluit cum poate promova CSA Steaua în Liga 1. Președintele FRF a vorbit pe larg despre interzicerea „militarilor” de a promova, din cauza statutului de club de drept public.
Președintele Federației spune că există două variante pentru ca echipa lui Daniel Oprița să primească drept de promovare, în viitor: fie va fi modificată Legea Sportului, fie CSA Steaua va deveni club de drept privat.
Răzvan Burleanu recomandă cea de-a doua variantă, deoarece „este legală, sustenabilă și se poate realiza în numai 48 de ore”.
„Soluțiile merg în două direcții. Prima este modificarea Legii Sportului, iar a doua este transformarea clubului într-o structură de drept privat. În ceea ce privește primul scenariu, modificarea Legii Sportului se poate realiza printr-o procedură parlamentară sau printr-o Ordonanță de Urgență, dar, după promovarea clubului în Liga 1, afiliat la LPF, ar putea să aibă anumite dificultăți în ceea ce privește UEFA dacă pe parcurs își dorește să se transforme din club de drept public în club de drept privat.
Burleanu: „Steaua poate promova în 48 de ore!”
A doua direcție, transformarea clubului de drept public în drept privat, sub forma unei Societăți Comericale Sportive pe Acțiuni, reprezintă o soluție foarte accesibilă. E cea mai rapidă procedură, este legală și e cea care oferă o dezvoltare sustenabilă clubului.
În 48 de ore s-ar putea realiza această trecere dintr-un club de drept public într-o Societate Comercială Sportivă pe Acțiuni. Regulamentul de punere în aplicare a dispozițiilor Legilor Sportului prevede acest lucru. În ceea ce privește demersul de a merge la TAS, niciodată nu poate fi evitat. Este un demers legal pe care orice club din România are dreptul să și-l exercite”, a explicat Răzvan Burleanu, în cadrul unei conferințe de presă.