Directorul general al Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Gabriela Andreiașu, a explicat ce efecte are asupra sportivilor Ostarina, substanța cu care floretista Maria Boldor a fost prinsă dopată.
Conform declarațiilor reprezentantei ANAD, Ostarina ajută la creșterea masei musculare și refacerea după accidentări. Aceasta se întâlnesțe în suplimentele alimentare. Momentan, Maria Boldor a fost supendată provizoriu, până se stabilește cum a ajuns substanța în corpul ei.
Directorul general ANAD, despre cazul „Maria Boldor”
„Este o substanță nespecifică, de cele mai multe ori se întâlnește în suplimentele alimentare, poate fi etichetată sau nu în componența ingredientelor. Este încadrată pe lista interzisă la alți agenți anabolici, deci este o substanță cu efect anabolizat. Orice este posibil, trebuie să o lăsam pe Maria… să vedem ce identifică, cum ar fi ajuns substanța asta în organismul ei.
Este procesul în curs de gestionare și nu putem să facem mai multe comentarii în momentul de față. A fost o testare în afara competiției și este în perioadă de suspendare provizorie din 11 ianuarie. Substanța aceasta ajută la creșterea masei musculare, refacerea după accidentare„, a spus directorul general ANAD, Gabriela Andreiașu, în exclusivitate pentru AntenaSport.
Maria Boldor a fost suspendată de CSA Steaua
CSA Steaua, clubul la care Maria Boldor este legitimată, a anunțat măsurile luate în privința sportivei medaliate cu bronz la Campionatul Mondial de Scrimă din 2022.
Clubul din Ghencea a precizat că Maria Boldor va efectua un nou test, pe eșantionul B. Până la aflarea rezultatelor finale, floretista de 26 de ani va fi suspendată din sportul său, iar contractul său cu CSA Steaua va fi întrerupt.
„Clubul Sportiv al Armatei Steaua a luat act de decizia Agenției Naționale Anti Doping, privind suspendarea provizorie a sportivei Beatrice-Maria Boldor-Boghiță, ca urmare a rezultatului pozitiv al probei A. Maria Boldor este componentă a lotului olimpic de scrimă a României, fiind inclusă în programul ADAMS alături de alți sportivi, care au potențial de calificare la Jocurile Olimpice.
În baza articolului 80 din Legea 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, suspendarea provizorie a unui sportiv este obligatorie pe baza unui rezultat pozitiv al probei A. Beatrice-Maria Boldor-Boghiță a cerut efectuarea de teste pe eșantionul B, iar până la comunicarea rezultatelor finale s-a luat măsura suspendării tuturor activităților de pregătire sportivă, precum și a contractului de activitate sportivă încheiat între cele două părți.
