Închide meniul
Video

A murit Victor Socaciu! S-a stins muzica imnului Rapidului: ”Victore, adu chitara de la mașină! E prea frumos momentul!”

Cătălin Oprișan Publicat: 27 decembrie 2021, 15:12 / Actualizat: 28 decembrie 2021, 18:05

Reclamă

Hepta

Calendarul arată iunie 1980. Nu e zi de meci, dar băieții de la ”Flacăra” merg la o miuță, pe ”GIulești”. Așa e obiceiul, gazetarii se suie în mașină și mai obosesc, săptămânal, mingea. Rapidulețul e în B. Cu un an înainte se duelase cu Scorniceștiul, terminase pe șase, acum Progresul Vulcan prinsese prima divizie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a dat semnal de plecare, în turism se urcă Adrian Păunescu, poetul, fiul acestuia, Andrei, la vreo 11 primăveri, Victor Socaciu, tânărul folkist, în care ”Bardul” credea mult și care debutase, deja, la faimosul cenaclu ”Flacăra”, Ovidiu Ioanițoaia, gazetar pe atunci, la revistă, precum și confratele său, Victor Niță.

A murit Victor Socaciu

Încălzirea se făcea la poarta dinspre tunel, cea cu Teatrul Giulești. Povestește Andrei Păunescu:Ne încălzeam, urma să înceapă miuța, și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a spus lui Victor Socaciu: <<Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec>>”. Cât Socaciu a mers să aducă instrumentul, Păunescu i-a și dictat lui Ioanițoaia primele versuri:

”Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Și iubită ca Rapid!”

Dar Ioanițoaia duce lipsă de hârtie. Au venit la o miuță, nu la o consfătuire. Gazetarul nu mai știe nici el ce a găsit. ”O fi fost un șervețel, un carton de mici, ceva!” Cert că la intrarea în tunel a găsit un papirus. Pe el a scris versurile. ”Tata a continuat să dicteze și celelalte strofe”, a completat Andrei Păunescu.

Reclamă
Reclamă

Socaciu, fiul unor muncitori din Brașov, dar care avuseseră legătură cu muzica, debutase chiar pe scena școlii. Pusese bazele unui grup muzical, ”Zodiac”, cântau piese din repertoriul internațional. În 1974, primii pași la Cenaclul Flacăra, chiar pe scena Teatrului Național din București, cu piesa ”Ținta”. Folkistul fusese internat, în ultima perioadă, în spital. Avea 68 de ani. Dumnezeul să-l ierte!

Sursa: gsp.ro

  • Descoperă poveştile lui Cătălin Oprişan în fiecare zi la Observator, ora 17:00, cu Laura Nureldin şi Florin Căruceru
Reclamă
Înapoi la Homepage
Reclamă
Recomandări

Mai poate pierde FCSB titlul din Liga 1 după victoria cu CFR Cluj?

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
10:36

EXCLUSIVCătălin Chirilă, cu gândul la JO 2028: „Îmi doresc foarte mult aurul olimpic”. Şi-a schimbat din nou antrenorul

10:32

Mihai Stoica l-a taxat pe Mihai Popescu, după eliminarea din meciul cu CFR Cluj. Ce a spus despre derby-ul cu Rapid

10:06

„Nu ne gândeam să stăm aşa rău”. Cătălin Cîrjan, la pământ după ce Dinamo a fost învinsă de Universitatea Craiova

9:43

„Nu-mi lipseşte deloc tenisul”. Rafael Nadal, reacţie fermă după ce a fost premiat la Gala Premiilor Laureus

9:34

„Lui Mircea Lucescu îi place”. FRF vrea să-l naturalizeze pe Juri Cisotti. Singurele condiţii puse

9:07

Ce a spus Mihai Rotaru despre Mirel Rădoi, după ce Universitatea Craiova a învins-o pe Dinamo

1 FotoAroganţă pe mulţi bani a lui Gigi Becali! Ce a făcut după victoria cu CFR Cluj: „Am luat-o albastră” 2 FotoUltimul român celebru văzut alături de Papa Francisc. Suveranul Pontif a murit la 88 de ani, în a doua zi de Paşte 3 Gigi Becali, primul transfer pentru sezonul viitor la FCSB: „Am dat deja comisionul” 4 Câte etape va fi suspendat Mihai Popescu după „parada” din FCSB – CFR Cluj 3-2! Ce scrie în Regulament 5 Gigi Becali pregăteşte lovitura verii! Atacantul de Champions League vizat de FCSB: „Mâine îi dă banii” 6 „Ofensă la adresa fotbalului!” Cristi Balaj a răbufnit după FCSB – CFR Cluj 3-2: „Așa să îi ajute Dumnezeu”
Citește și