Închide meniul

Un steag al Stelei, la derby-ul Everton – Liverpool. Felul în care cormoranii şi-au ironizat rivalii

Dan Roșu Publicat: 4 septembrie 2022, 13:55

Reclamă
Un steag al Stelei, la derby-ul Everton – Liverpool. Felul în care cormoranii şi-au ironizat rivalii

Un steag al Stelei, la derby-ul Everton - Liverpool.

Fanii lui Liverpool, pe Anfield / Profimedia Images

Un steag al Stelei, la derby-ul Everton – Liverpool. Un steag al Stelei a fost afişat de fanii lui Liverpool, în timpul meciului cu rivalii de la Everton. Aşa au ales cormoranii să se amuze din nou pe seama faptului că Everton nu a jucat în Cupa Campionilor, în sezonul 1985-1986.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă Everton câştigase titlul în Anglia, în 1985, englezii au fost interzişi în cupele europene după tragedia de Heysel, de la finala CEE dintre Liverpool şi Juventus.

Un steag al Stelei, la derby-ul Everton – Liverpool

”Acesta este un steag al echipei Steaua București afișat batjocoritor de LFC, amintind că Everton nu a apucat să joace în Cupa Campionilor Europeni pentru că fanii lor au ucis 39 de oameni. Mi-e rușine, slavă Domnului că nu sunt unul dintre ei”, e mesajul postat de un fan al „Caramelelor”.

Asta în situaţia în care acesta îi consideră pe englezi vinovaţi de cele întâmplate în Belgia. Decizia forului european a fost suspendarea cluburilor englezeşti, una ridicată în sezonul 1990-1991.

Reclamă

Dezastrul de la Heysel, cu 39 de morţi şi 600 de răniţi

Pe 29 mai 1985, pe stadionul Heysel din capitala Belgiei, Bruxelles, s-a consemnat una dintre cele mai mari tragedii, un număr de 39 de microbişti pierzându-şi viaţa şi alte şase sute fiind răniţi.

Deşi era stadion naţional al Belgiei, stadionul Heysel, cu o vechime de peste jumătate de secol la acea vreme, era într-o stare tehnică precară. De altfel, atât directorul general al FC Liverpool, Peter Robinson, cât şi preşedintele clubului italian, Giampiero Boniperti ceruseră UEFA să aleagă un stadion mai potrivit pentru un astfel de prilej, printre alternativele sugerate aflându-se Camp Nou şi Santiago Bernabeu. Însă oficialii UEFA au refuzat să mute meciul.

În seara finalei, stadionul din capitala Belgiei a fost ticsit cu 58.000-60.000 de suporteri, cu peste 25.000 din fiecare tabără. Cele două peluze din spatele porţilor erau, în realitate, nişte terase de stat în picioare, fără scaune, fiecare divizată în trei sectoare. Fanilor lui Juventus le-au revenit sectoarele O, N şi M. De partea cealaltă, suporterii cormoranilor au fost situaţi în sectoarele de tribună X şi Y. Marea problemă avea să fie sectorul Z, aflat în imediata apropiere a sectorului X. Teoretic, aici ar fi trebuit să se afle spectatorii neutri, belgieni. Totuşi, şi sectorul Z avea să fie ocupat, în majoritate, de suporteri italieni, lucru deloc surprinzător având în vedere masiva comunitate italiană din Bruxelles.

Reclamă 4 / 0/3

Juventus – Liverpool 1-0

În jurul orei locale 19, cu o oră înainte de începutul meciului, suporterii celor două echipe aflaţi în sectoarele apropiate, X, respectiv Z, au început să se atace cu petarde. Conflictul s-a intensificat odată cu fluierul de început al partidei, când din ambele părţi au început să zboare pietre şi alte obiecte contondente.

La scurt timp, un grup de suporteri englezi a năvălit în sectorul Z, ceea ce a creat panică în rândul fanilor Juventus, care au început să se retragă, cu toţii, spre capătul opus al sectorului Z. Cei mai mulţi au reuşit să sară peste peretele de protecţie, însă mulţi au fost prinşi şi striviţi între perete şi mulţimea care fugea din calea englezilor. Aflat într-o stare precară, peretele s-a prăbuşit. Acela a fost momentul când s-au produs cele mai multe victime. În total, dezastrul de pe stadionul Heysel s-a soldat cu moartea a 39 de oameni, dintre care 32 de italieni (dintre aceştia, doi fiind minori), patru belgieni, doi francezi şi un nord-irlandez. Numărul oficial al răniţilor s-a ridicat la 600.

O nouă tragedie de proporţii se putea întâmpla atunci când, în semn de răzbunare, fanii lui Juventus din sectoarele O, N şi M au pătruns pe gazon pentru a se răfui cu englezii din partea opusă a stadionului. Intervenţia forţelor de ordine belgiene a fost, însă, promptă. Intensele confruntări dintre fanii Juventus şi forţele belgiene au ţinut peste două ore.

În ciuda dezastrului din tribune, premierul belgian Wilfried Martens, primarul oraşului Bruxelles Herve Brouhon şi şefii poliţiei au decis să permită desfăşurarea meciului, pentru a preveni alte eventuale nemulţumiri şi violenţe. Juventus s-a impus cu 1-0, după un gol marcat din penalty de Platini.

Recomandări
Citește și:

Care va fi finala UEFA Champions League?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:00 AS Roma – Bayer Leverkusen 0-2 şi Marseille – Atalanta 1-1! Meciuri nebune în semifinalele Europa League şi Conference League 2
mai
23:54
EXCLUSIVVictor Piţurcă, discurs neaşteptat despre Elias Charalambous după ce FCSB a devenit campioană: „Nu ştiu cine e, nu-l cunosc!”
2
mai
23:48
VIDEOCăpitanul lui PAOK, discurs motivaţional în jurul unei icoane! Imagini superbe din vestiarul jucătorilor lui Răzvan Lucescu
2
mai
23:25
Hakan Calhanoglu a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe Elias Charalambous, după a petrecut pe manele titlul câştigat cu Inter
2
mai
23:13
„Bani? Nu primesc foarte mulţi bani aici” Siyabonga Ngezana a vorbit în Africa de Sud despre salariul de la FCSB
2
mai
22:18
Românii atacă tabloul principal la Saudi Smash 2024! Trei români joacă vineri, LIVE în AntenaPLAY
2
mai
22:15
„Nu l-am sunat pe Gigi Becali că nu am fost în halul ăla de beat!” Tamaş, dezvăluiri colosale: „Aoleu, iar s-a îmbătat Găbiță!”
2
mai
22:08
Coreea de Sud – România LIVE VIDEO (vineri, ora 13:30). „Tricolorii” vor o nouă victorie la CM de Hochei, LIVE în AntenaPLAY
2
mai
21:50
România s-a calificat în finală la Campionatul European de gimnastică de la Rimini. Alte trei finale pe aparate pentru tricolore
2
mai
21:40
Claudiu Keşeru, categoric după ce FCSB a cucerit titlul: „E momentul să plece”. Ce şanse le dă roş-albaştrilor în Europa
Vezi toate știrile
Citește și