Ultraşii români au fost evacuaţi în timpul meciului Kosovo - România / AntenaSport
Se ştie care este filmul incidentelor de la Priştina. Fanii naţionalei României, care au făcut deplasarea în Kosovo, au fost evacuaţi de pe stadion de forţele de ordine. Incidentele au început în ultimul sfert de oră al meciului care a fost transmis în direct pe Antena 1 şi în AntenaPLAY.
Aproximativ 130 de fani români au urmărit din tribună meciul Kosovo – România, scor 0-0, din Grupa I a preliminariilor EURO 2024. Aceştia au aprins torţe, motiv pentru care reprezentativa tricoloră riscă să fie „taxată” dur şi să joace următorul meci de acasă cu porţile închise.
Filmul incidentelor de la Priştina
La scurt timp după ce au declanşat un show pirotehnic, ultraşii din „Uniţi Sub Tricolor” au scandat: „Kosovo e Serbia„. A fost momentul în care, pentru a preîntâmpina o reacţie violentă a fanilor din Kosovo, forţele de ordine au intervenit.
Jandarmii au intrat în sectorul fanilor români şi au început evacuarea. Suporterii au fost împinşi în afara arenei. Spiritele s-au încins în momentul în care un ultras a reacţionat şi a împins un jandarm. Românii au fost loviţi cu bastoanele şi s-a dat cu gaze lacrimogene.
Fanii naţionalei din Kosovo au avut o reacţie reprobabilă şi au scandat: „Ţiganii, ţiganii!„. În cele din urmă, ultraşii din „Uniţi Sub Tricolor” au părăsit arena.
Ce recomandări a avut MAE pentru fanii români
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, miercuri, o serie de sfaturi şi recomandări cetăţenilor români (suporteri, jurnalişti etc.) care urmau să facă deplasarea la Priştina, pentru a asista la meciul România-Kosovo. Autorităţile au precizat că, în cazul deplasării pe cale rutieră, este recomandat ca intrarea în Kosovo să se realizeze dinspre Macedonia de Nord (Hani i Elezit – la nord de Skopje). De asemenea, ieşirea se va realiza prin aceleaşi puncte de frontieră. MAE arată că nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje şi subliniază că ”cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc fac acest lucru pe propria răspundere şi se expun consecinţelor şi riscurilor unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse”.
MAE menţionează că ”dintre punctele de trecere de pe linia de demarcaţie dintre Serbia şi Kosovo, singurul recomandabil este Merdare, deşi este probabil ca timpii de aşteptare în acest caz să fie mai mari, având în vedere existenţa unor măsuri de securitate sporite”.
”Nu este recomandată intrarea în Kosovo dinspre Serbia prin punctele Brnjak şi Jarinje, deoarece acestea pot fi blocate sau închise de autorităţi în cazul unor degradări ale situaţiei de securitate”, precizează comunicatul.