Închide meniul

Ștefan Somodi: primul nostru laureat olimpic a primit interdicția să se apropie de propriul stadion. A devenit ”dușman al poporului”

Reclamă

Antena Sport Publicat: 11 ianuarie 2021, 9:38 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

Ștefan Somodi: primul nostru laureat olimpic a primit interdicția să se apropie de propriul stadion. A devenit ”dușman al poporului”

Între 1899 și 1907 el a cucerit mai multe trofee la patinaj-viteză, la competițiile organizate la Cluj

Ceea ce se cunoaște, referitor la participările noastre la Jocurile Olimpice, este că Gheorghe Plagino a fost primul care ne-a reprezentat, în 1900, la Paris, la proba de tir, unde s-a clasat al 13-lea din 31 de concurenți, pentru ca apoi, tot la Paris, dar în 1924, rugbyștii să obțină întâiul trofeu, medalia de bronz.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu toate acestea, în 1908, la săritura în înălțime, la Jocurile Olimpice de la Londra, Istvan (Ștefan) Somodi devenea vicecampion, cu 1.88 metri. 

Născut la 22 august 1885, la Cluj, Ștefan era fiului unui avocat cu ștaif din oraș. Se apuca de sport la Liceul Teologic Reformat. Avea și unde, pentru că pe la 1900, acolo se inaugura o sală performantă pentru avea vreme. Inima-i era împărțită în două: patina, dar era bun și la săritura în înălțime. Profesorul de ”educațiune fisică” îl remarca și, vreme de doi ani, îl ajuta să-și îmbunătățească performanțele. Cum Clujul făcea parte, în acel moment, din Imperiul Austro-Ungar, tânărul Somodi a ajuns la Budapesta, unde a început să se pregătească alături de Lajos Gonczy, un săritor în înălțime medaliat cun bronz la Olimpiada de la Paris, din 1900. 

Viceprimarul l-a așteptat la gară cu mașina personală

Selecționat pentru Londra – mai ales că avea un stil propriu de a sări – Somodi s-a calificat în ultimul act. Aici, americanul Harry Porter a sărit 1.90 metri. Somodi, francezul Geo Andre și englezul Con Leahy, au bifat 1.88 și, astfel, cei trei au primit medalia de argint. 

Reclamă

Sportul se afla la mare căutare în acea perioadă, astfel că succesul său a scos, efectiv, lumea pe străzi. Viceprimarul Clujului l-a așteptat cu mașina personală, l-a luat de la gară și l-a dus în centrul orașului. Performanța sa a determinat autoritățile să construiască o arenă, inaugurată în 1911, viitorul ”Ion Moina”, demolat în 2009, pentru a face loc ”Cluj Arena”. Dar Ștefan Somodi nu mai dorea să continue cariera sportivă. S-a retas după un concurs câștigat la Dresda, prin 1911. S-a apucat de studii de Drept, și-a dat doctoratul, apoi a intrat în Barou.

A luptat pe frontul Primului Război Mondial, apoi, ca președinte al Clubului Atletic Universitar, s-a ocupat de organizarea sportului din oraș. A fost decorat de către Regele Carol al II-lea, în 1934, apoi, șase ani mai târziu, a devenit procuror. După venirea comuniștilor la putere, n-a mai avut liniște. A fost considerat ”dușman al poporului”, a fost scos complet din viața publică. Pentru că fusese decorat în vechiul regim, i s-a retras dreptul de a profesa, n-a mai avut voie să pregătească sportivi și, aproape incredibil, nu a mai fost lăsat să se apropie de… propria arenă! În ultimii ani de viață, fără posibilități materiale, a trebuit să-și vândă medalia pentru a putea supraviețui. S-a stins tot la Cluj, pe 8 iuni, înn 1963. Numele său nu a fost reabilitat, niciodată, în mod oficial…

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
10:02 Testat pozitiv la testul anti-doping, Cosmin Matei a revenit pe teren cu FCSB: ”Nu o să vă vină să credeți de la ce a pornit tot” 9:54 SUA au anunţat primii jucători care merg la Campionatul Mondial de hochei, LIVE în AntenaPLAY! Ce staruri din NHL merg în Cehia 9:24 Ilie Dumitrescu, reacție furibundă după gestul făcut de Krasniqi la adresa lui Bogdan Lobonț: „Nu toți sunt Mbappe sau Vinicius!” 9:07 AS.ro LIVE | Titi Aur va fi invitatul lui Dan Pavel (10:30). Poveşti de senzaţie ale pilotului român 9:06 „Cum vrei să te respectăm?” Fatih Terim a cedat nervos, după umilința suferită de Panathinaikos! Scandal cu arbitrii în Grecia 8:34 Pierdere importantă pentru FCSB, înaintea meciului cu Farul! Un titular ratează meciul care poate decide titlul din Liga 1 8:26 Viorel Moldovan nu a mai avut răbdare cu o vedetă de la FCSB, după Sepsi – FCSB 2-2: „Bine măcar că ajunge la finalizare” 8:22 Gigi Becali și-a făcut toate calculele de titlu, în miez de noapte: „De ce să am emoții!” Ce primă oferă 0:39 Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro 0:21 Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!” Vezi toate știrile
Citește și