Închide meniul

A murit Radu Cosașu! Cunoscutul jurnalist sportiv avea 92 de ani

Cosmin Olteanu Publicat: 23 aprilie 2023, 13:37

Reclamă
A murit Radu Cosașu! Cunoscutul jurnalist sportiv avea 92 de ani

A murit Radu Cosașu

Radu Cosașu / Facebook

A murit Radu Cosașu! Cunoscutul jurnalist sportiv a decedat sâmbătă noaptea la Spitalul „Elias” din București, la vârsta de 92 de ani.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Radu Cosașu era spitalizat din luna februarie.

A murit Radu Cosașu

Radu Cosașu a decedat la vârstă de 92 de ani, la Spitalul „Elias” din București, acolo unde era internat din luna februarie.

Cunoscutul jurnalist s-a născut pe data de 29 octombrie 1930, la Bacău. În anul 1948, a debutat ca reporter la „Revista elevilor”. La scurt timp, a ajuns redactor la „Scânteia Tineretului”.

Având în vedere că se afla în perioada regimului comunist, Cosașu a fost dat afară de la „Scânteia Tineretului”, pentru a se „reabilita”, din cauza unui unchi plecat în străinătate. Timp de trei ani, nu a mai lucrat în presă, apoi a fost reangajat de aceeași redacție, pe postul de reporter special.

Reclamă

Timp de 19 ani, în perioada 1968-1987, Cosașu a activat ca redactor la revista „Cinema”. Începând cu anul 1969, a început să scrie cronică sportivă pentru ziarul „Sportul”, sub pseudonimul „Belphegor”.

Radu Cosașu a fost și un scriitor foarte apreciat. Acesta a publicat mai multe volume, printre care „Energii”, „Nopțile tovarășilor mei” și romanul „A înțelege sau nu” sau „Maimuțele personale”.

„Pe 23 februarie, într-o zi de joi, s-a simțit rău. La spital i-au dat cincizeci la sută șanse de supraviețuire. A supraviețuit, cum să nu supraviețuiască tocmai Radu Cosașu, care a dat literaturii române cel mai frumos cuvânt dintre toate: supraviețuirile. L-am vizitat la Terapie Intensivă și, în încăperea aceea cu oameni conectați la aparate, Radu Cosașu mi-a cerut ziare. Mai avea puțină voce și cu ea mi-a cerut ziare”, se arată într-o postare, pe Facebook, a scriitorului și jurnalistului Andrei Crăciun.

Reclamă 4 / 0/3

Radu Cosașu a obținut numeroase premii

De-a lungul timpului, Radu Cosașu a obținut mai multe premii, cum ar fi: Premiul „Ion Creangă” al Academiei (1973), Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1971, 1981), Premiul „Felix Aderca” (1999), Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor (2007), Premiul pentru literatură la Gala Premiilor „Flacăra” (2010), Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia, din partea revistei Observator cultural (2010).

Citește și:

Va câştiga Răzvan Lucescu titlul în Grecia?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
10:55 LIVE VIDEOAntrenamentele din Formula 3 de la Imola sunt în AntenaPLAY. Programul complet 10:43 Propunere-surpriză de preşedinte la Rapid: „Poate să fie compatibil cu Dan Şucu” 10:22 Prin ce a ajuns să treacă Daniel Opriţa la CSA Steaua. Situaţie limită la echipă: „E și incertitudinea cu dreptul de promovare” 10:20 Porsche Mobil 1 Supercup Imola 2024 e live în AntenaPLAY (17-19 mai). Programul complet 9:57 Antrenamentele din Formula 2 de la Imola vor fi în AntenaPLAY (12:05). Programul complet 9:35 Antrenamentele Marelui Premiu de la Imola vor fi LIVE în AntenaPLAY (14:30). Cursa e live pe Antena 1, duminică, de la ora 16:00 9:34 Lewis Hamilton ştie pe cine ar trebui să aducă Mercedes în locul său: „Dacă era treaba mea, pe el îl alegeam” 9:27 Napoli insistă pentru Radu Drăguşin, iar şefii lui Tottenham au luat decizia finală. Ce se întâmplă cu fundaşul român 8:56 „Nicio scuză să nu îl convoci” Florin Prunea, avertisment pentru Edi Iordănescu, înainte de EURO 2024: „S-a mai mărit şi lista” 8:42 Înfrângerea cu Răzvan Lucescu i-a fost „fatală” lui Fatih Terim! „Împăratul”, demis de şefii lui Panathinaikos Vezi toate știrile
Citește și