Simona Halep a fost inclusă în topul scandalurilor de dopaj care au zguduit lumea tenisului mondial. Românca a primit o suspendare de patru ani, după ce a fost depistată cu Roxadustat. Presa britanică a analizat situaţia româncei, situaţie pe care o traversează de mai bine de un an.
După ce a aflat că ITIA a suspendat-o pentru patru ani, Simona Halep a făcut apel la TAS, în încercarea de a-şi micşora pedeapsa.
Simona Halep, în topul scandalurilor de dopaj care au zguduit lumea tenisului mondial
Jurnaliştii englezi au catalogat cazul de dopaj al Simonei Halep ca fiind unul dintre cele mai mari din lumea tenisului, din toate timpurile. Bratanicii au făcut chiar şi un top cu aceste scandaluri, iar pe româncă au clasat-o pe locul secund.
Pe primul loc în ierarhia britanicilor este Maria Sharapova. Rusoaica a fost depistată pozitiv cu Meldonium, în 2016.
„În cel mai memorabil dintre scandalurile recente legate de dopaj, superstarul Maria Sharapova a picat un test antidoping în 2016. Substanța incriminată a fost un medicament numit meldonium, care îmbunătățește circulația sângelui prin transferul de acizi grași în organism și care este utilizat pentru tratarea problemelor cardiace”, au notat britanicii de la Tennis365.
În continuare, jurnaliştii englezi expun şi cazul Simonei Halep, care a fost depistată cu Roxadustat după US Open 2022. Aceştia susţin că situaţia româncei a provocat o mare agitaţie în lumea tenisului, având în vedere că aceasta a fost susţinută de mai mulţi sportivi.
„Cazul Simona Halep a provocat agitație în tenis, cu personalități de marcă care au susținut-o pe fostul număr 1 mondial în încercarea de a-și reabilita numele. Ea a fost informată în octombrie 2022 că a fost depistată pozitiv cu Roxadustat, un medicament anti-anemie care favorizează formarea de globule roșii, în timpul US Open. În mai 2023, ea a fost acuzată de o a doua infracțiune de dopaj de către ITIA din cauza unor nereguli în așa-numitul său pașaport biologic. Halep și-a declarat intenția de a depune un recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv cu privire la decizia de a o suspenda pentru patru ani”, au notat britanicii, conform sursei citate mai sus.
Topul scandalurilor de dopaj este completat de Andre Agassi, care a fost testat pozitiv cu metamfetamină în 1997, Richard Gaquet (cocaină, 2009) şi Martina Hingis (Benzoylecgonine, derivat din cocaină, 2007).
Fostul şef ANAD, noi detalii despre suspendarea primită de Simona Halep
Cristi Balaj, fostul şef ANAD, a oferit noi detalii despre suspendarea primită de Simona Halep. Preşedintele de la CFR Cluj consideră că decizia celor de la ITIA, de a o suspenda pe „Simo” timp de patru ani, nu ar trebui să fie privită ca o umilinţă de către români, deoarece aceasta ar fi putut primi o pedeapsă şi mai mare.
Balaj susţine că românca risca chiar să primească şase ani de suspendare, ca urmare a faptului că a fost depistată cu Roxadustat, şi i-au fost de asemenea găsite nereguli şi în paşaportul biologic.
„Cel mai important a fost să dea o decizie corectă atâta timp cât ştiau că sancţiunea este mai mare decât un an. Ne ducem într-o direcţie greşită când spunem că şi-au bătut joc de Halep, de noi.
Noi ne-am cramponat că am luat-o ca pe o umilinţă. Cu ce ne-ar fi ajutat dacă s-ar fi dat decizia mai rapid? Putea să primească şase ani pentru că sunt două abateri.
Pentru fiecare abatere, sancţiunea este de patru ani de zile. Le-au comasat. Trebuie făcute simultan. S-au suprapus şi au rămas patru ani, probabil.
Propunerea a fost de şase ani, iar comisia, blamată că nu a dat mai repede, i-a dat patru ani”, a declarat Cristi Balaj, conform fanatik.ro.
- Simona Halep, pe locul secund în topul scandalurilor de dopaj din tenis
- Maria Sharapova, pe primul loc
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY