Închide meniul

(P) În ce situații nu poți primi tichete de masă de la angajator?

Publicat: 2 aprilie 2025, 12:10

Reclamă
(P) În ce situații nu poți primi tichete de masă de la angajator?

(P) În ce situații nu poți primi tichete de masă de la angajator?

Tichetele de masă reprezintă un beneficiu extrasalarial oferit de angajatori angajaților din România, având scopul de a sprijini cheltuielile acestora pentru alimentație. Acestea sunt reglementate prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare și normele metodologice aferente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, există anumite situații în care angajatul nu poate beneficia de tichete de masă. În acest articol, vom analiza în detaliu cazurile specifice în care acest drept nu se aplică.

1. Angajatul nu are un contract individual de muncă (CIM)

Conform legislației în vigoare, tichetele de masă pot fi acordate doar angajaților care au un contract individual de muncă (CIM) valabil, fie pe perioadă determinată, fie nedeterminată. Dacă o persoană lucrează pe bază de contract de prestări servicii, convenție civilă, PFA (Persoană Fizică Autorizată) sau alte forme de colaborare, aceasta nu este eligibilă pentru tichete de masă.

2. Salariatul se află în concediu medical

În perioada concediului medical, indiferent că este vorba de incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate sau alte tipuri de concedii medicale, angajatul nu poate primi tichete de masă. Motivul este acela că tichetele sunt acordate în funcție de zilele efectiv lucrate, iar concediul medical nu este considerat zi de muncă.

3. Concediul de odihnă sau concediul fără plată

În timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată, salariatul nu se află la locul de muncă și, prin urmare, nu prestează activitate. Conform legislației, tichetele de masă sunt calculate doar pentru zilele lucrate, astfel că în aceste perioade, angajatul nu le va primi.

Reclamă
Reclamă

4. Salariatul se află în șomaj tehnic

Atunci când un angajat este plasat în șomaj tehnic (conform articolului 53 din Codul Muncii), acesta nu desfășoară efectiv activitate, iar contractul său de muncă este suspendat. În această situație, angajatorul nu are obligația de a acorda tichete de masă.

5. Angajatorul nu oferă acest beneficiu

Tichetele de masă nu sunt obligatorii prin lege, ci reprezintă un beneficiu oferit la discreția angajatorului. Dacă firma nu are o politică de acordare a acestora sau nu dispune de buget pentru astfel de beneficii, angajații nu le vor primi, chiar dacă îndeplinesc toate celelalte criterii.

6. Lucrează într-o instituție publică neeligibilă

Conform legislației, doar anumite categorii de angajați din sectorul public pot beneficia de tichete de masă. Dacă un salariat lucrează într-o instituție bugetară care nu este inclusă pe lista celor care pot oferi astfel de beneficii, acesta nu va primi tichete de masă.

Reclamă

7. Nu există fonduri suficiente pentru acordarea tichetelor

Există cazuri în care un angajator care obișnuia să acorde tichete de masă decide să le suspende temporar sau definitiv din cauza dificultăților financiare. În această situație, chiar dacă angajatul este eligibil, nu va mai primi tichete dacă firma nu își permite să le ofere.

8. Au funcția de bază la o altă societate

Persoanele care muncesc la două societăți, cu un contract de muncă legal înregistrat la ambele, pot beneficia de tichete de masă doar la una din societăți, acolo unde dețin funcția de bază. Un angajat nu poate beneficia concomitent de bonuri de masă de la două locuri de muncă.

9. Contractul de muncă este suspendat

Dacă un contract de muncă este suspendat din diverse motive (concediu fără plată, detașare fără muncă efectivă, absențe nemotivate, suspendare disciplinară etc.), atunci angajatul nu mai beneficiază de tichete de masă pe durata respectivă.

Concluzie

Tichetele de masă sunt un beneficiu apreciat de angajați, însă acestea nu sunt garantate prin lege pentru toți lucrătorii. Ele se acordă doar pentru zilele efectiv lucrate și în condițiile stabilite de angajator, în conformitate cu legislația. Dacă ești angajat și nu primești tichete de masă, este important să verifici dacă te afli într-una dintre situațiile prezentate mai sus.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Reclamă

Va reuşi să ducă Marius Şumudică Rapidul în cupele europene?

Loading ... Loading ...
Citește și:
Reclamă
12:07

Mesaj ferm al conducerii lui Dinamo, după ratarea incredibilă a lui Stipe Perica din derby-ul cu FCSB: „Ne-am asumat riscuri”

11:55

Schimbări la Red Bull pentru Marele Premiu al Japoniei. Cum vor arăta monoposturile pilotate de Max Verstappen şi Yuki Tsunoda

11:39

EXCLUSIVIoan Andone ştie unde trebuie să se transfere Daniel Bîrligea: „Acolo ar fi mai uşor! Are ceva special”

11:33

Reacţie fermă despre posibilul transfer al lui Florin Tănase în Spania. Care este atuul jucătorului: „Poate intra în discuţie”

10:56

Carlo Ancelotti va fi judecat! Ce pedeapsă uriaşă riscă antrenorul lui Real Madrid, pentru frauda de un milion de euro

10:17

Ştefan Radu a intrat în direct la o emisiune şi i-a şocat pe toţi: „Nu, nu te cred!” Intervenţie rară a fostului fundaş

1 Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ 2 Mircea Rednic pleacă de la UTA! A început deja negocierile cu o altă echipă 3 FCSB, aproape de a-l pierde pe Florin Tănase! Oferta carierei pentru jucător. Ar putea deveni adversarul lui Andrei Raţiu 4 „Va fi pariu câștigător!” Mihai Stoica e convins că FCSB va da lovitura cu jucătorul pe care i l-a propus lui Gigi Becali 5 Victor Angelescu a venit cu Marius Şumudică la conferinţa de presă! Anunţul categoric al acţionarului de la Rapid: „Declaraţiile au fost foarte clare” 6 Fotbalistul care l-a convins pe Gigi Becali! Va fi titular la următorul meci: „Gata, el va juca”
Citește și