„Îmi doream ca oamenii să înţeleagă de ce nu merg la Tokyo. Nu e ceva uşor de făcut, să fii la trei ediţii ale Jocurilor. Mi-aş fi dorit mult să am această prezenţă în palmares, era un obiectiv personal, pentru care făcusem o întreagă strategie. Am încercat şi am sperat că mă voi simţi mai bine, că sistemul meu imunitar va mai creşte şi că voi putea juca acolo. Însă nu a fost aşa şi atunci am luat această decizie pentru sănătatea mea, pentru a-mi prelungi cariera.
Irina Begu suferă de mononucleoză
De mononucleoză, cum ştim, au mai fost sportivi care nu şi-au mai revenit, precum Soderling (n.r. – suedezul Robin Soderling, fost numărul 4 mondial), şi nu e de glumă, trebuie să fii atent. Chiar dacă n-aş mai putea să mai joc tenis, cel mai important e să fii sănătos şi să încerci să te recuperezi. Şi de aceea a trebuit să iau această decizie. Îmi pare tare rău că nu pot fi acolo. Îmi doream ca oamenii să ştie de la mine. Dacă nu era Olimpiada, nu aş fi vorbit niciodată despre problema mea de sănătate. Mononucleoza e foarte parșivă, pentru că nu e ca și cum ai scăpat într-o săptămână. Fiecare persoană reacționează diferit, poate să dureze două săptămâni, patru săptămâni, șase, depinde cum se recuperează corpul tău, pentru că e o boală care lasă urme „, a declarat Begu, pentru treizecizero.ro.
Denumită şi „boala sărutului”, mononucleoza este o infecţie determinată de virusul Epstein-Barr. Mononucleoza se manifestă printr-o oboseală acută, foame inexplicabilă, dureri de cap sau febra puternică. Se recomadă repausul la pat şi hidratare. Robin Soderling, finalist la Roland Garros, a afost nevoit să renunţe la tenis din această cauză. Şi Roger Federer a suferit de această afecţiune în 2008, unul dintre cei mai slabi ani din cariera marelui campion elveţian.
Sorana Cîrstea nu participă la Jocurile Olimpice
Şi Sorana Cîrstea, locul 45 WTA, şi-a motivat absenţa de la JO de la Tokyo, prin faptul că este accidentată şi urmează să facă o pauză competiţională de lună.
„Ar fi fost o onoare să-mi reprezint ţara la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă din păcate nu pot face acest lucru din cauza rupturii musculare suferite în urmă cu câteva săptămâni. Pentru mine urmează cel puţin o lună de pauză competiţională şi în acest moment al carierei mele prioritară este sănătatea. Am refuzat constant orice ajutor financiar din partea federaţiei şi Comitetului Olimpic!!! Dacă aş fi putut să joc aş fi făcut-o din patriotism, cum am făcut deja la Olimpiadele de la Beijing şi Londra”, a scris Cîrstea, pe contul ei de Instagram.
Scandal între Ion Ţiriac şi MTS
Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak s-a declarat mâhnit de faptul că jucătoarele de tenis au refuzat participarea la JO de la Tokyo şi ameninţă că va tăia din finanţarea Federaţiei Române de Tenis.
„Sunt foarte mâhnit de faptul că toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice. Această decizie transmite un mesaj toxic pentru tot sportul. Olimpismul este mai presus de orice, iar principiile sale onorează bucuria aflată în efort şi valoarea educativă a bunului exemplu. La Jocurile Olimpice participa staruri ale sporturilor care câştigă milioane de euro şi care respectă aceste principii. De aceea, este de neînţeles pentru mine decizia sportivelor noastre. Cu siguranţă, vom analiza foarte serios de anul viitor ce programe vom finanţa pentru Federaţia Română de Tenis. Aştept reacţia oficială a federaţiei referitor la acest caz”, a scris Novak, pe Facebook.
Federaţia Română de Tenis i-a adresat un mesaj ministrului Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, în care precizează că sportivele, care erau calificate la simplu la Jocurile Olimpice, dar nu vor participa, nu refuză să concureze, ci au probleme fizice.
Prima dintre aceste precizări reprezintă corectarea unei inadvertenţe: „Nu <toate sportivele din tenis care sunt calificate refuză să participe la Jocurile Olimpice>. Este vorba doar de sportivele calificate în proba de simplu, pentru că Federaţia Română de Tenis va fi reprezentată la JO Tokyo 2020 de sportivele Monica Niculescu şi Raluca Olaru, calificate în proba de dublu feminin, care vor reprezenta cu mândrie România, şi tenisul românesc, la Jocurile Olimpice din Japonia. (…) O altă precizare importantă, este aceea că toate cele 4 sportive calificate în proba de simplu la Jocurile Olimpice (n.r. – Simona Halep, Sorana Cîrstea, Patricia Ţig, Irina Begu) nu refuză pur şi simplu să participe, ci au probleme fizice: fie sunt accidentate, aşa cum ştiţi prea bine că este cazul sportivei Simona Halep – care, din păcate pentru ea şi pentru tenisul românesc, s-a retras şi de la Roland Garros şi de la Wimbledon – fie au fost accidentate în perioada recentă şi nu sunt complet refăcute şi antrenate pentru a se prezenta corespunzător la această competiţie cu adevărat specială de la Tokyo. (…) De asemenea, trebuie să amintim şi faptul că Federaţia Română de Tenis nu a fost subvenţionată de către MTS sau de statul român timp de peste 3 ani, şi, cu toate că s-a insistat pe soluţionarea acestei probleme, nu am găsit prea multă înţelegere din partea Ministerului pe care îl conduceţi acum dumneavoastră. În plus, trebuie spus că finanţarea primită pentru acest an este mult sub nivelul unei federaţii moderne şi de succes cum este Federaţia Română de Tenis”, a arătat FR Tenis.
- Wim Fissette, săgeţi către Simona Halep: „Nimeni nu va lucra cu ea mai mult de un an”. Marea problemă identificată la fostul lider WTA
- Aryna Sabalenka, jucătoarea anului în tenisul mondial
- „Oamenii slabi sunt răzbunători!” Simona Halep nu s-a mai putut abţine, după ce a aflat toate numele de pe „lista neagră”