Pe 5 iunie, când doamna Gautam a avut nevoie de asistență medicală pentru naștere, prima facilitate medicală la care a încercat să meargă a fost Spitalul Model ESIC, o instituție guvernamentală în Noida.
Aceasta avea probleme cu respirația și a cerut să i se ofere oxigen. Dar, în loc să ajute, medicul le-a spus să meargă la un alt spital guvernamental, din cealaltă parte a orașului, scrie New York Times, conform Mediafax.
La spitalul respectiv ea a fost refuzată, iar într-un comunicat emis directorul s-a scuzat spunând că spitalul său nu avea aparatura necesară.
Al treilea spital la care s-a dus Gautam, Spitalul Shivalik, a fost cel care a tratat-o pentru problemele ei prenatale. Medicii i-au dat puțin oxigen, dar Singh, soțul femeii, a spus că se temeau că soția sa ar putea avea coronavirus și i-au ordonat brusc să plece. Directorul spitalului le-a spus că a făcut ce a putut.
După ce a mai fost refuzată de încă 4 spitale, femeia a mers mers într-o ambulanță la Spitalul din Ghaziabad, la mai mult de 20 de km distanță, dar au primit același răspuns sfâșietor: nu avem paturi.
Singh a spus ambulanței să se grăbească înapoi la Institutul de Științe Medicale al Guvernului. Când au ajuns în sfârșit în spital, ea a încetat să mai respire. La 20:05 ora locală, după 8 spitale diferite și 15 ore, a fost anunțat decesul lui Neelam Kumari Gautam. Copilul a murit și el.