Închide meniul

(P) Testosteronul: ce este și care este rolul său?

Antena Sport Publicat: 30 mai 2024, 21:05

Reclamă
(P) Testosteronul: ce este și care este rolul său?

Sursa foto: Shutterstock

Testosteronul, un hormon adesea asociat cu masculinitatea, joacă un rol crucial în sănătatea și bunăstarea noastră. Mai multe despre acest hormon și rolul său în organism, precum și despre efectele pe care le poate avea atât deficitul, cât și excesul de testosteron vei descoperi în rândurile de mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este testosteronul?

Testosteronul este cel mai important hormon din clasa hormonilor androgeni. El este produs în principal în testicule și ovare și, în cantități mici, în glandele suprarenale.

Producția de testosteron este reglată de creier și de glanda pituitară. Acest proces complex începe în hipotalamus, o parte a creierului care trimite un semnal către glanda pituitară pentru a elibera hormoni care stimulează producția de testosteron. După ce este produs, testosteronul este eliberat în sânge unde îndeplinește o serie de funcții esențiale.

Nivelurile de testosteron se schimbă de la o oră la alta. Acestea tind să fie cele mai ridicate dimineața și cele mai scăzute seara. De asemenea, acestea variază de-a lungul vieții unui individ. Pe parcursul adolescenței și al tinereții, nivelurile de testosteron cresc, atingând un vârf în jurul vârstei de 20 de ani. După această perioadă, începând cu vârsta de 30 de ani, testosteronul începe să scadă treptat.

Care este rolul testosteronului?

Testosteronul joacă un rol esențial în reglarea funcțiilor sexuale. Acesta este responsabil pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine, precum creșterea părului facial și corporal, adâncirea vocii, dezvoltarea testiculelor și a penisului. Totodată, testosteronul este fundamental pentru producerea spermei și în menținerea libidoului.

Reclamă
Reclamă

Pe parcursul vieții adulte, la bărbați, testosteronul mai este implicat în menținerea masei musculare și a forței musculare, menținerea sănătății osoase, stimularea libidoului și asigurarea fertilității.

Care este rolul testosteronului în cazul femeilor este un subiect mai puțin studiat. Totuși, se știe că acesta joacă un rol important în sănătatea oaselor, fertilitate, libido, sănătatea menstruală și cea vaginală.

Efectele deficitului/excesului de testosteron

Deficitul de testosteron poate avea o serie de simptome fizice și emoționale. Printre cele mai frecvente semne ale deficitului de testosteron la bărbați se numără scăderea libidoului și disfuncțiile erectile. Pierderea masei musculare, scăderea densității osoase și scăderea numărului de spermatozoizi sunt, de asemenea, semne ale unui nivel scăzut de testosteron.

Reclamă

În cazul femeilor, deficitul de testosteron poate duce la modificări ale țesutului mamar, probleme de fertilitate, apetit sexual scăzut, menstruații neregulate ori absența acestora, osteoporoză și uscăciune vaginală.

Pe de altă parte, excesul de testosteron poate avea și el consecințe negative. Acneea, comportamentele agresive sau riscante, pilozitatea excesivă și durerile de cap sunt doar câteva dintre problemele care pot apărea. În plus, nivelul ridicat de testosteron poate cauza probleme cu inima sau ficatul, hipertensiune arterială, un apetit sexual crescut, apetit crescut și infertilitate. Insomnia, numărul scăzut de spermatozoizi, modificările de dispoziție și mărirea prostatei, care poate provoca dificultăți la urinare, sunt de asemenea posibile.

Este important să se cunoască aceste simptome și efecte pentru a putea solicita ajutor medical atunci când este necesar. Dacă se suspectează un deficit sau un exces de testosteron, este recomandat să se realizeze un test de sânge pentru a măsura nivelul hormonului. Medicii pot recomanda apoi tratamente adecvate, care pot include modificări ale stilului de viață, medicație sau terapie de substituție hormonală.

Testosteronul are un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării generale. Fie că vorbim despre dezvoltarea caracteristicilor sexuale, reglarea libidoului sau menținerea masei musculare și a densității osoase, testosteronul joacă un rol esențial. Este important să ne monitorizăm nivelurile acestui hormon și să luăm măsurile necesare în caz de deficit sau exces. În cazul în care vrei să afli dacă ai testosteronul scăzut sau crescut, adresează-te unui specialist pentru efectuarea analizei necesare.

Reclamă

Ce rezultat va fi la FCSB - Olympiacos?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
0:25

Dezastru pentru Pep Guardiola şi Erling Haaland! Manchester City avea 3-0 cu Feyenoord în minutul 75, dar nu a câştigat meciul

23:58 26 nov.

Istvan Kovacs a arbitrat Bayern – PSG 1-0. Haaland, „dublă” în meciul incredibil Manchester City – Feyenoord 3-3. Lewandowski a scris istorie. Toate rezultatele

23:50 26 nov.

Răsturnare de situaţie la FCSB! Gigi Becali îi va prelungi contractul lui Vlad Chiricheş! Anunţ înaintea meciului cu Olympiacos

23:33 26 nov.

Erling Haaland, performanţă colosală cu care l-a depăşit pe Lionel Messi! Cifre ireale ale norvegianului în Champions League

23:24 26 nov.

Mihai Stoica, anunţ despre primul transfer al iernii de la FCSB! Ce i-a transmis jucătorului: „A zis că ştie, înţelege!”

23:08 26 nov.

UPDATEIstvan Kovacs, în centrul celei mai încinse faze din Bayern – PSG! Jucătorii francezi s-au certat cu arbitrul român

1 Cristi Balaj continuă războiul cu FCSB: „Hai să primim şi noi cadouri şi să începem de la 1-0” 2 Anunţ crucial despre viitorul lui Ianis Hagi. Când se ia decizia finală 3 Cum arată Dream Team-ul Ligii 1! Valorează 32 de milioane de euro. FCSB dă 6 jucători 4 „Nu ai altul mai bun!” Mesaj direct pentru Gigi Becali, înainte de FCSB – Olympiacos: „Are tot ce vrei!” 5 FotoImaginea uriaşă postată de Florinel Coman la câteva ore după duelul stelar cu Cristiano Ronaldo 6 Capitolul la care Dennis Man şi Valentin Mihăilă sunt primii la Parma
Citește și