Close

10.000 de morți pe un teren de tenis! ”Stalingradul Estului”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 4 ianuarie 2022, 13:32

Japonezii și britanicii se înfruntă, într-o bază de tenis, în India, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, preț de două săptămâni

Reclamă

Foto: Wikipedia

Sir Charles Ridley Pawsey, administratorul colonial britanic pentru teritoriile indiene din Nagalandia, ridicase, în anii ’40, în Kohima, capitala locului, un mic club de tenis, aproape de reședința sa: sportul acesta era iubit atât în Regat cât și prin zonă, India avea echipă de Cupa Davis, baza era cochetă, modernă pentru acea perioadă. Nagalandia era relaitiv aproape de Himalaya pentru ca aerul de acolo să tempereze clima tropicală, zona era cunoscută drept ”Elveția”. Greu de crezut că aici, pe acest pământ idilic, chiar pe terenurile de sport, avea să se dea una dintre cele mai sângeroase bătălii din cel de-Al Doilea Război Mondial: Kohima!

Reclamă

În primăvara lui 1944, japonezii văd cum americanii câștigă insulă după insulă, apropiindu-se de continent. Niponii concep ”Operațiunea U-Go”, prin care doreau să împiedice avansarea trupelor Aliate către Birmania. Situația e agitată. Generalul Renya Mutaguchi e la comandă, dar are de înfruntat trupele lui Subhas Chandra Bose, luptător anticolonial, care, cu a sa ”armată populară”, câștigă teren: nu-s de acord cu supunerea față de Albion, nu doresc nici alți cotropitori.

Britanicii ”miros” mișcările japonezilor, dar nu fac mare lucru. Sunt cam 1.500 de soldați englezi, indieni și gurkhas, care trebuie să țină pipet unei divizii japoneze: de zece ori mai mulți soldați. Asiaticii taie, pe 4 aprilie 1944, drumul ce trece prin fața terenului de tenis și al vilei lui Sir Charles Pawsey, care unește Kohima, Imphal și Dimapur. Nici dacă puneau cu mâna nu puteai așeza mai bine de atât casa și tereurile de sport, fix la întretăierea unor drumuri principale. Pe 8 aprilie, japonezii au atacat reședința englezească, inclusiv terenurile de tenis. La început, sunt respinși. Apoi, cuceresc reședința. Până la terenurile de tenis – apărate în continuare – au mai rămas 12 metri! Pe 9 aprilie, încep asalturile din jumătate în jumătate de oră. Patru zile mai târziu, terasa e cucerită, iar englezii sunt împinși de cealaltă parte a fileului!!!

Reclamă

Cimitir pe locul terenului de tenis!

Situația se schimbă! Pe 17 aprilie 1944 are loc ultimul asalt japonez. Inutil, pentru că tancurile britanice au ajuns în zonă, iar japonezii sunt înfrânți pe 19: drumul către Imphal este eliberat. Sunt 4.064 morți din partea apărătorilor și între 5.700 și 7.000 din partea atacatorilor numai acolo, în acele zile. Săptămânile acelea de luptă devin cunoscute drept ”Stalingradul Estului” – desigur, păstrând proporțiile. Japonezii, înfometați, se retrag către Birmania. Mulți mor de inaniție: pier 30.000 de suflete.

Astăzi, fix pe locul fostului teren de tenis există un cimitir în memoria militarilor căzuți în Bătălia de la Kohima. Istoriografii britanicii compară locul cu faimoasa Bătălie de la Termopile, pentru sacrificiul de care au dat dovadă militarii lor. Charles Pawsey, cel care a luptat cot la cot cu soldații pe terenul de tenis e ”uns ” Sir, în 1948. Decedează în 1972.

Sursa: William Slim, ”Înfrângerea transformată în victorie”

 

Reclamă

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
17:31 FCSB a făcut o ofertă de 500.000 de euro pentru Alexandru Ișfan. Ce răspuns a oferit FC Argeș 17:29 Florinel Coman, recuperare miraculoasă înainte de FCSB – Dunajska Streda! Mihai Stoica: „Marijana şi-a făcut cruce!” 17:01 FotoCe a putut să facă fiica lui Ilie Năstase după ce a devenit vedetă pe site-urile pentru adulți: „Spune numai minciuni!” 16:48 Adrian Mutu şi-a prelungit contractul cu Rapid! Prima reacţie a „Briliantului” 16:32 FCSB, avertizată înaintea returului cu Dunajska Streda: „Să nu se culce pe o ureche! La Mioveni a fost o lipsă crasă de profesionalism!” 15:55 Ivan Mamut a plecat de la FCSB! Mesajul atacantului pentru fani 15:51 Chelsea îl poate deturna pe Frenkie de Jong din drumul spre Manchester United. Barcelona, nevoită să-l transfere pe olandez 15:33 Programul Campionatului Mondial din Qatar, modificat. Competiţia va debuta mai devreme, după decizia luată de FIFA 15:27 George Puşcaş, aproape de revenirea în Italia! „Acordul e total”. Va juca alături de Cesc Fabregas 14:52 Gigi Becali îi face super-echipă lui Nicolae Dică la FCSB. „Eu ştiu deja jucătorii”
Pe același subiect
Simona HalepSimona Halep, în timpul unui meci
Tenis • 6 aug., 17:00
Simona Halep şi-a anunţat familia prin SMS că se retrage din tenis: „Nu mai aveam motivație şi energie să fac față presiunii!”
Roger Federer, Wimbledon 2021
Tenis • 12 iul., 14:35
Legendarul Roger Federer, cu gândul la retragere: ”O carieră profesionistă nu poate dura la infinit!”
Ilie Năstase, în timpul unui meci de tenis demonstrativ
Extra • 30 iun., 17:43
Ilie Năstase, vedetă în Anglia: ”Playboy-ul din tenis care s-a iubit cu 2.500 de femei! Nu refuza niciodată partidele de amor în trei!”
Close